Nyheter

Det finns optimism hos företagen i länet

Nyheter Konjunkturutvecklingen fortsätter vara stark i Jönköpings län. Drygt hälften av företagen i länet tror på ökad försäljning och produktion det kommande halvåret, men mycket är osäkert   

Problem med kompetensbrist och leveranskedjor samt elbrist hotar företagens investeringar och tillväxt, enligt nya siffror från Svenskt Näringslivs Företagarpanel i Jönköpings län.   

I Svenskt Näringslivs löpande konjunkturundersökning svarar 53 procent av Företagarpanelen i Jönköpings län att de har ökat sin produktion och försäljning under det senaste halvåret. När det gäller utsikten om 6 månader får vi samma svar: 53 procent av företagen tror att deras försäljning och produktion kommer att vara högre. Endast 6 procent tror på lägre nivåer och 39 procent på oförändrade nivåer.

– Det är tydligt att konjunkturuppgången håller i sig och att en stor del av företagen ser positivt på framtiden, säger Anna Gillek, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

Många av företagen tror även att antalet anställda kommer att öka om sex månader. I Jönköpings län svarade hela 46 procent av företagen att de tror på en ökning, vilket är högst i landet.

– Det är positivt att närmare hälften av företagen i vårt län uppger att de tror att antalet anställda kommer att öka. Samtidigt har många fortsatt svårt att hitta personal med rätt kompetens. Kan inte företagens efterfrågan på medarbetare med behövd kompetens fyllas så kommer det självfallet påverka företagens utveckling och i förlängningen också deras tillväxt och konkurrenskraft, fortsätter Anna Gillek.

Kompetensbristen är inget nytt problem. Den märks i alla branscher och förstärks alltså i konjunkturuppgången. För att få fler i arbete krävs både möjlighet till utbildning och reformer som stärker drivkrafterna för att arbeta och att anställa.

Problemen på arbetsmarknaden skall ses i ljuset av Sveriges stora utanförskap och att det finns 1,3 miljoner människor i yrkesverksam ålder, varav drygt 42 000 i Jönköpings län, som inte är självförsörjande.

– Vi har fortfarande stora problem med matchning på arbetsmarknaden. Trots behov av kompetens är det svårt för dem som står längst från arbetsmarknaden att komma in. Sverige är i stort behov av reformer och utbildningarna måste motsvara företagens behov och det ganska omgående, säger Anna Gillek.

När det kommer till investeringar och näringslivets förväntningar så är det en lite mer avvaktande utveckling jämfört med försäljningen. För riket uppger 34 procent att de tror på ökade investeringar kommande sex månader, och siffran för Jönköpings län ligger på samma nivå, 35 procent.

– Det finns såklart smolk i glädjebägaren trots bra framtidsutsikter. Många tillverkande företag vittnar om förseningar, leveransproblem och skenande elpriser. För att företagens positiva förväntningar ska kunna bli verklighet måste dessa problem lösas omgående. Dessutom har den ökande smittspridningen inneburit en kraftig nedgång inom besöksnäring, hotell-och restaurang. Det behövs nu direkta och snabba krisåtgärder för att hjälpa dessa företag som drabbas återigen, avslutar Anna Gillek.  

Undersökningen skickades ut till 577 företag i länet och det var 249 företag som svarade.

Källa: Svenskt Näringsliv

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *