Nyheter

Det mejades havre i Svenarum

Nyheter I fredags kväll mejades det havre med hästar och självbindare

Roger Andersson hälsar välkommen  [1/8]

Här mejas det  [2/8]

Hästarna knogar på  [3/8]

Produktion av kärvar  [4/8]

Två hästar och två man löser uppgiften  [5/8]

Full kontroll  [6/8]

Intresserad publik  [7/8]

Meja och Madonna inför uppgiften  [8/8]

Det var Svenarums hembygdsförening och LRF som bjöd in till en kväll i nostalgins tecken. På en åker mellan Svenarums skola och hembygdsgården växer det havre och det var där de ville visa upp hur det gick till förr i tiden. Trots att regnet hängde i luften samlades en ansenlig skara människor för att bevittna evenemanget. Turen var med arrangörerna och det blev inte några regnmängder.

De hade hämtat två ardennerhästar från Gislavedstrakten där ägaren visste att hästarna var tåliga och kunde hantera både en självbindare med allt vad det innebär samt en publik där framförallt barnen ville klappa hästarna. Hästarna, mor och dotter, med namnen Meja som är 16 år och Madonna som är elva år var hur lugna som helst och stressade inte upp sig trots den stora skaran åskådare. De vandrade runt med självbindaren som producerade kärvar på löpande band. Kärvarna såldes till besökarna för 20 kronor styck, pengar som Erikshjälpen fick för sitt projekt där de hjälper lantbrukare i Rumänien.

Dessutom visade hembygdsföreningens ordförande Roger Andersson hur man mejar havre med en lie, något som också kräver att man vet vad man gör.

Självbindaren har en lång historia och uppfanns av Cyrus Hall McCormick, en farmarson från West Virginia i USA. Han uppfann många arbetsbesparande redskap men att klura ut en skördemaskin gäckade honom. Men 1831 fick han ett genombrott och konstruerade en maskin som han tog patent på 1834. Han startade en fabrik och utvecklade maskinen efterhand och det stora framgången kom i samband med en stor lantbruksutställning 1851. Han vann priser och blev invad i franska vetenskapsakademin med motiveringen ”han har gjort mer för jordbruket än någon annan levande människa”. Självbindarens princip är fortfarande bärande i produktionen av nutida skördetröskor.

Källa: Wikipedia

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *