Nyheter

Demokrati ska vårdas och utvecklas

Nyheter Sveriges demokrati fyller 100 år och kommunen har också uppmärksammat detta genom egna åtagande.

Kommunkontoret. Arkivbild

– Vi har gjort ett särskilt åtagande i och med att demokratin fyller 100 år. Vi vill helt enkelt höja kunskapen om detta och det handlar om kommunfullmäktiges mål. Vi har en likabehandlingspolicy och extern ska vi fortsätta med medborgardialogerna, vilket vi tycker är en bra form av demokrati. Bland annat handlar det om att höja valdeltagandet. Vi ser att i område Skillingaryd 2 är valdeltagandet 74 procent jämfört med övriga områden som ligger över 80 procent. Vårt mål är att alla valområden ska över 80 procent. Det är inte gjort i en handvändning men vi vill jobba med detta. Det känns bra att vi gjort eget åtagande och att vi ”är på gång”, menar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Kenneth Åberg (S) ledamot i kommunstyrelsen kommenterar:

– Demokrati ska vårdas och utvecklas varje dag. Det här är viktigt. Det kan handla om många saker men det handlar också om att ha god dialog. Vi har kommit en bit på vägen. Vi är trots allt många förtroendevalda i vår kommun, om vi jämför oss med Jönköping. Och närheten till politikerna är annorlunda här än i Jönköping.

Att nyinflyttade invånare inte har något inflytande är fel, menar kommunens egna mätningar.

– Ibland svänger man sig med olika analyser och vi har fokuserat på att nyinflyttade invånare ska få inflytande. Det visar sig att de som bott här länge inte känner samma sak. Vi trodde nog att det var svårt att komma in i en kommun, men det visar sig vara tvärtom enligt våra mätningar, menar Gert Jonsson (M).

– Jag har stött på många nyinflyttade som säger att man lär sig vem politikerna är snabbt och jag tror att det finns en poäng med små kommuner där man får närhet till sina invånare, kommenterar Kenneth Åberg (S).

I demokratideklarationen som antogs under kommunstyrelsens arbetsutskott lyder som följer:

Vi värnar alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer och tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism. Vi vill bidra till att demokratin står sig stark även i framtiden genom att:

• verka för att fler får en god kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet,
• arbeta för att fler deltar aktivt och står upp för demokratin, och
• bidra till ett samtalsklimat som kännetecknas av öppenhet och respekt

Här ger vi plats för att göra skillnad
En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.
En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse. Vår värdegrund hämtas från visionen och säger att vi ska ha tanke och omtanke, idéer ska bli till verklighet och

att alla har betydelse.

Fyra lokala mål med koppling till Agenda2030s globala 17 mål har formulerats och enhälligt beslutats över blockgränserna för att vi tillsammans med alla som bor, lever och verkar i Vaggeryds kommun ska hjälpas åt att uppnå visionen

Alla fyra lokala mål är viktiga. Det första målet handlar om hållbar samhällsutveckling i hela kommunen, det andra om näringsliv, försörjning och lärande, och det tredje om folkhälsa kopplat till ett rikt kultur- och fritidsliv, viktiga förutsättningar för det fjärde målet som handlar specifikt om demokrati och som säger att:

Mål 4: Vaggeryds kommun ska vara en plats som är attraktiv, trygg och tillgänglig – där alla känner delaktighet och kan påverka.

Öppenhet och tolerans skapar trygghet och är en förutsättning för att människor ska kunna vara en del av samhället. Delaktighet och medskapande gör platsen inkluderande och attraktiv för alla.

Vaggeryds kommun präglas av lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter oavsett kön, ålder samt etnisk, kulturell och socioeokonomisk bakgrund.

Alla invånare är en resurs och en del i att utveckla Vaggeryds kommun

Platsen ska vara attraktiv och trygg för de som bor, lever och verkar i Vaggeryds kommun och invånare i alla åldrar ska kunna vara stolta ambassadörer över sin hemkommun samt känna delaktighet i kommunens utveckling.

I ett strategiskt hållbarhets- och utvecklingsprogram beskrivs kopplingen till det lokala demokratimålet särskilt till Agenda2030 globalt mål 16. Fredliga och inkluderande samhällen, samt 17 Genomförande och globalt partnerskap.

Fyra delmål som bygger på förtydligande av målet finns för uppföljning och det är demokrati, trygghet, att alla invånare är en resurs samt att invånare upplever en god delaktighet, tillgänglighet, trygghet och attraktivitet.

Här finns diplomet för kommunens åtagande

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *