Nyheter

Debatterar biblioteksfrågan

Nyheter Biblioteket är den enda plats i samhället dit alla människor kan gå, vilken religion du än har, vilket parti du än röstar på, om du är gamma eller ung.

Arkivfoto; Namninsamling för att behålla bibliotekstjänst

Biblioteket igen . . .

Nej igen, såvida vi inte får mer pengar! Det var väl ett väntat svar från Kultur och fritid. Nu är det upp till kommunfullmäktige att svara positivt på det medborgarförslag som föreslår: Riv upp beslutet att avskaffa heltidstjänsten på Skillingaryds bibliotek!

Platsen är genuint demokratisk och förväntningarna på biblioteket är många.

Barngrupper från skolor och dagis – det blir nog inte fler besök där en barnbibliotekarie berättar om böcker och hur biblioteket fungerar. Nu tar Sonja hand om låntagarna och barnbibliotekarien barnen. Har nämnden tänkt att dessa besök ska hinnas med och fungera med en personal?

Biblioteken i Sverige har ett nationellt uppdrag att stödja läsfrämjandet. Det gör man inte genom att minska på personalen och tillgängligheten.

Ett ytterligare nationellt uppdrag är att utbilda bibliotekens personal i digitala hjälpmedel. Det finns många som behöver hjälp, inte minst våra nyanlända. Här gäller det att bland mycket annat få hjälp med handlingar till Migrationsverket och kontakt med hemlandet.

Ett modernt bibliotek har många uppdrag – frågan är om vårt bibliotek i Skillingaryd även i fortsättningen någorlunda kan hinna med de krav stat och kommun ställer på verksamheten.

Slutligen! Vad säger lärare, förskollärare, alla ni som jobbar med barn och ungdomar? Tycker inte ni det är viktigt att biblioteket i Skillingaryd får behålla sina öppettider och sin personal? Skriv ett medborgarförslag, prata med den politiker du tänker rösta på, gör din röst hörd!

Kersti Nilsson
Rädda vårt bibliotek

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *