Nyheter

Detaljplan Östermo: Lögn och dolda agendor i riggad spelplan

Nyheter Fortsatt ”besöksanläggning” på industriområdet Östermo i Vaggeryd. Kommunens tjänstemän trycker på och företagarna planeras att köras över när kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder på onsdag. – Med dagens ledning kan vi dock nu dessvärre konstatera lögner och dolda agendor, menar företagsledarna.

I arbetsmaterialet inför arbetsutskottet sammanträde på onsdag finns kartan där orange yta som anges vara besöksanläggning

Under det senaste sammanträdet med arbetsutskottet i kommunstyrelsen behandlades Axelssons (KD) initiativärende om att detaljplanearbetet ska återgå till det ursprungliga. Tjänstepersoner då ville att politikerna skulle avslå initiativärendet med motiveringen att ”nuvarande planprocess även hanterar nödvändiga översiktliga frågor”. Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) berättade för Skillingaryd.nu att: ”Vi tar frågan i arbetsutskottet en gång till. Det är mycket okunskap och vi behöver bereda det här en gång till. Det är mycket tyckande. Vi kan gå in på det här mer när vi berett ärendet. Det är inte så enkelt som man tror. Jag tycker man ska ge värdighet både ur företags- och demokratisynpunkter. Vi skickar tillbaka det här för att försöka hitta en linje så vi pratar samma språk”. 

Nästa sammanträde är på onsdag och då finns inte Axelssons ärende uppe som utlovat, utan ett nytt ”informationsärende” där tjänsteskrivelsen är daterad till den 11 oktober (!) och på arbetsmaterialet, inritad plankarta, finns ”besöksanläggning” med. I sammanfattning av ärendet finns information om det som från begynnelsen var tänkt med en ny detaljplan, reglerad byggrätt, möjlighet till utbyggnation av befintlig verksamhet samt försäljning av industritomter. Det som tillkommit efter att kommunledningskontoret fick ärendet 2021 är att ”planområdet är utpekat i översiktsplanen som utvecklingsområde för centrum- och besöksändamål, området behöver hantera trafik och hänsyn behöver också tas till naturreservatet”. Förvaltningens helhetsbedömning är att framtagit förslag är lämpligt att skicka ut på samråd enligt bifogat arbetsmaterial.

För en månad sedan träffade jag tunga företagsledarna Mats Carlsson och Peter Johansson. Då hade politiskt svar uteblivit. Vi tog oss till Östermo och ställde frågan; ”Är ni förda bakom ljuset? Är det ingen som lyssnar eller pratar med er?” eftersom arbetsmaterialet arbetsutskottet ska få information om på onsdag innehåller ”besöksanläggningar”.

LÄS MER:  Politiskt svar uteblir – Östermo blir en industriell kyrkogård

Mats Carlsson och Mastec som kom till Vaggeryds kommun 1985 då Swedform köptes med produktionsanläggningar i Skillingaryd och Vaggeryd. Mats kommenterar:
– Fram tills i dag har vi samarbetat med ett flertal ”hövdingar” utan några större problem. Med dagens ledning i Vaggeryds kommun kan vi dock nu dessvärre konstatera lögner och dolda agendor de senaste åren som åsamkat oss helt onödiga kostnader på över två miljoner kronor och det gäller brist på en aktuell översiktsplan och orimligt långa handläggningstider vid bygglov. Vid markköp i Vaggeryd för framtida expansion presenterades den gamla översiktsplanen och det sades att en översyn var under arbete där bygghöjd och byggyta skulle justeras och inte bli något hinder i framtiden. När vi nu ser det nya förslaget för planerna för Östermo är det långt ifrån den bild som vi förespeglats. Då ställs man inför frågan, vem kan man lita på och skall vi göra framtida investeringar i Vaggeryds kommun?

Företagsgrannen Peter Johansson fick en anvisad plats av kommunen för sin ytbehandlingsverksamhet strax intill Mastec. När anvisningen gjordes, år 2000, var lokaliseringen av största vikt. Peter köpte marken och uppförde sin fabrik efter kommunens anvisningar. Efter det har Peter bedrivit sin verksamhet och löpande investerat mycket stora belopp, ungefär 60 miljoner kronor. I ”informationsunderlaget” finns nu besöksanläggning intill hans miljöfarliga verksamhet… 

Flygfoto över Östermo januari 2023

Vad har hänt i ”Östermo-ärendet”, egentligen…

Juni 2021
Startar med att flera företag har inkommit med önskemål om högre exploateringsgrad och högre bygghöjd
Kommunen har fattat ett beslut i kommunstyrelsen (2021/108) angågende detaljplan för Östermo.
Citat:
”Fastighetsägare: Inom gällande detaljplan för Östermo Industriområde är markägarna Vaggeryds kommun samt privata markägare”
”Syfte: Kommunen har uppmärksammat att reglerad byggrätt begränsar möjligheterna till utbyggnation av befintlig verksamhet samt försäljning av nya industritomter. Därmed föreslås att befintlig detaljplan ändras eller att ny detaljplan tas fram för området i syfte att pröva en ökad byggrätt och ändamålsenlig användning och utformning av området.”

Carlsson och Johansson kommenterar citatet: ”Ingen industriidkare har någon anledning att tro att detta inte skall följas och de problem som har varit med en föråldrad detaljplan skall försvinna”. 

Under våren 2023 händer det grejer då det anländer en tjänsteskrivelse från kommunledningskontoret:

”Informationsärende – detaljplan för fastigheten Östermo 1:5 med flera 

Förslag till beslut
Kommunstyrelsens arbetsutskott godkänner informationen. 

Sammanfattning av ärendet
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade enligt protokoll 2021-06-09 § 126 att ge kommunledningskontoret i uppdrag att ta fram förslag till ny detaljplan för fastigheterna Östermo 1:5 m.fl, i Östermo industriområde, Vaggeryd. Syftet var att pröva en utökad byggrätt för befintlig verksamheter i området. I samrådsförslaget till ny översiktsplan föreslås att området får utvecklad och ändrad användning för natur- och fritidslivet. Kommunledningskontoret har framarbetat ett utvecklingsförslag kring området. 

Ärende
1. Bakgrund: Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade enligt protokoll 2021-06-09 § 126 att ge Kommunledningskontoret i uppdrag att ta fram förslag till ny detaljplan för fastigheterna Östermo 1:5 m.fl., Östermo industriområde i Vaggeryd. Syftet var att pröva en utökad byggrätt för befintlig verksamheter i området. Under 2022 har förslag till ny översiktsplan varit utställd för samråd. I samrådsförslaget föreslås att området får utvecklad och ändrad användning för natur- och fritidslivet. Kommunledningskontoret har framarbetat ett utvecklingsförslag kring området. Förslaget visar på potentiell utveckling av området för kultur- och fritidsändamål. Utvecklingsförslaget kan därmed ligga till grund för arbetet med ny detaljplan för området. Som grund i utvecklingsförslaget har bland annat utgångspunkt tagits från gällande detaljplan, grönstrukturplanen och gällande översiktsplan samt samrådsförslag till ny översiktsplan.
2. Ekonomiska konsekvenser: Informationsärendet innebär i sig inga ekonomiska konsekvenser. Kommunen är markägare och kommer att bekosta framtida utbyggnad och iordningställning av området, samt planarbete med tillhörande utredningar.
3. Politiska mål och beslut kopplade till ärendet: Tidigare beslut i ärendenummer kommunstyrelsen 2021/108. Antagande av gällande översiktsplan samt beslut om samrådsversion för ny översiktsplan. Antagande av grönstrukturplanen.
4. Agenda 2030: Berörda mål är mål 9 – hållbar industri, innovationer och infrastruktur, mål 11 – hållbara städer och samhällen, mål 15 – ekosystemtjänster och biologisk mångfald. 
5. Samråd: Projektledare för utvecklingsförslaget har varit praktikant vid kanslienheten. Kompetenser från Kommunledningskontoret, Tekniska kontoret och Kultur- och fritidsförvaltningen har lämnat synpunkter på utvecklingsförslaget.
6. Uppföljning och utvärdering: Upprättad utvecklingsförslag kan utgöra vägledning för fortsatt arbete och utformning av ny detaljplan för området.
7. Förvaltningens helhetsbedömning: Bedömningen är att utvecklingsförslaget är i linje med intentioner i förslag till ny översiktsplan.
8. Bilagor: Inga filer bifogas.
Torbjörn Åkerblad Kanslichef/bitr. kommundirektör”

Uppdraget ändrar sig i maj 2023 och bygger nu på ett framarbetat utvecklingsförslag kring området, har ni företagare fått information?
– Ett tidigt samråd borde ha skett med fastighetsägarna på vårt område då detta får stora och långtgående konsekvenser. Ett samråd rekommenderas också i plan- och bygglagen och vi undrar varför det inte är gjorts, frågar sig företagsledarna.

Peter Johansson kompletterar:
– Intressant att detta ”utvecklingsförslag” inte finns som bilaga och inte går att finna. Tydligen genomför att en praktikant enligt kommunstyrelsens ordförande utsago i media. Dock så har ”utvecklingsförslaget” presenterat i ärende 2024/0224 där förslaget till ny detaljplan finns. Redan här finns planer för sim- och sportanläggningar. Men… simhallsutredningen hade ju precis startat och om ett år skulle dessa ge sin åsikt om placering. Det är mycket fult spel där politiker, allmänhet, media, ja alla tror att den parlamentariska utredningen skall få verka demokratiskt. Men spelplanen är riggad. Återigen – var finns politiska besluten att ändra på 2021/108?

Förslaget till nya översiktsplanen fanns för beskådning i teaterfoajén Skillingehus i september 2022

Utställning av översiktsplanen hösten 2023, fanns det några indikationer om ändrad användning på området för er?
– Ingenting om stora förändringar som skall påverka oss, dock så är en del av området markerat som ändring/förändring vilket alla tolkar som att det skall förändras i linje med beslutet 2021/108. Finns inget i utställningens underlag som pekar något annat. Observera att våra möjligheter att ifrågasätta översiktsplanen upphör tre veckor efter granskningstidens slut. Vi företagare tror fortfarande att allt är lugnt, menar Johansson och Carlsson. 

Nästa gång det går att hitta något är en tjänsteskrivelse från kommunledningskontoret, daterad 5 februari 2024. Hela skrivelsen finns nedan då det har hänt anmärkningsvärt mycket: 

 ”Sammanfattning av ärendet
Handläggning pågår avseende ny detaljplan för fastigheten Östermo 1:5, Mjölkörten 5 med flera i Vaggeryds tätort. I arbetet med samrådshandlingar har utöver behovet att utöka byggrätt för verksamheter även utpekats behov i andra avseenden. Ändamålsenlig användning och utformning av området kommer i den nya detaljplanen omfatta utvecklingsområde för idrott, kultur och friluftsliv, där är närheten till naturreservatet en viktig aspekt. Även kännedom om problematisk trafik-parkeringssituation är frågor som behöver hanteras. 

1. Bakgrund: Kommunstyrelsens arbetsutskott gav 2021-06-09 § 126 i uppdrag att ta fram förslag till ny detaljplan för Östermo 1:5, Mjölkörten 4 med flera. Syftet var som följande: ”Kommunen har uppmärksammat att reglerad byggrätt begränsar möjligheterna till utbyggnation av befintlig verksamhet samt försäljning av nya industritomter. Därmed föreslås att befintlig detaljplan ändras eller att ny detaljplan tas fram för området i syfte att pröva en utökad byggrätt och ändamålsenlig användning och utformning av området.” Detaljplanen berör ett område som idag är utpekat i förslag till ny översiktsplan som mångfunktionell bebyggelse förslagsvis kultur och fritid samt besöksmål. Den nuvarande situationen i området är även att parkering sker lagstridigt eftersom verksamheter i området har personalparkering på allmän platsmark. Trafiksituationen längs Karlavägen är inte optimal med dålig trafiksäkerhet som uppmuntrar till fortkörning och trafikfarligt beteende, vägen trafikeras även av tunga trafik och används som uppställningsplats för lastbilar.
2. Ekonomiska konsekvenser: Delar av det idag planlagda osålda industrimarken kan komma att ändra markanvändning i kommande planförslag i samband med att området inrymmer andra funktioner. Därmed minskar säljbar industrimark. Även kostnader för kommun att iordningställa allmän platsmark kan uppkomma i samband med att trafik- och parkeringssituationen behöver lösas och vägnät behöver kompletteras.
3. Politiska mål och beslut kopplade till ärendet: Tidigare beslut/ställningstagande i ärendet, Dnr. KS 2021/108 och förslag till ny översiktsplan, som är inför antagande på KF 2024.
4. Agenda 2030: Agenda 2030 kommer beaktas vid framtagande av ny detaljplan.
5. Samråd: Under framtagande har kompetenser från Kommunledningskontoret, Miljö- och byggförvaltningen, Tekniska kontoret samt. Kultur- och fritidsförvaltningen medverkat. Även dialog med fastighetsägare inom planområdet har förts.
6. Uppföljning och utvärdering: Samrådshandling för ny detaljplan kommer arbetas fram och beslut om samråd planeras att beslutas av kommunstyrelsens arbetsutskott under andra kvartalet 2024.
7. Förvaltningens helhetsbedömning: Detaljplanen kommer utöver utökad byggrätt för befintliga verksamheter i området även fokusera på utveckling av idrott. kultur och friluftsliv samt att ta ett helhetsgrepp på trafik-och parkeringsfrågor inom planområdet.”

Peter Johansson kommenterar tjänsteskrivelsen så här: ”Punkt 1, efter granskningstidens utgång har man helt plötsligt ändrat jämfört det som ställs ut på utställning. Detta är inte förenligt med plan- och bygglagen. För övrigt kan man fundera på varför man har ett underlag som är ett förslag? Vem har beslutat att översiktsplanen skall ändras och vilket politiskt beslut finns som upphäver tidigare beslut 2021/208 om vad detta område skall användas till? Under punkt fem står det att dialog med fastighetsägare inom planområdet har förts. Vi undrar med vem och när. Vi alla företagare på området ställer oss frågande – vem har man varit i kontakt med? Ingen har hört något. I punkt 7 finns angivet att man ska fokusera på utveckling av idrott, kultur och friluftsliv. Nu har plötsligt ett nytt fokus dykt upp. Det är inte ett industriområde längre…”

I våras dök skissen om simhallen vid idrottsplatsen upp. Här träffar oppositionspolitiker WIK-företrädare Peter Johansson och Bengt Carlsson

Den 24 februari 2024 kommer nytt utkast till ny detaljplan till kommunstyrelsens arbetsutskott, på detta möte så reserverade ju sig oppositionsråd som yrkade avslag på denna informationspunkt, och reserverar sig mot beslut. Vad hände hos er då, frågar vi Peter Johansson?

– Precis här blir vi informerade då vi fick höra om detta för första gången, vi samlas till möte då det i handlingarna i olika förslag ser ut som simhall skall ligga mitt på idrottsplatsen. Närvarande är ett antal politiker i oppositionen, WIK och Skillingaryd.nu och detta blir ju en rätt känd artikel i skillingaryd.nu ”Över min döda kropp” startskottet för nuvarande debatt gick. För övrigt så är det inget att bry sig om då det enligt kommunstyrelsens ordförande är en ”praktikant som har gjort fel” i pressen.

– Men nu när den blev känd så bestämmer sig man sig för att hålla ett förmöte med inblandade företag och fastighetsägare. Denna plan skulle ju enligt tjänstemännen på mötet inte vi fått se ännu, men de blev ju tvungna att ha förmötet som innehåller följande: Hela Östermo 1:5 och/eller delar av idrottsplatsen skall bli område för bland annat simhall. Mycket stora skillnader i denna plan än vad som visades på utställning av översiktsplanen och det skiljer ju sig diametralt från beslutet 2021/108 som hade fokus på Industriområdet Östermo som i detta förslag får långtgående konsekvenser för etablerade företag, menar Peter och fortsätter: 

– Noterbart är att under tiden pågår den parlamentariska utredningen om simhallens placering och den lämnar sitt betänkande under början av mars 2024. Varför är detaljplanen klar februari 2024 för simhall på Östermo om man inte har bestämt vart den skall ligga? Stadsarkitekten påstår att detta är en bra lösning för alla parter, att blanda simhall med skolbarn och industriområde!? Mycket magstarkt och detta leder ju givetvis till stora protester på sittande möte där alla fastighetsägare är överens om det helt befängda i detta förslag.

Företagarna på Östermo skickar 5 maj 2024 ett brev till kommunledningen där man beskriver sin oro över den utvecklingen som verkar förestående och som de inte haft en aning om… 

– Detta brev har ännu inte visats för kommunens ledning utan har lagt undan i väntan på samråd angående detaljplan, anledningen står ju att läsa i en debattartikel 19 september 2024 i Skillingaryd.nu, i denna beskylls företagen att vara emot demokratin av kommunstyrelsens ordförande vilket är ett mycket märkligt uttalande när man betänker hur ärendet har beretts och förändrats i strid med det demokratiska beslutet, menar Peter Johansson. 

Samrådet ang detaljplanen skulle ju ha skett i juni men detta har ju skjutits på framtiden, sannolikt blir det under oktober-november. 

Oppositionsråd lägger initiativärende i kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-06-16 om att återgå till uppdraget som gavs 2021. Förslaget kom upp på kommunstyrelsens arbetsutskott 25 september 2024 och är skjutet på till nästa möte i oktober.

Vad har hänt under sommaren?
Företagsledarna bekräftar att det är full aktivitet från Sweico och Lantmäteriet som under tre månaders tid jobbar för fullt med att förbereda den nya detaljplanen till rätt så stora kostnader, varför har kommunledningen utfört detta utan politiskt beslut? 

– Eftersom samråd ej ännu har skett kan ju detta inte vara rätt väg att gå, man förkommer ju den demokratiska gången i ärendet. Som alla vet som håller på med planarbete är att det som presenteras på samrådet till 95 procent eller mer alltid blir slutresultatet. Därav vårt stora intresse att våra åsikter skall komma till våra beslutsfattare, menar företagsledarna och fortsätter: 

– Noterbart är andra kontroversiella uttalanden i olika sammanhang från kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson som ”trötta företagare som inte har några ambitioner”, ”jobbiga företagare som sätter käppar i hjulen för kommunen” och ännu märkligare angående Vaggeryds Idrottsplats ”det kommer snart en ny styrelse och de kommer att tycka annorlunda”. Detaljplan Östermo kommer att fyllas på med mer, men vi stannar där och hoppas att ovan kan ge en bild för varför vi känner oss förda bakom ljuset av Vaggeryds kommun och som det verkar, främst kommunstyrelsens ordförande, avrundar Mats Carlsson och Peter Johansson. 

Mats Carlsson och Peter Johansson

Taggar

Dela


17 reaktioner på Detaljplan Östermo: Lögn och dolda agendor i riggad spelplan

Detta kommunalråd är väldigt omtalad för att köra sitt eget lopp och skita i vad invånarna tycker.
Man blir inte förvånad. Bara kolla vindkraftverken som ingen ville ha nära sina hem.

Vi vill ha simhallen centralt. Jobbar själv på ett av de stora företagen mittemot idrottsplatsen och finner placering av simhall där som olämplig!

Mycket bakåtsträvare i tråden!

Som boende i Vaggeryd så väljer jag hellre idrottsplatser och simhallar nära inpå samhället framför skitiga industrier.

Kommunen har ju förberett byggklar mark på andra sidan E4!

Det verkar som att åtminstone ett av företagen har utvecklingsmöjligheter i andra kommuner, inte sannolikt att den eller annanflyttar en hel etablering till andra sidan E4 i Vaggeryds kommun.
Med ett pågående planarbete som dessutom går stick i stäv med demokratiskt fattade beslut i planbesked så är demokratin och demokratiskt fattade beslut satta ur spel, vilket nu verkar regel i verksamhet, samma gjordes ett väl utrett försök till i södra kommundelen.

Man verkar vara mån om att lyfta det demokratiska.
Är det verkligen demokratiskt om man röstar på ett parti och sedan ändrar partiet man röstade på utgångspunkt?
Då har man ju inte röstat på det man sa, utan då har man i en liten grupp ändrat uppfattning, det är allt annat än demokratiskt.

Om man satte sig ned och pratade med varandra, politiker och företagare. Så gjordes det för. Istället för att munhuggas i tidningen!

Men för att få fart på allt, så är det en bra början!

All heder till företagare som vågar stå upp mot politiker som tror att de kan härja hur de vill i kommunen.
Gert verkar tro att han kan göra vad han vill utan respons från allmänheten.
Det är demokrati, ett sådant här långt reportage hade aldrig uppkommit om processen hade skötts snyggt.
Lyssna på folket och gör därefter!

Hej Gert
Att du kallar mig och Mats Carlsson för lögnare är mycket allvarligt och jag är faktiskt mycket förvånad.
Peter Johansson

Precis som Gert säger så kommer majoriteten (M och S) med ett förslag till kommunstyrelsens arbetsutskott nu på onsdag som vi kommer redogöra. Precis som brukligt.

Om vi kan sluta med rena lögner eller förvanskande i vad undertecknad har uttalat så är det en bra början.
Det gäller att hitta en bra lösning för detaljplanen för Östermo och då vill vi vara fokuserad på just lösningar.
Och från majoriteten M och S så kommer vi på kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdag redogöra för hur vi vill att vi ska göra. Och som jag uppfattade vårt interna möte igår är vi eniga och sampratade i frågan hur vi går vidare i ärendet.
Klädsamt om flera vill lyssna in kommande mötes resultat. Det finns hittills bara ett beslut i ärendet och det är planbeskedet. På onsdag kommer det andra politiska beslutet i ärendet.
Så fungerar demokratin.

Nu är det så att ett flertal har kommenterat ”planbeskedet”. Hur kommer det sig att du ger medgivande till att avvika från planbeskedet, utredningsarbete med geoteknik och naturligtvis stora interna kostnader som inte alls följs upp om inte syftet är att massakern av vår skattekraft och sysselsättning i företagsbyn på Östermo ska över gå till ett ”besöksmål”, se handlingar till Kommunstyrelsens arbetsutskott.

Intressant att moderaterna angriper företagsamheten.

Moderaterna gräver sin egen grav med Gert som ordförande i kommunstyrelsen. Maken till ogenomtänkta kommentarer/svar både i denna frågan och om landbygdsskolornas vara eller icke vara. Vad tänker ni andra moderater om Gerts beteende? S, som är partner, kan glida under radarn då Gert häver ur sig både det ena och det andra medan Kenth håller låg profil.

Godmorgon
Då Sara sa att en artikel inte kan vara hur lång som helst så finns det än mer information om märkliga saker bakom detta.
Den som känner för mer information kan gärna ringa mig.
Mvh
VD/Peter Johansson
Cromtjänst AB
070/5729284

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *