Nyheter

Delårsrapport: Många frågor kring Vsbo:s miljonminus

Nyheter Delårsrapporten var en stor del av kommunfullmäktiges sammanträde under måndagskvällen. Personalchef, ekonomichef och verksamhetsutvecklare presenterade läget i kommunen och därefter följde politisk debatt

Camilla, Camilla och Åsa presenterade läget i kommunen

Tjänstekvinnorna Åsa Boberg Öhrn, Camilla Holm och Camilla Wallin Kupherberg var på plats för att prata om delårsrapporten. Först ut är kommunens ekonomichef Camilla Holm: 

– Hyresökningarna täcks inte hos kommunala bostadsbolaget. Höga kostnader ligger kvar på värmedelen hos Vaggeryds Energi. SÅM ser vi att intäktssidan är högre och på kostnadssidan är lägre då det blivit mindre avfall. 

– Det årliga resultatet ska vara minst två procent och det är uppnått. Soliditeten med pensionsförpliktelser ska inte understiga 30 procent, vilket vi inte gör. Utfallet till och med augusti är 51,3 miljoner kronor, en positiv avvikelse på 36,4 miljoner kronor. Jag tänker lägga mer tid på prognoser, sammanfattning är lågt skattetillväxt och extremt höga pensionskostnader. Det som är positivt är det något bättre ändå än den prognos vi hade i april men inte alls vid den nivå vi tänkt. Exploateringsverksamhet genererar en del, nämndernas resultat påvisar ett underskott på 13 miljoner kronor. Total pensionskostnader för året är 20 miljoner mer än vad vi hade 2023. Verksamhetens resultat är 47,4 miljoner kronor. 

– Finansiella mål lyser rött och prognoserna i nämnderna har en avvikelse på 13,3 miljoner kronor. Tekniska nämnden står för 5 av dessa 13 och socialnämnden 9,6 miljoner kronor där arbetsdirektivet är en stor del. 

Åsa Boberg Öhrn, personalchef, redovisar att:
– Vi kan mäta personalpolitiska mål. Frisknärvaro tittar vi på, vi ligger nära helårsresultatet och det gäller även då delårsresultatet av sjukfrånvaron. Vi ser en viss förändring i sjukfrånvaron, en ökning under årets första åtta månader. Vi ser att det är framför allt socialförvaltningen som har en ökning jämfört med förra året. Det här arbetar vi med och analyserar vad det beror på, är det arbetsdirektivet som spökar eller andra orsaker. Vi har en medarbetarenkät på gång, vi hade hoppats ha ett litet resultat men vi fick vänta 14 dagar till. 

Camilla Wallin Kupherberg, verksamhetsutvecklare;
– Vi har en vision och värdegrund. Till detta finns fyra mål. Vi har en styrmodell som vi jobbar efter, politiska prioriteringar som också har strategier kopplade till sig. Ledningen har en särskild handlingsplan. Nytt för i år har det tagits 25 stycken mätetal för att förtydliga och förenkla målen. Nämnderna och bolag bidrar med sina mål. 

– Mål 1 är hållbar samhällsutveckling där vi har 18 detaljplaner som pågår, tio för bostäder och åtta för verksamhetsmål. Fjärrvärmeverk vid Götafors byggs. Mål 2 innehåller näringsliv, utbildning och sysselsättning, där vi bland annat har Stigamo och Hjortsjöskolan i Vaggeryd. Mål 3 är folkhälsa, kultur och fritid där sker väldigt mycket olika saker, alla verksamheter samverkar mellan olika förvaltningar. Man försöker vara ute i olika delar av kommunen. Mål 4 innehåller att kommunen ska vara attraktiv, trygg och tillgänglig. Eu-valet har varit, vi har genomfört demokratipromenad och mycket fokus på trygghetsfrågor och delaktighetsfrågor. 

– Det var ett axplock av vad som händer, det står mycket fint i nämndernas rapporter också. Åtgärder i miljöprogrammet är att drygt en tredjedel av åtgärderna i programmet är genomförda och strax under hälften är påbörjade. 

Camilla Holm, ekonomichef avslutar presentationen med att ”det har varit ett fantastiskt fint år men effekterna av den höga inflationen drabbar kommunen med höga kostnader”

Kommunfullmäktige startade en timma tidigare under måndagskvällen för att rapport och budgetens skull

Koncernens prognos för helåret 2024 består av: kommunen 37 miljoner plus, Vsbo minus 10,4 miljoner kronor, Vaggeryds Energi 0 samt SÅM på plus 2 miljoner kronor vilket ger sammanlagd för koncern 28,6 miljoner plus. 

Dags för politikerna i talarstolen. Först ut är Gert Jonsson (M); 

– Vi har försäljning av mark och det är positivt. Det är en enorm styrka, ”som man sår får man skörda”. Den frågan måste komma upp hela tiden, vad ska vi så för att framtiden ska skörda. Vi har också en hög investeringstakt och ett stort underhåll behövs för våra fastigheter. Vi kan jämföra oss med andra kommuner och vi har ett lågt andel som behöver ekonomiskt bistånd. Andelen behöriga till gymnasiet har ökat. Barn- och utbildningsnämnden har redovisat ett överskott på 3 miljoner kronor men födelsetalen minskar så det blir en utmaning framöver. Socialnämnden har utmaning gällande arbetsdirektivet, vi vet med oss att vi har en hög måluppfyllelse och kvalité. Våra bolag, Vaggeryds energi har stor satsning med näringslivet och detta har fått stor uppmärksamhet i länet. Satsningar på sikt återigen. Vsbo har en utmanande period men jag är övertygad om att man har satsat rätt, i bland annat mer byggande av trygghetsboende. Vi kommer att följa Vsbo noga och måste se framåt, det finns spännande projekt, vi kommer att stötta nya vd:n i detta. Avslutningsvis har vi en orolig omvärld, arbetet med civil beredskap fortgår och vi förstärker med it-säkerhet. Framtidsorden är att möta dessa utmaningar är att samverka. Ensam är inte stark. 

Thomas Axelsson (KD):s tur:
– Många har bidragit till resultat. Vi har låg skuldsättning och vi har en måluppfyllelse som är bra. Innevarande år hörde vi prognoserna från nämnderna. Vi får ett positivt resultat, hela 67 miljoner kronor i försäljning av exploatering. Så här har det varit de sista åren. Men vi vänner, det här kommer inte fortsätta vara. Vi måste ha en ekonomi i balans och inte förlita oss på engångskaraktär av intäkter. Någon sa att det som inte nämns i raderna är det viktigaste. Då ska jag säga vad jag menar med det. Hur är det med våra investeringar, vissa har kostat mer än 50 procent. Fenix 2, Rastad bland annat är några av projektenen som gått med underskott. Det vore hedervärt att få detta också rapporterat. När vi hade budget förra året gjordes en underfinansiering av socialnämnden. Trots detta så kompenserar vi under innevarande år med en tilläggsbudget och ändå blir det minus. Vsbo, ja, ni insåg problemet när det saknas en handlingsplan. Som det är nu så blöder Vsbo. Jag vill också påminna vad revisorerna säger i sin rapport, bokföring av avskrivningar och att vissa projektkostnader är inte redovisade. Underhållskostnader växer hela tiden. Vi ser att den ena efter den andra fastigheten måste repareras eller rivas. Det här fungerar inte om vi inte tar tag i det här. Många fina siffror men det finns också en baksida. 

Jan-Erik Aronsson (SD): 
– Jag har gjort några nedslag. Det som berör mig mest är socialnämnden där jag sitter själv. Vi har uppe detta varje gång. Jag förstår inte att man underfinansiera. Man skulle återkomma för att se vad man kunde göra. Kultur- och fritid tycker Gert fungerar bra men att det finns fortsatt höga kostnader för politisk verksamhet. Men anläggning för idrott, 179 000 minus samtidigt som vi vet att det i nämnden kan bli ett underskott på 1 miljon. Jag är väldigt förvånad. Tack för ordet. 

Magnus Thelin (L); 
– Jag tycker det var en bra redovisning. Men jag tänker på resultatmålet där budgetberedningen har pratat om vi ska behålla detta under en längre tid. Nu är vi nere på 3 procent och nu pendlar det för att man ska kompensera och göra andra saker. Jag tycker det är bra om partierna gemensamt kan hålla ett mål över mandatperioden. Vi politiker borde kunna ge en bra bild till alla som jobbar i vår kommun. 

Kenth Williamsson (S): 
– När det gäller resultatet kan vi konstatera att kostnaderna är höga på grund av inflationen. Prognosen visar på ett positivt resultat och en positiv budgetavvikelse. Det är ett starkt resultat i landet, vi får sätta det lite i relation till den verklighet vi lever i. Kommunfullmäktige har beslutat om de fyra målen. Samtliga mål klaras vilket är ett styrkebesked. Dock upplevs inte målet när det gäller nämndernas budgetföljsamhet. Vi klarar ändå de viktiga målen. Det har skett mycket positivt, allt fler elever har nått gymnasiebehörighet. Elever känner sig tryggare i skolan. Bibliotekets öppettider har ökat, en förändring som upplevs väldigt positiv och vi har gjort en rad satsningar på kultur- och fritidsområdet. Vi är bäst i länet när det gäller näringsliv. Vi har gjort en ny policy om upphandling och tekniska kontoret har förberett arbetet för en ny förskola i Hok. Vi har gjort en markanvisning på Östra strand. Inventeringen av fastigheterna är gjord, vi har påbörjat ny bashastighet och skapar en bra trafikmiljö och Bondstorp är redan klar. När det gäller fullmäktiges övergripande mål pekar pilar åt rätt håll, så framtiden ser hoppfull ut. 

Marijo Corkovic (S): 
– Jag ska lyfta upp tre saker som blivit bättre i barn- och utbildningsnämnden. Måluppfyllelserna pekar åt rätt håll. Jag vill lyfta upp tryggheten i skolorna, vi ligger över rikssnittet enligt skolenkäten. Behörighet i gymnasiet har vi ökat med 5 procent från föregående år. Nu ligger vi på 83 procent och rikets snitt ligger på 82. Vi är på rätt väg och vi utvecklar våra barn på rätt sätt. 

Ulf Abrahamsson (C); 
– En gedigen lunta har vi läst igenom. När jag lyssnar på er så har ni lättare att förklara varför det är ett underskott istället för att ni tar tag i underskottet. Vilka räntor och inflation har blivit högre under 24 än när vi gick in i året? Stämmer det så är det okej, men vi visste varenda siffra när vi gick in i 24. Givetvis har vi ett bra utgångsläge, det är markförsäljningen men jag ser inte någonstans i texten om hur ni ska få budget i balans. Det finns positiva saker i det här, det är våra bolag. SÅM får vi ge en eloge, de har gjort bra upphandling. Det kan bli en svettig resa för Vaggeryds energi. När vi kommer till Vsbo är det lite märkligt att bolagets stora underskott beror på ränteläget. Samtliga lägenheter är uthyrda. Någonstans här har styrelsen i Vsbo missat målen under något år. Det är oroväckande att visa de här negativa siffror. Det måste finnas andra orsaker än ränteläget. Det här är en viktig spelare. 

Nadira Kilim (S): 
– Tack för en bra redovisning, bra jobbat. Jag står här för delårsrapport för augusti och hur det ligger till hos kultur- och fritid. Kostnaderna kan omfördelas, avgifter för fjärrvärme påverka många men framför allt för våra idrottsplatser. Vi tänker framför allt på vårt föreningsliv, de har en stark utvecklingsinriktning och vi vill stötta. När det gäller öppettider för simhallarna är prioriterade. I våra sporthallar har det varit bra verksamhet. Öppen ungdomsverksamhet, sommarkul, fritidsgårdarna har bättre anpassade lokaler. Kulturskolan har genomfört arrangemang och biblioteken i Skillingaryd och Vaggeryd har öppet fem dagar i veckan. Så med det sagt yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Annelie Borgström (S): 
– Många innan mig har talat om vi har haft en gedigen läsning. Har vi kommit i mål? Nej. Är vi nöjda? Nej. Den dagen vi är nöjda är vi inte politiker. Äldreomsorgslyftet är en fantastisk bra kompetensförsörjningsinsats. I mitt fackliga hjärta ser vi tillbudsrapporter ökar. Hälsocenter har… och så står det lite text samt att få till en text med uthyrning. Där vill jag lägga till att det är ett samarbete med Vaggeryds Atletklubb. 

Gert Jonsson (M): 
– Det har varit mycket diskussioner hur vi följer våra ramar. Vi sätter ramarna i kommunfullmäktige. Är man så missnöjd så förväntar jag att man korrigerar ramarna. När det gäller socialnämnden säger man att man medvetet underfinansierat. Det är inte enbart arbetsdirektivet. Man har en stor utmaning i myndighetsutövande. Tittar man på årsbasis är det 2,4 miljoner minus. Socialnämden har utmaning. Oppositionen, bevisa vad ni sätter för budgetramarna. Ulf, det har skett en stor kostnadsstrategi och det har drabbat vårt bostadsbolag. Man har inte kunnat kompensera detta med hyror. Dessutom har man mycket nyproduktion och då blir det svårt. Vi kanske inte har skött detta fullt ut hela tiden men det gäller att ha konstruktiva samtal. Det är också en konkurrensutsatt verksamhet. Vårt bostadsbolag har en viktig roll i samhället. 

Kjell Karlsson är ordförande i Vsbo:s styrelse

Vsbo har ett stort underskott, 6,2 miljoner kronor i augusti och prognosen för året visar att det kan bli ett minus på 10,4 miljoner kronor.

Kjell Karlson, ordförande för Vsbo:

– Jag ska börja med att beskriva utmaningar, allmännyttan och vad vi bostadsbolag står inför, börjar Kjell och läser en debattartikel ur en tidning.

– Ja, vi visste om mycket när vi gick in i året. Räntorna ökade. Det vi inte visste om var att fjärrvärmen skulle gå upp 19 procent. Vi har ganska omfattande underhållsprojekt, extra personal under året i och med vår tidigare vd:s sjukdom. Vi visste heller inte om utfallet av hyresförhandlingen som inte riktigt nådde det vi hade förhoppningar om. Styrelsen jobbar jättehårt tillsammans med vår vd i att jaga kostnader och vi räknar med att det blir ett underskott i år och ta tag i detta under 25 för att få en budget i balans.

Kommunfullmäktige godkände delårsrapporten med tillägget att Hälsocenters utegym är tillsammans med Vaggeryds atletklubb.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Delårsrapport: Många frågor kring Vsbo:s miljonminus

Får uppfattningen att det bara är mängder med ursäkter som ska lyftas till något positivt, att vi ska analysera, vi har mål, resultatet ska vara, vi ska titta på frisknärvaro, vi har visioner och värdegrunder.
Massa svammel i mina öron och slöseri med tid. Ska man inte komma med något relevant, lösningar och att man kommer med fakta till mötet och inte att ”vi ska analysera och titta på det” efteråt.
Dyra möten om inte annat när det är alla andra än de ansvariga som står för orsakerna. Vad ska man med massa chefer och ansvariga till om det beror på allt annat än de som har ansvaret?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *