Nyheter

Detaljplanen på Södra park godkändes

Nyheter Vid gårdagens kommunfullmäktige var nya detaljplanen på Södra park en av punkterna. Den godkändes med rungande ja, men det blev mer diskussion om namnet och varför det tagit sju år att få fram detljaplanen, Götarps Hage eller Nestors?

Nestors nya detaljplan vid Södra Park i Vaggeryd

Södra Park har nu fått en ny detaljplan. Området ligger knappt två kilometer från Vaggeryds centrum och är idag ängs- och hagmarker. Planområdet mäter fyra hektar varav kvartersmark för bostäder innefattar cirka 1,6 hektar. Området nämns som även som goda cykelförbindelser till Vaggeryd. Nu har kommunfullmäktige godkänt planen som har tagit många år att färdigställa. Och namnet förblir Nestors och inte Götarps Hage.

– Jag yrkar bifall med stor glädje. Men jag kan inte låta bli att säga att vi inte kan hantera detaljplaner på det här visat. Det här började 2012 och nu, 7 år senare, tar vi ett beslut. Då, 2012, låg det här området avsides och inte centralt. Men det här är väl ändå den centralaste detaljplanen på länge, säger Berry Lilja (S).

– Jag håller med Berry att det tar så lång tid. Men arbetsnamnet är Nestors och ingenting annat. De som sätter arbetsnamn måste väl ändå veta vad det ska heta, jag yrkar bifall till detaljplanen för övrigt, säger Lennart Karlsson (r).

– En del säger att vi jobbar för snabbt och här jobbar vi för sakta. Inte lätt att vara politiker. Det som har krånglat här är Länsstyrelsen, det tog väldig lång tid att få ett okej på planen. Det stämmer det Lennart säger. Det ska heta Nestors. Vi får ändra allt när vi säljer marken framöver, meddelar Gert Jonsson (M).

– Nestors är inne på tredje kommunalrådet nu, så det betar av en del personer. Nestors är det rätta. Vad är det som har tagit tid. Det började lite segt 2012 men jag vet inte om vissa tjänstemän gav upp och lämnade planen i skrivbordslådan. Bifall till Nestors och hoppas det går vägen, säger Ulf Abrahamsson (C).

Magnus Daun (S) är uppe i talarstolen under fullmäktige och påpekar att ett redaktionellt fel har gjorts och det ska vara Södra Park 1;2 och inte 2;1. 

– Här har vi världens chans att göra (L)-motion om trähus och då skulle man trycka på det här. Här får vi vårt första område. Självklart bifall med jubel, avslutar Roger Ödebrink (S).

Fotnot; Enligt tjänsteskrivelsen finns utpekat planområde som förr hörde till gården Götarp och detaljplanens namn Götarps Hage är en anknytning till denna platshistoria. Nu har dock arbetsnamnet ändrats till det rätta enligt gårdagens kommunfullmäktige.

Fotnot; Redaktionen har uppdaterat artikeln med uppdaterad detaljplansbild.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Detaljplanen på Södra park godkändes

Det är uppenbarligen inte bara i kommunens handlingar som det blir redaktionella fel, utan även på denna sida. Kartbilden som illustrerar artikeln är felaktig och är den som föreslogs för något år sedan. Det beslut som togs omfattar inte delområde 3 och dessutom har ytterligare en gata lagts till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *