Nyheter

Debatterar förskoletjänster

Nyheter Ida Philip (C) debatterar.

Ge utbildad personal i förskolan tillsvidaretjänster!

Ida Philip. Privatbild

I Vaggeryds kommun är det, precis som i övriga landet, stor brist på utbildade förskollärare. Hur möter vi då de utmaningar i förskolan som möter oss framöver? Vi kan nämligen se att ökningen av förskolebarn kommer mycket snabbt. Konkurrensen från kringliggande kommuner är stor vilket ger stor omsättning på utbildade förskollärare. Vaggeryds kommun har dock som policy att bara erbjuda utbildade förskollärare tillsvidaretjänst. Centerpartiet i Vaggeryd vill därför se att kommunen även erbjuder utbildade barnskötare tillsvidaretjänster i förskolan.

Vaggeryds kommun har som mål att ha minst 80 % utbildade förskollärare i verksamheten, detta är en utmärkt målsättning. I kommunen ligger vi idag på 52 %, och det är bra i jämförelse med hela landet. Men hur är Vaggeryds kommun som arbetsgivare och hur möter vi de utmaningar i förskolan som möter oss framöver? Barn- och utbildningsförvaltningen i Vaggeryd skriver i sin programbudgetrapport att: ”Kompetensförsörjningen är den största utmaningen vi står inför”. Många av våra förskolor har också stora brister när det gäller tillgång till funktionella arbetsplatser, rum för planering/reflektion och inventarier. Detta är en viktig faktor när det gäller att rekrytera och behålla personal. Men det är inte bara där skon klämmer.

I Vaggeryds kommun är det bara utbildade förskollärare som erbjuds tillsvidaretjänst. Inte ens utbildade barnskötare erbjuds detta. Det är för att man önskar nå så hög andel av utbildade förskollärare som möjligt i vår verksamhet. Konsekvensen blir att det idag finns både utbildad och outbildad personal på våra förskolor som arbetar på korta vikariat. Det innebär otrygga anställningar och leder till att man till slut säger upp sig. Vad blir det för kvalité på våra förskolor?

På en förskola i Vaggeryds kommun har man haft 14 personalbyten på 2 år. Detta gäller både förskollärare med tillsvidaretjänst och vikarierande personal och då är inte tillfälliga timvikarier som tas in vid sjukdom inräknade. Detta är inte bra för vår personal och verkligen inte bra sett ur ett barnperspektiv. För små barn är det viktigt med kontinuitet.

Centerpartiet i Vaggeryd vill därför se att Vaggeryds kommun även erbjuder utbildade barnskötare i förskolan tillsvidaretjänst. Detta för att kunna ge en grundtrygghet för personal, ge förutsättningar för att ha en stabil arbetsgrupp med personal som vill arbeta kvar och kunna arbeta tillsammans i verksamheten som ett fast arbetslag. Detta är nödvändigt inför den utmaning vi står inför i förskolan i Vaggeryds kommun.

Hur stor andel av personalen i förskolan som ska ha förskollärarexamen och hur stor andel som kan vara barnskötare är ingenting som Skolverket slår fast. Skollagen kräver dock att det finns förskollärare anställda för att leda och utveckla arbetet i förskolan, men att det även får finnas andra personalgrupper.

Det är så klart bra om en övervägande del har förskollärarexamen, därför ska kommunens mål om 80 % utbildade förskollärare stå kvar. Utbildade barnskötare och det jobb de utför på våra förskolor ska inte förringas i sammanhanget. Förskolan har både ett lärandeuppdrag och ett omsorgsuppdrag och därför behövs båda yrkesgrupperna, anser vi.

Att helt komma bort från timanställningar är inte målet, men att det finns kompetenta barnskötare som går på olika vikariat i väntan på att en utbildad förskollärare ska söka dennes tjänst är varken bra för barn, kontinuitet eller personal. Det är en personalpolitik som inte hör hemma i en attraktiv kommun.

Det finns också en stor risk att allt färre ungdomar söker till barn- och fritidsprogrammen för att man vet att man inte kan få en tillsvidaretjänst som barnskötare. Istället måste man läsa 3,5 år på högskola för att få detta och för att kunna bo kvar i kommunen och få hyreskontrakt eller ta bolån. Vi behöver utbildad personal i förskolan som stannar kvar och kan bedriva den bästa pedagogiska verksamhet för våra barn i Vaggeryds kommun, det är de värda!

Ida Philip, Centerpartiet i Vaggeryd och ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *