Nyheter

”Det får kosta att rädda liv”

Nyheter Vid socialnämndens senaste sammanträde visade delårsrapporten ett underskott

Sista augusti noteras ett underskott på 1,6 miljoner kronor och det kan bli 2,2 miljoner minus vid årets slut.

– Vi har återsökt 11,7 miljoner kronor som är coronarelaterat. Vi tror inte att vi får det men vi har bokat upp i prognosen att vi får 30 procent tillbaka och då hamnar resultatet, vid årets slut, på 2,2 miljoner kronor. Vi tror att vi får minst 3,5 miljoner av staten men det vet vi inte förrän i oktober eller november. Vi har haft ökade kostnader som är kopplade till corona och vårt utvecklingsarbete har fått stå tillbaka. Verksamheter har varit stängda, ingen växelvård, ingen dagverksamhet för dementa. Allt det här tillsammans har gjort att vi har klarat oss. Fram till augusti månad har vi fått tillbaka all täckning för sjukfrånvaron, berättar Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden.

– Det kan vara så att vi får lite mer pengar tillbaka. Har vi tur kanske vi får fem miljoner. Med tanke på att det som hänt så tycker jag att pengarna räddar människoliv och då får det kosta vad det vill, kommenterar Thomas Strand (S) vice ordförande i socialnämnden.

I delårsrapporten noteras att nämnden har 383,9 årsarbetare och kostnaden per invånare noteras till 17 518 kronor per år. Inköp av extra skyddsmaterial för att kunna undvika och begränsa smittspridningen inom äldre- och funktionshinderomsorgen samt extra personal på grund av Covid-19 har lett till extra kostnader till en summa av 11,7 miljoner kronor för socialnämnden. Förvaltningen har återsökt dessa medel, vilket framförallt avser personalkostnader inom omsorgen samt skyddsutrustning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *