Nyheter

Debatterar Femklöverns budget

Nyheter Kenth Williamsson (S) och Thomas Strand (S) debatterar Femklöverns nedskärningar i budgeten.

Femklöverns nedskärningar slår mot brukare och personal

Kenth Williamsson. Arkivbild

I sin budget för 2018 beslutade Femklövern att både nämnder och styrelser skulle få besparingskrav på tre procent. Detta innebar stora besparingar, framför allt för barn-och utbildningsnämnden och socialnämnden. Tack vare de stora statsbidrag som den Socialdemokratiskt ledda regeringen beslutade om, klarade barn- och utbildningsnämnden av sina åtaganden, även om det ser ut att bli ett litet underskott.

I socialnämnden valde Femklövern att dra ned på antalet platser på särskilda boenden, vilket skulle innebära minskade kostnader. De flesta kommer säkert ihåg diskussionen som uppstod när Femklövern beslutade att stänga Gullvivan.

I sin budget för året 2019 har Femklövern valt att skära ner på satsningen för löner till de anställda i kommunen. Man väljer alltså att budgetera tre miljoner mindre än beräknat utfall för kommun-Sverige.

Utöver detta fortsätter man med ett besparingskrav på en procent för samtliga nämnder och styrelser. Neddragningarna har bland annat resulterat i nedläggningen av lunchserveringen på Jupiter, vilket skapat stor irritation hos många.

Thomas Strand. Arkivbild

Nu fortsätter Femklöverns besparingar och i programbudgeten ser man att det kommer att slå hårt mot personalen. I programbudgeten för socialnämnden kan man konstatera att under delprogram Demensvård minskar budgeten med tre miljoner kronor. Detta genom tre stängda platser samt ”effektivare demensverksamhet”. Det är i ljuset av dessa besparingar man ska se de insändare och artiklar som synts i media den senaste tiden. Femklöverns besparingar i socialnämnden på 2 400 000 kronor skapar oro precis som skrivningarna om neddragningarna.

Socialdemokraterna tog bort socialnämndens besparingskrav i sitt budgetförslag. Detta för att man var orolig över hur Femklöverns besparingar skulle drabba de äldre och sjuka. En oro som inte stillats på något sätt.

Femklövern delar tyvärr inte vår åsikt, och när budgeten beslutades i juni var det bara Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som ville ta bort socialnämndens besparingskrav.

Med anledning av de effekter som besparingarna redan gett – för anställda såväl som invånare – anser vi att Femklövern bör ompröva sitt beslut och ta bort besparingskravet för Socialnämnden.

Kenth Williamsson, oppositionsråd (S)
Thomas Strand, gruppledare socialnämnden (S)

Taggar

Dela


5 reaktioner på Debatterar Femklöverns budget

De är på golvet pengar behövs. De är vi som tar hand om de gamla.

2 i Skillingaryd och 2 i vaggeryd på natten är rimligt. 3 är för lite och de är dags att vakna och dra tillbaka förslaget nu.

Jag bryr mig om människor. De är därför jag jobbar i vården. Jag vill fortsätta med det och jag hoppas innerligt att detta förslag dras tillbaka. Det är dags att vakna nu.

För människan. För att personal inte ska bli sönderstressade och ge vårdtagarna en bra vård! Det här föslaget om nedskärning är FEL. Och jag vägrar låtsas som att inget händer. De är min rätt som arbetare att säga min mening!

Bra debattinlägg!

Med vänlig hälsning vikarien som tycker om sitt jobb och vill behålla min kollega när jag jobbar

Jättebra debattinlägg! Äntligen någon som står upp för kommunens gamla och sjuka för det är i första hand de som blir lidande av denna budgetbesparingen.

Vi som jobbar inom vården blir också drabbade och man känner inte längre samma glädje att gå till jobbet när man vet att vi kommer bli färre i personalstyrkan. Enligt femklöverns beslut så är vi vårdpersonal inte viktiga för de ger oss inte resurserna att utföra vårat jobb på bästa sätt! Nöjd personal ger kvalité på vården och det är väl ändå det Vaggeryds kommun vill ha i slutändan?

Så snälla femklövern gör om och gör rätt!

Käre tider ! Vaggeryd skulle ju vara en ”attraktiv kommun att bo och leva i ”. Kanske men flytta kvickt när du blir gammal och skröplig. för behöver du hemtjänst på natten eller bor på demensboendet så riskerar du att träffa på 30 olika personer/ månad som traskar runt i nattmörkret hemma hos dig.
Dags att vända ut-in på sparkraven.
* Minska antalet personer runt våra brukare . NU
*Minska antalet sjukvakanser bland personalen. Öka grundbemanningen. NU

Linnea, håller med dej till 100 procent. Men det är väl inte Kenth, Thomas och sossarna som gjort dessa indragningarna utan de borgerliga partierna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *