Nyheter

Debatterar investeringar

Nyheter Kenth Williamsson (S) debatterar.

Välfärden behöver investeringar- inte neddragningar

Kenth Williamsson (S)

När vi Socialdemokrater träffar människor som på olika sätt verkar i Vaggeryds kommun får vi in en hel del förslag som kan utveckla vår kommun. Synpunkter som kommer in handlar mycket om att utveckla vår gemensamma välfärd. Fler anställda, inte minst bland de som jobbar med barn och unga, äldre eller människor som behöver stöd i olika situationer är exempel på detta. Behoven av mer personal stämmer väl överens med de ökade sjukskrivningstalen i dessa verksamheter och den stora personalomsättningen som varit hög de sista åren. Men vi har även fått in en hel del synpunkter eller idéer som inte minst rör kultur- och fritidsfrågor.

Inför beslutet om budget för 2018 så fanns dessa synpunkter med i tankarna när vi arbetade fram vår budget. Skillnaderna i de olika förslagen är mycket stora där majoriteten vill göra neddragningar på över tio miljoner kronor eller cirka 1.5 % medan vårt förslag skulle inneburit att välfärden skulle stärkts precis som den rödgröna regeringen gör genom satsningar på nya välfärdsmiljarder.

Den regerande femklöverns förslag till budget gick dock igenom med siffrorna 20 röster mot 14 samtidigt som Vänstern och SD avstod. Att SD var för neddragningar i välfärden är inte förvånande eftersom de numer har en tydlig högerprofil. Men att Vänstern inte röstade för vår budget känns märkligt för det innebär att de går emot stora satsningar på ökad välfärd. Att inte heller miljöpartiet stödde vårt förslag kändes också märkligt då den rödgröna regeringen tydligt har deklarerat att man vill satsa på välfärden. Att då stödja ett förslag som innebär kraftiga neddragningar i välfärden och framförallt skolan, känns väldigt märkligt.

Vi säger nej till kraftiga neddragningar i vår gemensamma välfärd. Femklövern dvs de borgerliga partierna och miljöpartiet vill däremot dra ned med över sju miljoner kronor inom barn- och utbildningsnämndens verksamhet. Detta drabbar barn och elever genom minskad personaltäthet, minskade specialpedagogiska insatser och minskade resurser för elevhälsan i förhållande till antalet barn.

Inom socialnämndens område kommer man under 2018 att minska antalet korttidsplatser och tillfälligt lägga ned 14 platser på den äldre delen av Sörgården tills det nya boendet på Mejeriet är på plats. Vår bedömning är att ytterligare satsningar på äldrevården behövs och därför satsar vi två miljoner kronor mer till äldreomsorgen.

När det gäller neddragningarna inom kultur/fritid så slår besparingarna hårt mot kulturen. Effektiviseringar på över 900 000 kronor slår hårt inte minst mot kulturen då man ska spara på bibliotekspersonal och kultursamordnare. Även avgiftshöjningar på tio procent i sim- och sporthallarna känns inte heller som något att se fram emot även om avgifterna i dag är måttliga.

Vi Socialdemokrater saknar förståelse för de kraftiga nedskärningar som sker i de kommunala verksamheterna i vår kommun och som hårdast drabbar skolan och vård och omsorg. De saknar proportioner och minskar vår attraktivitet. Välfärden behöver satsningar inte åtstramningar och den behöver utvecklas med mer personal för att höja kvalitén!

Kenth Williamsson/Oppositionsråd
Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *