Nyheter

Debattsugna politiker startade höstens fullmäktige

Nyheter Kvällens kommunfullmäktige startade med en allmänpolitisk debatt. Varför blir beslut liggandes utan att verkställas? Kommande budget! Tack till sommarvikarie! Simhallen. Arbetsskor. Järnvägsundergång. Har vi en bortglömd landsbygd? Vi samarbetar inte med SD! Vi lever i ett nytt politisk landskap. Uppmärksammade markaffärer och vallöften...

Lennart Karlsson (EMP)

Politiska debatten avgjordes i Folkets Hus Vaggeryd, under måndagskvällen.
Förutbestämda minutrar där det först var det inledning och därefter blev ordet fritt för partierna och sist två minuters avslutningsord i kommunfullmäktige. 

Empartiet: 
Lennart Karlsson (EMP); Utan historia har vi ingen framtid. Jag börjar med att dra gamla grejer som inte blivit iordninggjorda. Motioner och medborgarförslag har det blivit en tendens att det är ofta ändras av tjänstemännen. De som blivit antagna av fullmäktige blir liggandes i åratal. Detta är inte någon demokrati. Det var 11 år sedan vi skulle göra Lagan synlig. Det är inte åtgärdat. Var stannar det någonstans? Är detta demokrati. Det är inte gjort. Vem är ansvarig. Har vi lämnat över till tjänstemännen? Det är vi politiker som lämnat över ansvaret. Jag har lämnat in motion om att bygga söder om Byarum och det vore ypperligt läge för de som jobbar på södra Stigamo. 

Centerpartiet: 
Ulf Abrahamsson (C); Orostider. Majoritet med få röster. Nu behöver ni inte anstränga er i oppositionen, nu har vi majoritet sägs det. Vi går in i budgetarbetet. Vi har en ränta som går upp, vi har en utmaning gällande kommunal verksamhet. Vi skulle vinna på om vi kunde sitta ner och resonera. Vi ska inte ha några skattehöjningar. Vi har stora utmaningar inom skola och omsorg. Vi har en smal majoritet. Jag hoppas att ni lyssnar på vad oppositionen säger när vi går in i budgetarbetet. 

Vänsterpartiet: 
Elizabeth Orrelana Bravo (V); Alla människor har rätt till vård och sociala tjänster. Det finns stor risk för liv och hälsa gällande anmälningsplikt. Sommaren har varit bra men det hade varit en katastrof för våra sommarvikarie inom vård och omsorg. De är värda extra pengar.  

Sverigedemokraterna: 
Stig Svensson (SD); Ett år sedan valet. Vi är glada att vi fick in unga män och kvinnor i vårt parti. Det blev en märklig eftersmak. Förhandlare ville inte prata med oss. När det nu har gått ett år, så tror jag att ni vet att vi tänker på våra invånare och vi vill samarbeta med de som vill samarbeta med oss. Vi har hjärtefrågor. Hos oss så är det att vi ska ha en trygg och säker skola. Vi ville ha in en lista på alla kränkningar, det har fungerat olika på de olika skolorna. Det finns redan efter en vecka på terminen ett flertal anmälningar om kränkningar. Underhåll av vägar, fastigheter och vatten- och avlopp. Vi måste se till att det byggs. Det är inte många av de som kan bosätta sig och betala skatt av de som jobbar på Stigamo. 

Liberalerna: 
Magnus Thelin (L); Jag vill prata om vindkraft. Under hela processen kan man överklaga och det har missuppfattas att det inte går att överklaga. Hemtjänsten, det fria valet, har avskaffats. Det har inte funnits några missförhållanden. Jag hoppas att man kan få tillbaka denna utmaningsrätt. De företag som har skött sig ska få komma tillbaka. Användandet av lustgas har minskat. Glädjande. Vi önskar att kuratortjänsten på familjecentralen ska bli möjligt, viktigt att de har resurser. Delade turer vill jag också ta upp. 

Socialdemokraterna: 
AnnaKarin Slunge (S); Vi lever i ett nytt politisk landskap. Vi har lett kommunen tillsammans med moderaterna. Vi menar att det här skapar stabilitet när det är få som styr. Allt går inte att klara av på ett halvår. Vi är glada över att fått till byggande av simhall. Vallöfte som har hög prioritet. Var och vad den ska innehålla. Det kommer att ta tid, men vi lovar att driva frågan. Underhåll av fastigheter var ett av våra underhåll. Att få ordning på detta kommer att ta tid. Vi vill ha kuratorer på alla rektorsområden. Vi vill starta biståndsbedömt trygghetsboende som nu är i gång. Kompetensutveckling hos alla anställda. Arbetsskor är på gång och delade turer snart borta. När det bostadsbyggandet måste vi komma igång. Vi hoppas regeringen ställer upp med lättnader till detta. 

Moderaterna: 
Ann-Katrin Löfstedt (M); Biståndsbedömt boende, sex nya lägenheter väntar på inflyttning. Vi invigde där tidigare och i dag bor där två personer. Alla ansökningar bedöms individuellt och riktlinjer är riktlinjer. I Säbo 2.0 godkände vi det förslag som förvaltningen arbetat fram. Det behöver vara klart 2028. EU:s arbetsdirekt den 1 oktober, dygnsvilan ska vara 11 timmar. Många medarbetare har varit med i alla processer. 

Kristdemokraterna: 
Thomas Axelsson (KD); Mycket bra har redan sagts av våra kollegor i alliansen. Mjuka frågor är viktigare och då inom äldreomsorg och skola. Vi kommer fortsatt att driva en politik för äldreomsorg och skola där alla är välkomna. I dag brister det i personalkontinuitet, det ligger en bra bit ovanför rikssnittet. Vi vill vända trenden och minska antalet hemtjänst hos brukare. Vi är glada över satsningen på Furugården. Majoriteten får gärna återkomma varför tröskeln är så hög in till Furugården. Centrumutveckling i Skillingaryd är viktig. Uppmärksammade markaffärer i kommunen. Tyvärr ser vi att detta fortsätter, nu senast fastighet i Vaggeryds centrum. 

Stig Svensson (SD)

Nu lämnar Mats Oskarsson (M) ordförande i kommunfullmäktige, ordet fritt men minutrarna förutbestämda; 

Ann-Katrin Löfstedt (M); 
– Jag anser att vi har ett positiv anda i socialnämnden där alla får vara med. 

Nadira Kilim (S); 
– Samarbetspartierna är överens om att ta ansvar för kommunen. Utmärkt samarbetsklimat och bra respekt som blir till långsiktiga lösningar. När det gäller kultur- och fritid som ligger mig varmt om hjärtat. Jag kommer arbeta helhjärtat, det är det som höjer livskvalitén. Ett stort arbete är redan påbörjat i nämnden, här är några godbitar; Nytt bokningssystem till föreningar/utbildningar, under våren har simhallen renoverats och verksamheten är i gång. Under 2023 fortsätter satsningen på våra idrottshallar. Nuvarande placering av Bissefällarns utställning är inte optimal, vi jobbar på det. 

Ewa Magnusson (L); 
– Simhallen. Jag tror att det är viktigt att vi gör en ordentlig utredning och hittar en bra placering. Vad tycker de som utnyttjar anläggningen. Vi har missat skolans personal och idrottslärare, vi måste få med dessa i utredningen. 

Thomas Axelsson (KD); 
– Det där med vallöften. När det gäller simhallen så skulle det genomföras detta år, det är omöjligt. Vi skulle påbörja skolbygget vid Hjortsjöområdet, det är inte påbörjat. En annan hjärtefråga är cykelvägar. Gert, du hade chansen att få med cykelvägen mellan Bondstorp och Månsarp, men du tog inte den. Vindkraft är en sorglig historia. Man lyssnar inte på några argument från de boende, här måste det bli förändring. 

Gert Jonsson (M);
– För ett år sedan var vi inne i slutkampen på valet. Vi moderater gick till val för att fortsätta driva kommunen. Vi fick ett preliminärt resultat på kvällen. Vi, S och SD ökade. För oss M var budskapet från väljarna tydligt. Att ta ansvar betyder en del saker, tuffa beslut, ta beslut och våga prioritera. Vi och S kunde hitta viktiga delar som vi samtyckte om. Det märktes tydligt, vi gav teknisk nämnden att se över sin investeringsbudget. Det här är viktigt att man kan lämna över till de som är närmast. Trygghet och service till invånare och biblioteket är ett nav i detta. Vi måste planera in en järnvägsövergång i Vaggeryd. Vi måste köpa in för att säkra samhällsbyggnationen. Det är ett givande och tagande. Det har varit lättarbetat mellan våra partier. Man måste ge nämnder och styrelse mer mandat och ansvar. Behoven är betydligt större än vad våra resurser är. Vi har ett bra utgångsläge. Känner att det vägval vi gjorde förra hösten var rätt. 

Ulf Abrahamsson (C); 
– Nämnderna ska ta sitt ansvar. Det är drygt 20 miljoner mer som nämnderna vill ha än vad som inte finns tillgänglig. Det är en komplicerad fråga. Ni säger att hela kommunen ska leva, men ni har glömt landsbygden. Var står det någonstans? Ni glömmer landsbygden. Några tankar måste ni ha, eller har ni glömt den, Gert och Kenth? 

Jan Eric Victor (KD); 
– Jag tror att förutsättningar i kommunen är bra för att göra barn- och unga kulturliv ska vara det bästa. Cykelvägar, där det står still. Det handlar om folkhälsa. 

Stig Svensson (SD); 
– Vi måste se till att det här fungerar bättre med trygghet i skola. Vatten- och avlopp, du har mycket att göra Kenth. Jag håller med Ulf om landsbygden. De enda gångerna vi hör om landsbygden är det när det ska läggas ned en skola. Annars hör vi inte speciellt mycket. Det är mycket lättare att halka in på järnvägsundergångar och järnvägsövergångar. Vi ska enligt det upplägget som är dra in så mycket unga som möjligt in till centralorterna. Vi har lagt en motion om svenska språket. Efter några år drogs den här fram och avslogs. Samtidigt kom det en rapport från IVO och nu kostar det 18-20 miljoner för att få till detta. 

Kenth Williamsson (S); 
– Landsbygden. Vi har byggt cykelvägen till Tofteryd. Det gör att det blir mycket lättare att ta sig till badplatsen och Tallnäs på ett säkert sätt. Vi har också i investeringsbudgeten där det inte hände så mycket förra mandatperioden, men nu finns det tankar på utveckling och det är spännande och intressant. I den remissen regionen hade när det gällde cykelplan så skickade vi in synpunkter att man kunde titta på cykelväg till Klevshult och upp till Stigamo som ett svar på deras förslag till regional cykelplan. Vi driver denna frågan. Innan dess drev vi på Trafikverket angående cykelvägen till Klevshult, det godkändes dock inte. Ordförande i tekniska är trevligt och spännande. Det finns många utmaningar men min förhoppning är god att lösa utmaningar. 

Thomas Axelsson (KD);
– Inga bra siffror här när det gäller kontinuitet inom hemtjänsten. 

AnnaKarin Slunge (S); 
– Vi kan komma jättelångt när vi samverkar. Vi måste hjälpas åt att hålla attityd och nyfikenhet och inte bara krocka med varandra, menar AnnaKarin och svarar Abrahamsson (C). 

Gert Jonsson (M); 
– Ulf signalerar oro. Jag ligger inte sömnlös för nämndernas arbete. Däremot känner jag mer oro när man är spretig i oppositionen, det är inte enkelt att få fram ekonomiska medel till cykelvägar. Vi har en teknisk verksamhet som alla redan har svårt att få till det. Jag återkommer med besöksnäringen är viktig gällande landsbygden. Vi får många frågor här i majoriteten, men man skulle ställa en fundering. 

Nexhat Shabani (S); 
– Domedagen låter det som när Thomas och Ulf pratar. Vi tillsammans med M tänker långsiktigt. Jag tycker att det ska bli kul med nytt badhus i Vaggeryd, det ser jag fram emot.

Mikael Korpihalme Persson (SD);
– Jag är ny i politiken och att komma från en privat sektor och in här blev väl en chock. Våra förslag ratas, men samma kritik kommer från IVO. Lyssna istället för att lägg åt sidan. 

Kenth Williamsson (S); 
– Vi har gjort extra satsningar på idrottsplatser och i föreningar. Vi skapar bra förutsättningar för våra invånare för en aktiv fritid.  

Jenny Larsen (KD); 
– Vi har en järnvägsundergång centralt placerad. Hur många ska man ha? Enligt Trafikverket är det inte förbjudet med bommar. Har vi inte råd med cykelvägar har vi inte råd med undergång. 

Annelie Borgström (S); 
– Ulf har vädjat om ett gott samarbetsklimat. Men ni säger att vi inte ska höja skatten. I det här läget säger jag direkt. Det drabbar våra låginkomsttagare. Ni i SD säger att ingen vill samarbete med er. Jag säger nej, ideologiskt står vi år mellan varandra. 

Ewa Magnusson (L); 
– Glöm inte bort tillräckligt med lärarresurser. Viktigt!

Lennart Karlsson (EMP); 
– När man gör ett sånt stort ingrepp i Vaggeryd med undergång och rondeller som inte behövs. Finns det någon konsekvensutredning? Det måste finnas när enorma ingrepp ska göras? Finns den?

Stig Svensson (SD); 
– Vi hade aldrig räknat med att samarbeta med er i S, men för kommunens bästa hade vi gjort det. Under det här året som gått så verkar det som vi blivit mer rumsrenare. Det finns fortfarande de som är politiska bundna att de inte vågar tala med oss, men det är vi vana vi. 

Katja Öz (S); 
– Våra medborgare ska kunna försörja sig. 

Jan-Olof Svedberg (SD); 
– Simhallen har kommit upp ett antal gånger. Det har också pratats en del om underhåll. I min värld kan man inte investera när det finns en massa nödåtgärder som ska göras. Jag har fått till mig att det är stök i skolan och jag ingen plan för hur man ska hantera detta. Det måste hanteras. I min värld behövs fler vuxna i skolan. Det måste vi se till att det blir fler vuxna i skolan. 

Thomas Axelsson (KD); 
– Tackar för bra debatt, även om vi inte fick svar på frågor. Men ni applåderar. Det är anmärkningsvärt. 

Gert Jonsson (M); 
– Gott klimat har vi. Men jag hör att även om vi har totalt olika ingångar kan vi diskutera. Järnvägsövergång är en het fråga. Vindkraften samma sak. Då sätter man sig på tvären. Man måste våga vända på alla kort. Vi är gärna med att diskutera men ni har redan bestämt er. 

Kenth Williamsson (S); 
– Många jobbar heltid i Vaggeryds kommun. Sjuktalen har minskat och visstidsanställda har minskat. Stort tack för ett gott arbete med förhoppning att vi får fler som jobbar heltid och en bra arbetsmiljö. 

Magnus Thelin (L); 
– Gällande vindkraften är vi förespråkare men skeptisk till arbetet. Man har inte lyssnat. Det spelar ingen roll i de här sammanhangen, det skulle bara igenom. Tillsätter man en grupp så ska man ha vindkraft, om vi tillsätter en grupp för kärnkraft blir det kärnkraft då? 

Lennart Karlsson (EMP); 
– Har debatten startat om under- och övergångar? Det var ju inte meningen att vi skulle få reda på det här. Är det så ni vill arbeta? Ni har inte fört någon sådan diskussion än. Vi sätter oss gärna ned och diskutera, men inte fått ännu. 

Ulf Abrahamsson (C); 
– Nu blev det adrenalin. Pratat om undergångar. Jag förstod inte vad du sa Gert. Vi ska föra en diskussion. Om vi inte tycker som du ska vi hålla tyst. Vi måste planera. Problemet är Gert, att någon politiker har lämnat uppdrag till kommunledningskontoret att en arkitekt ska kontaktas, handeln vet hur det ska se ut, men ni vägrar att visa oppositionen. Ni jobbar bakom ryggen på samhällsinvånarna. Du tog upp det. Jag hoppas att vi kan diskutera. Det finns så många felaktigheter i den här diskussionen.

Två minuters avslutning per parti påbörjades: 

Kristdemokraterna, Jenny Larsen: Ska man samarbeta måste man prata med varandra. Räcker det att prata med en bara? Det är inte lätt i skolan, men familjens betydelse för barnen har en mycket stor roll. Vi måste jobba med föräldrar och ge dem tillräckligt stöd. Då får vi ett bättre klimat i skolan. Vi i KD fortsätter att lägga motionen kring detta. 

Moderaterna, Gert Jonsson: Om någon frågar mig vem som jobbar med näringslivsfrågor. Då svarar jag alla. Våra företagare genererar jobb och trygghet. Vi har ett bra geografiskt läge. Ett nytt, trimmat och bredare näringslivsråd är på plats. Översiktsplan är på gång. Vi har arbetat upp vår samhällsbyggnadsavdelning vilket näringslivet efterfrågar. Vi har en fantastisk vision som vi gemensamt jobbar emot. 

Socialdemokraterna, Marijo Corkovic; När jag tillträdde som barn- och utbildningsnämndens ordförande såg jag att det fanns gott om tillfällig lösningar. Det var undermåliga lokaler. Det finns behov i Hok. Vi har renoverat både Fenix 1 och 2, mellanstadiet i Hjortsjöskolan är på gång. Behörighet till gymnasiet gjorde vi en uppföljning av nioendeklassare. Det blev bättre. Men vi är inte nöjda, vi ska bli bättre. 

Liberalerna, Ewa Magnusson; Jag står här för att jag är förtroende. Jag har fått ett förtroende från våra invånare. Vi måste lyssna på vad de vill. Livet betyder frihet. Det måste finnas en valfrihet. Vem som ska utföra vissa saker. Omsorg till exempel. Hela vår kommun ska leva. Oavsett var du bor, man ska kunna jobba, ha en bra levnadsmiljö. Vettiga säkerhetsavstånd till vindkraftverk exempelvis. Man kan faktiskt säga nej och använda sitt veto under hela handläggningen. Gruppstorlekar i skolan är viktig och resurser. Vi ska ha valfrihet. Liberalism. Frihet. 

Vänsterpartiet, Elizabeth Orellana Bravo; Brukar sluta med att lyfta fram några frågor. En av de frågor är om politiker eller tjänsteman har en utbildning inom äldrevården. Lägga ned två avdelningar på Furugården? Det är bra att tänka nytt och andra boendeformer. Men hur mycket har det hänt på Furugården? Varför flyttar man inte in? Många frågor som bekymrar våra medborgare. Jag pratar om 11 timmars vila. 

Centerpartiet, Ulf Abrahamsson; Där gick den debatten. Bra eller dålig. Intressant att lyssna på vad Kenth säger. Nästa gång vi har allmänpolitisk debatt kanske vi kan diskutera vad ni två har åstadkommit. Ni pratar om förra mandatperioden. Nästa gång kanske vi får höra vad ni har åstadkommit och vad som ligger i röret. Har inget mer att tillägg. 

Empartiet, Lennart Karlsson; Simhallen. Renoveringen vi gör nu är max fem år kanske den håller. Jag kan nämna Filipstad håller på att bygga en snarlik simhall som Vaggeryd ska ha och den ska vi titta lite närmare på. Det här bråskar. Fem år går fort. Vi får hoppas att det blir möte i september om platsen. Platsen är ultimata där den ligger nu. Vi får vara snabba och komma igång. Vi behöver en simhall i Vaggeryd. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *