Nyheter

Delåret presenterades: 140 miljoner i kommunkassa

Nyheter Delårsrapporten per augusti 2022 skulle godkännas av nya kommunfullmäktige under senaste sammanträdet. Ekonomi, personal och miljöresultat presenterades där året startade i en ganska kraftfull återhämtning efter pandemin

Camilla Wallin Kupferberg, verksamhetsutvecklare, presenterar delåret för kommunfullmäktiges ledamöter:

– Bostadsbyggande har planat ut. Målsättningen är 50, vi har höjt det till 75, och vi har bara uppnått 11 nya bostäder. Ny skola är under uppbyggnad, Sörgårdsskolan, och en ny översiktsplan är på gång. 

Pågående bygglov är 218 stycken till antalet och där finns såväl lägenheter som småhus i Skillingaryd och Vaggeryd samt övriga orter. Under 2023 beräknas detaljplaner för ytterligare 514 bostäder har tagits fram, under 2024 ytterligare 145 och om planprogrammen för Trolleberget och Yggen detaljplanelägga möjliggör det för ytterligare 630 bostäder under en tidsperiod på 2–5 år. 

– Flera etableringar på Stigamo, energiförsörjningen har blivit en utmaning till området. Arbetslösheten har sjunkit. Andel behöriga elever årskurs nio har minskat. 

Kommunen växer
Kommunen fortsätter under den period vi har bakom oss att växa och invånarantalet indikerar 14 815 invånare när det är fyra månader kvar på året. För att nå nästa års mål om 15 097 invånare kvarstår en ökning på 282 invånare, vilket kommunen anser kan bli en utmaning, då under och efter sommaren har befolkningsutvecklingen inte ökat. Många nya arbetstillfällen är emellertid på väg att skapas både inom kommunen och i utkanterna, vilket bedöms påverka befolkningsutvecklingen positivt på sikt. 

Miljöredovisningen i delårsrapporten hölls av Lina Larsson som är kommunens miljöstrateg.

– Vi har ett miljöprogram där vi går igenom åtgärderna. Hållbara transporter och resor har vi elcyklar att låna för att cykla till jobbet, vi har tagit fram riktlinjer för hemarbete. Möjlighet att testa kollektivtrafik gratis en kort period. Klimatklivetbidrag har lämnats till vätgasmack i Klevshult. Ny avfallsplan kommer att tas fram. Under hållbara gröna och blå miljöer har vi gjort stora satsningar. När det gäller miljöriktlinjer så eftersträvar tekniska kontoret en allt högre energieffektivitet och byter ut elprodukter. Miljöanpassa transporterna, digitala möten och så vidare. Man har elbilar som man använder. Tekniska har övergått till HVO-diesel. Barn- och utbildningsförvaltningen har ett särskilt fokus kring matsvinn. 

Under våren 2022 har socialförvaltningen planerat för leasing av nya bilar då nuvarande leasingperiod närmar sig sitt slut. Inför detta så gjordes en analys vilken mynnade ut i att den förnyade leasingen skulle innefatta laddhybrider, istället för som tidigare, endast elbilar.

Åsa Boberg Öhrn, personalchef, drog de personalpolitiska målen.

– Sjukfrånvaron räknar vi hela året, om ni minns så började det här året riktigt eländigt med covid, vi hade de högsta sjukfrånvaron någonsin. 7,33 procent.  Arbetsmiljö kommer att vara avgörande för vår kompetensförsörjning. Vi jobbar med vägen mot heltid och heltid som norm. Vi kommer att få arbeta mycket med kompetensförsörjning. Vi har en låg arbetslöshet och den gör det inte lättare för oss att rekrytera. Vi har gått framåt i heltidsprojektet. 

Åsa Boberg Öhrn, personalchef, i fullmäktiges talarstol. Till vänster är Lina Larsson och Camilla Wallin Kupferberg

Jörgen Hansson, ekonomichef; 

– Det är viktigt att vi har finansiella mål. Vi har ett resultatmål. I år så har vi 50 miljoner kronor i finansiellt mål. När det gäller skattefinansiering så ska man göra det med egna medel och inte låna. Vi har ett mål på mandatperioden och vi får pengar över. Vi har en lite lägre takt gällande investeringarna. Vi har också försäljningar på Stigamo som har gett pengar in i kassan. Våra nämnder har varit väldigt bra och duktiga på att följa budgeten. 

– Som det ser ut nu blir det 140 miljoner vid årets slut. Hur kommer vi ner till 50 då? Det är en osäkerhet att göra prognosen. Vi planerar att göra en amortering på pensionsskulden som är upparbetad. Man bokför den som en kostnad. Avsättning medfinansiering gällande järnvägsprojektet 23 miljoner Jönköping, Vaggeryd och Värnamo-sträckan. Men man måste veta säkerheten i statens trafikplan, så vi återkommer i den frågan. När vi vet hur vi ska agera kommer vi lyfta upp detta i kommunstyrelsen. Rivning av Hjortsjöskolan har vi inte hunnit med än, men den kan komma på året. Det beror på tempot om det blir 140 eller som målet 50 på sista raden. 

– Vi har en portfölj med skuld på en miljard. Det är ganska offensiv investeringsplan som gör att skulden kommer att öka. Vi måste ha en hållbarhet i detta. Bara för att vi hamnar där vi är, är att vi har bundna räntor, berättar Jörgen Hansson som är kommunens ekonomichef. 

Verksamhetens intäkter rymmer engångseffekter i form av reavinst sålda tomter exploateringsverksamhet 59,5 miljoner kronor samt hyresinkomster/nyttjanderätter exploateringsmark 18,4 miljoner kronor vilket tillsammans tillför resultatet 77,9 miljoner kronor per augusti 2022. Statligt bidrag för sjuklönekostnader om 5 miljoner kronor förbättrar också verksamhetens intäkter. Bidrag från staten direkt till nämnderna överstiger budget med totalt 11,2 miljoner kronor per augusti. I övrigt ligger försäljningsmedel något över budget plus 3,2 miljoner kronor och taxor och avgifter likaså per augusti plus 1,7 miljoner kronor. Skatter och utjämning överstiger budget med 21,6 miljoner kronor per augusti.

Det goda resultatet per augusti beror delvis på god budgetföljsamhet i nämnderna i kombination med högre intäkter än budgeterat.

Fram till sista augusti sågs positiv avvikelse (plus i kassan) hos följande nämnder: Kommunstyrelsen, tekniska nämnden och miljö- och byggnämnden. Negativ avvikelse och minus jämfört med budget hos följande nämnder: kultur- och fritidsnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Ingen avvikelse alls noteras i socialnämnden. Inflationen påverkar bland andra vatten och avlopp- samt fastighetsavdelningen. 

Jörgen Hansson ekonomichef

Jenny Larsen (KD), Marijo Corkovic (S) och Atcha Adinda (L) debatterar skolfrågan vill ha extra insatser i skolan. 

Gert Jonsson (M);
– Om man ska sammanfatta det som sagts är att det är en stark ekonomisk rapport. Men vi lever i en orolig värld. Kostnadsutvecklingen har stuckit iväg, räntor och drivmedel bland annat. Vi vet inte när den planar ut. Det är många orostecken. 

Jörgen Johansson (C);
– Skolan är fruktansvärt viktig. Det ska bli spännande att följa Marijo den här mandatperioden, det blir en viss press på dig, men det ska bli kul att följa. Det finns inga lägenheter, och inga tomter. Vi måste nämna detta, det är så viktigt. 

Ledamöterna godkände redovisningen av delårsrapporten. 

Kommunfullmäktiges ledamöter godkände delårsrapporten

Taggar

Dela


1 reaktion på Delåret presenterades: 140 miljoner i kommunkassa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *