Nyheter

Det blir kommunal drift vid nya äldreboendet

Det blir kommunal drift vid nya äldreboendet

Nyheter De båda centerpartistiska fullmäktigeledamöterna Ulf Abrahamsson och Pelle Philip  lämnade i våras en motion om det nya äldreboendet i Skillingaryd.

Förslaget syftade till att bjuda in externa entreprenörer och aktörer till att delta ”i byggnation samt drift av verksamhet” vid det nya särskilda boende och trygghetsboende som planeras i Skillingaryd.
I socialnämnden antogs det förslaget efter voteringssiffrorna 8–5 där minoriteten bestående av (S) och (V)-ledamöter ville se verksamheten drivas i kommunal regi.
När frågan var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott blev utgången en överraskning. I princip fick minoriteten i socialnämnden sin vilja igenom.
– I detta läge konstaterar vi att skulle bli svårt att flytta över en omfattande kommunal verksamhet i privat regi. Därför har vi sagt att vi inte kommer att gå fram med det, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).
– Det skulle inte bli helt enkelt, för att inte säga knöligt, att flytta över 25 vård- och omsorgsplatser dit från Sörgården. Det är svårt att flytta om vårdarbete på detta sätt, jag vet inte ens hur det skulle gått till. Sannolikt hade det handlat om en process över flera år. Det hade varit en helt annan sak om det hade handlat om en alldeles ny verksamhet och helt nya platser.
Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) välkomnar kursändringen:
– Jag är väldigt glad över svaret, vi tror att det skulle varit olyckligt att få in privat driven äldreomsorg med uppdraget att tjäna pengar på detta sätt i en liten kommun.
Gert Jonsson menar dock att motionen kommer att betraktas som ”delvis bifallen” eftersom andra delar, restaurangen och kanske även andra verksamheter, i byggnaden kan få privat drift.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *