Nyheter

Debatterar ensamkommande

Nyheter På torsdag avgörs om flyktingungdomarna får stanna i Vaggeryds kommun och fyra Socialdemokrater kommer med ett inlägg.

Ensamkommande barn bjöds på en liten fest av elever från Fenix i december 2016.

Cirka 15 ensamkommande barn som kom till Vaggeryds kommun hösten 2015 fyller 18 år innan årets slut. Då blir de vuxna.

De har bott hos oss i två år och är under utredning och får besked från Migrationsverket inom ett halvår om de får stanna i Sverige eller om de ska utvisas.

På två år har dessa ungdomar hittat sin plats i vår kommun. De finns nu i idrottsföreningar, kyrkor, skolor och flera av dem i arbetslivet. Vid 18-årsålder bryts kontakten med god man som är en trygghet.

På 18-årsdagen övergår ansvaret för deras boende till Migrationsverket, vilket innebär att de flyttas till ett asylboende någon annanstans i Sverige. Detta kan undvikas om kommunen vill erbjuda ett kvarboende. Pengar finns. Regeringen (S och Mp med stöd av V) har avsatt pengar till kommunerna för att möjliggöra kvarboende i sin ”hemkommun” i avvaktan på Migrationsverkets beslut.

På det tidigare HVB-hemmet Berget på Sörgården finns sju lägenheter tomma, som utan vidare kan användas som bostäder. Därför har S-ledamöterna i socialnämndens arbetsutskott föreslagit:

”att ungdomar i asylprocessen som fyller 18 år ska erbjudas bostad genom Vaggeryds kommuns försorg i de lokaler som nu HVB Berget lämnar”.

Detta förslag röstades ner av Femklöverns ledamöter.

Socialdemokrater för tro och solidaritet (Broderskaparna) i Vaggeryds kommun vädjar till Socialnämndens ledamöter om eftertanke och medmänsklighet när frågan avgörs på torsdag.

För Socialdemokrater för tro och solidaritet
Tuula Ingner
Kenneth Åberg
Anna Karin Slunge
Robert Alkemark

Taggar

Dela


3 reaktioner på Debatterar ensamkommande

Hoppas att alla tänker till och ger möjlighet till ungdomarna att stanna i kommunen, precis som man gjort i flera andra kommuner. Låt inte detta få bli en partipolitisk fråga eller en prestigefråga!

Tack till alla ledamöter från femklövern i SOC ,
för att ni röstar ja till detta förslag från S!
Göran Lemke Centern

Då hoppas jag att alla Centerpartister i Vaggeryd röstar rätt och enligt Centerpartiets och Johanna Jönssons riktlinjer.🍀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *