Nyheter

Debatterar biblioteksfrågan

Debatterar biblioteksfrågan

Nyheter Socialdemokraterna kommer med ett inlägg i biblioteksfrågan.

Skillingaryds bibliotek. Arkivbild

För tydligheten skull vill vi Socialdemokrater markera att vi är emot neddragningarna på Skillingaryds bibliotek. Det gjorde vi för att vi vill att biblioteket ska vara en tilltalande mötesplats även i framtiden. I kultur- och fritidsnämnden har vi också markerat genom en protokollsanteckning mot neddragningen och vi har också reserverat oss mot femklöverns budget.

Att 963 invånare skriver på en namninsamling för att tjänsten på Skillingaryds bibliotek ska vara kvar, borde mana till eftertanke bland femklöverns ledamöter. Att så många skriver på ett sådant upprop visar också hur viktig biblioteket är för invånarna. Biblioteket och andra mötesplatser är väldigt viktiga för en kommuns attraktivitet vilket invånarna tydligt markerar.

Även i lagstiftningen framgår dess vikt: ”Yttrandefrihet, fri åsiktsbildning och fritt kunskapsutbyte är avgörande förutsättningar för demokratin. Biblioteken spelar därför en viktig roll i ett demokratiskt samhälle och bidrar till att säkra en fri och öppen tillgång till information för alla” som det så målande beskrivs i bibliotekslagen.

Förra mandatperioden gjordes flera satsningar för att utveckla biblioteket liksom Skillingaryds centrum. Då hade man utställningar på biblioteket och det fanns även en automat där man exempelvis kunde få sig en kopp kaffe. Femklöverns budget för 2018 fick dock gehör i kommunfullmäktige. Vänstern och SD avstod från att rösta. Därför ligger besparingarna kvar. Vi Socialdemokrater tycker att biblioteken fyller en viktig roll i vår kommun och vi anser att det är viktigt att de får möjlighet att utvecklas även fortsättningsvis.

Kenth Williamsson (S)
Oppositionsråd 

Tuula Ingner (S)
Gruppledare Kultur- och fritidsnämnden

Taggar

Dela


10 reaktioner på Debatterar biblioteksfrågan

En reservation har två olika funktioner: En politisk markering som visar att vi inte delar majoritetens åsikt och men även i fall straffansvar eller revisionsansvar kan aktualiseras- då det kan innebära att man frias från ansvar för beslut. I kultur/fritid har vi ansett att en protokollsanteckning räcker då en eventuell annan majoritet inte kan gå emot kommunfullmäktiges beslut.

Det finns ingen reservation i kultur o fritid bara en protokollsanteckning. Det är bara en reservation i nämnd som kan ge ansvarsfrihet i ett ärende. En protokollsanteckning räcker alltså inte enligt juridiken. Så ni har godkänt nedskärningarna i aktuell fråga.

KF tog budgetramarna i slutet på juni och vi reserverade oss mot detta. Detta innebar att er budget fick gehör och vår föll. KF bestämde att er budget gäller. I augusti markerade vi mot detta genom en protokollsanteckning mot femklöverns budget i nämnden. Programbudgeten kommer slutligen fastställas av KF i november.

Ja att ni reserverade er mot budgeten i Kommunfullmäktige råder det ingen oenighet om. Men jag har lusläst alla protokoll i Kultur o Fritid där finns ingen protokollanteckning innan 2017-10-04 om det nu skulle finnas så ta då fram den o visa oss. För som du skriver svårare är det inte.

Nej! Vi reserverade oss mot eran budget när ärendet var uppe i kommunfullmäktige i juni då budgeten behandlades. Kommunfullmäktige beslutade dock att anta eran budget. Eftersom KF valde att anta denna budget så gäller den också. För att markera i nämnden att vi inte står bakom er budget så har vi tydliggjort detta med en protokollsanteckning under ärendet ”Budget 2018”. Svårare en så är det inte.

Ja det är ju denna protokollsanteckning du hänvisar till Kenth som gjordes 2017-10 – 04 alltså långt efter ni röstat för neddragningen på biblioteket.

Protokollsanteckning
Tuula Ingner (S). Socialdemokraterna poängterar att det inte är
socialdemokraternas budget. Men socialdemokraterna deltar i diskussioner
och fullföljer kommunfullmäktiges uppdrag som kultur- och fritidsnämnden
har fått.

Det framgår med all tydlighet att vi tagit avstånd från neddragning av bibliotekstjänsten i Skillingaryds bibliotek både i §107 som berör ärendet ”upprop-rör inte vårt bibliotek” och i §84 som gäller ärendet ”Budget 2018”. En protokollsanteckning räcker gott eftersom vi reserverat oss mot den antagna budgeten i Kommunfullmäktige.

När vi hade uppe detta nämnden och diskuterade ffrågan så hade inte någon av ledamöterna nån avvikande uppfattning! Det du kommer med är efterhandskonstruktion och populistiska utspel. Frågan är om du pratar med nämdledamöterna? Verkar inte så utan går efter egen agenda.

I Kultur och fritidsnämnden var det full enighet i besluten! Märkligt att komma med detta när besluten är tagna. Det är inte seriöst att komma med populistiska inspel efter nån egen agenda. Men sådan är väl oppositionen numer med spretandes åt alla håll, man är ju inte förvånad efter efter budgetdebatten….

Ja jösses.
Hur funkar då detta praktiskt.
Ni reserverade er mot femklöverns budget. Innebär det då att ni per automatik reserverar er mot alla beslut som tas under 2018 år budget även era egna????
Det normala är ju att man reserverar sig mot ett beslut i taget. Men nu har S gruppen tydligen funnit ett smidigare sätt att komma undan obekväma beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *