Nyheter

Direkt från kommunfullmäktige

Nyheter I kväll är det kommunfullmäktige i Skillingehus med start klockan 17.00. Vi direktrapporterar från kvällen.

Delgivningar
Diverse delgivningar. Medborgarförslag och skrivelse lästes upp.
Kommunalrådet Gert Jonsson (M) lämnar över fullmäktiges ledamöter en julklapp ”Mellan Härån och Rasjön”. Nu har vi bara julmat och prisutdelning kvar.
Gruppledare är numera Allan Ragnarsson efter avgående Staude.

Valärenden
Avsägelse från Bengt Staude (M) godkändes.
Förtroendemannaregistret, Länsstyrelsen får i uppdrag att räkna samman ny fullmäktigeledamot.
Ledamot av valberedning. (M) föreslår Allan Ragnarsson och som ersättare kvarstår Gunilla Otterberg. Allan valdes.

Överlåtelseavtal SÅM
Kommunstyrelsen beslut bifölls.

Jörgen Hansson, ekonomichef, informerade om hur det kan vara ett noll pris.
Gert Jonsson (M); Tack till alla som har jobbat med de här bra lösningar. Bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Programbudget 2018
Kommunstyrelsens förslag klubbades igen med reservation från (S).

Kenth Williamsson (S); Bara lite kort. Lite roligt när Ulf sa att det var en fiffig lösning så tittar han på oppositionen. Men det kanske är så man ska göra. Lite lustigt när det sitter en viss person bredvid dig. 15 miljonerna kom av välfärdsmiljarderna och det kom då till vår kommun 3,5 miljoner till vår skola och 0,6 miljoner till extra men man behöver inte sammanträda i budgetberedningen.

Roger Ödebrink (S); Med ny kostchef kan vi göra under. Ja, visst Ulf, jag har varit uppe och pratat BUN. Jag gjorde en snabbräkning och det är 8 miljoner mindre. Intressant vad den tog vägen?

Berry Lilja (S); Rambudgeten antas i fullmäktige och där har (S) gruppen reserverat sig. Om man inte förstår det får nog ordförande för nämnden läsa på.

Ewa Magnusson (L); Ni har inte reserverat er mot vår programbudget.

Ulf Abrahamsson (C); Får man börja att säga att jag är halvt besviken på debatten. Jag trodde inte att det skulle bli budgetdebatt. Det är den vi hade här i somras. Det är rampengar vi diskuterar. Jag gick hit ikväll för jag var intresserad av programbudgeten. Väldigt lite diskussion om socialnämndens programbudget, hur ser oppositionen på det? Vore nyttigt. Den nämnden du gick förbi, Roger, är den du sitter i själv. Tekniska. 

Atcha Adinda (L); Många gånger pratar vi om kostnader per portion. Men jag har alltid tyckt att de som jobbar i köket ska få gå utbildningar för att utveckla sig.

Berry Lilja (S); Lägg inte skulden på oss. Det är ni som höjt skatten.

Gert Jonsson (M); Vi lägger bara grova penseldrag. Vi blir aldrig överens, Kenth. Jag säger inte, på denna planet, att vi ska höja skatten just nu inför 2018. Det är jag oerhört tydlig med. 

Berry Lilja (S); Första gången på sju år som (M) har presenterat ett resultat på 2%. Nämndernas resultat återspeglar inte kommunens resultat. Glad över omsvägningen kommunstyrelsens ordförande säger gång på gång numera. Synd att det inte varit så tidigare. Vi reserverar oss mot budgeten i Kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämden, socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden.

Roger Ödebrink (S); Det är klart att man kan förklara att det blir 50 öre mindre. Jag hävdar att miljonen ändå har försvunnit. Syftet med den var ju att få bättre råvaror. Det var inte syftet som nu fullmäktige anslagit. Vi tar av råvarupengen för att alla barn ska bli mätta. Klart de ska bli mätta, men pengarna var avsatt för råvaror. 

Gert Jonsson (M); Det som skiljer är skattesatsen, Kenth. Vi kan inte höja skatten 50 öre varje år. 

Jenny Larsen (KD); Slår vi ut pengarna per elev står vi på samma kostnad. Vi har även begärt en översyn av resursfördelningen.

Kenth Williamsson (S); Vi har reserverat oss mot budgeten.

Roger Ödebrink (S); Det handlar om rätt mycket om styrning och ledning. Det måste komma starka förslag från både förvaltningar och politiken. Miljonen som försvann har vi diskuterat. 12.50 kronor för skolmaten portionsvis. Men läser man in förvaltningens skrivelse kan vi glömma detta med en krona.

Ewa Magnusson (L); Våra besparingar drabbar inga unga. Angående biblioteket är detta inget vi önskar. Men det här rör inte direkt barnens verksamhet. Det här betyder inte att vi inte kan utveckla den. Biblioteken ska utvecklas. Det ska drivas moderna bibliotek. Idrottsplatserna ska bedrivas i föreningsverksamhet.

Jenny Larsen (KD); Vi har haft redovisningar på nämnden hur det ser ut med det och vi kan se att nämnden har 6 miljoner mer. Om vi tittar på antal elever så har vi inga besparingar. Vi ligger på samma kostnader. Resultaten varierar över tid.

Gert Jonsson (M); Minnet är det själv man vill minnas. Nu har vi en kommun i balans. Andra kommuner är avundsjuka. 

Kenth Williamsson (S)Viktigt att det kommer invånarna till del och att man inte pratar om båda budgetdelarna.  Femklöverns budget andas inte framtidstro. Vård och omsorg är väldigt viktigt och det har haft sina perioder med både besparingar och satsningar. Men vi kunde konstatera då att det inte var tillräckligt då man behövde en kvalitetshöjning. Att anslå 1,6 miljoner extra som en politisk prioritering är inte tillräckligt. Hur kommer ni att möta upp det här?

Gert Jonsson (M); Informerar från politikerhåll vad programbudgeten innehåller.

Jörgen Hansson, ekonomichefen, informerade om programbudgeten.

Taxor 2018
Votering. 24 ja-röster, 16 nej-röster.
(S), (V) röstar nej till hemsjukvårdsavgift samt höjning av lunch på äldreboende
(M), (C), (KD), (L) och (SD) röster för införande av hemsjukvårdsavgift samt höjning av lunch på äldreboende.
(S) gruppen reserverar sig mot beslutet samt protokollsanteckning.

Berry Lilja (S); Jag kan inte låta bli och kommentar. Nu gör vi något helt annat än vad ni tänkt. Det är inte svårt att vara gäst på Furugården. Jag vill diskutera hemsjukvården. Jag var med när avtalet togs fram. Jag var den som krävde utvärdering efter tre år. Någon sådan utredning har inte gjorts för att landstinget inte vill göra någon utredning. Kommunpolitiken ska väl inte säga upp ett avtal för att två parter kan komma överens. Sedan blandar man ihop avtalet med gratis. När vi tog över hemsjukvården tog vi inte ut någon avgift. det var gratis. Men däremot finns det något som heter tröskelprincipen. Att den som kan ta sig till vårdcentralen ska göra det och har därmed inte rätt till vård i hemmet. Det som skett är så att det överflyttats patienter från vårdcentralen till hemmet.

Ann-Katrin Löfstedt (M); Din farhåga slår in, Ulf. Stämpelkorten är till för stamgäster.

Ulf Abrahamsson (C); Yrkar bifall. Jag sitter här och lyssnar när Kenth pratar och jag blir lite orolig. Höjningen på maten, öppnar vi en lunchrestaurang så är det för låg avgift. Då måste vi ha differentierad skala. Vem är en gäst? Boendes barnbarn eller ”vem som helst”?

Gert Jonsson (M); Det är viktigt att man också lyssnar in vad andra kommuner har sagt. Viktigt att avgifterna likställs. Man ska inte efterfråga någonting bara för att det är gratis.

Jan-Olof Svedberg (SD); Vi kan nog köpa hemsjukvårdsavgiften då det är 1100 kronor innan högkostnadsskyddet går in. Saftig ökning av lunchen trots stämpelkort. Yrkar bifall till förslaget.

Kenth Williamsson (S); Märkligt att det fortfarande inte har skett någon utvärdering av hemsjukvårdsavgiften. Tidigare har vi fått med oss några borgerliga kollegor.

Ewa Magnusson (L); Yrkar bifall på förslaget. Jag vill påpeka att inga barn berörs av våra avgiftshöjningar.

Ann-Katrin Löfstedt (M); Nämnden fick ett uppdrag av kommunfullmäktige. Att få budgeten i balans. Kommunens avgifter ska inte överstiga länets snittavgifter. Avgiften kan gälla inkontinensskydd, såromläggning, besök dygnet runt i hemmet, trygghet och ökad livskvalité, vid behov hjälp med fördelning av medicin. Vid ett besök hos vårdcentralen betalar man 250 kronor. När frikortet kommer in så går man gratis. Hemsjukvården ska omfattas av samma avgift.

Kenth Wiliamsson (S); Vi har reserverat oss med socialnämndens förslag att lägga till nya avgifter. Vi har gjort en skatteväxling på detta och detta har gjorts med landstinget och de har inte haft någon som helst avgift på deras verksamhet. Vi har fått betalt för att driva den här verksamheten. Vi har även reserverat oss mot förslagen mot lunch i servering. Från 250 till 320 kr i timmen, mycket hög höjning för hemtjänsten. 250 kronor per gång för hemtjänsten och max 1100 kronor. Nu blir det ett regionalt högkostnadsskydd och ett kommunalt högkostnadskydd. När det gäller detta förslaget så är dessa för delgivning, förutom ny avgift. Hemsjukvård är en ny avgift. Vi yrkar avslag på denna nya avgift.

Gert Jonsson (M); Vaggeryds kommun har en god tradition med god ekonomi. Jag tycker att vi följer den här balansen som säger att vi ska ha en låg taxa. Taxor beslutas av fullmäktige. I samma dokument finns avgifter med. Nämnderna har hand om detta. Socialnämnden får införa nya avgifter och tidigare avgifter får justeras. Däribland är hemsjukvårdsavgiften. 

Jörgen Hansson, ekonomichef berättar att man ska ta ut rätt taxa och att vi ska tänka på generationsperspektivet. Ska inte vara för låga och inte för höga. Viktigt att vi ansvarar för våra taxor. Omfattande handling. men kort; Det som höjs är årsavgiften för brandlarm, återställning av automatiska brandlarm, elnätet blir några kronor dyrare samt att renhållningstaxan sänks.

Inkomna motioner och medborgarförslag
Annika Andersson och Anne Johansson har lämnat in medborgarförslag om att uppmärksamma Sofie Sager.
Medborgarförslaget beslutas att lämnas till kultur- och fritidsnämnden för svar.

Roger Svenningsson har lämnat in medborgarförslag om att bebygga området norr om Sturegatan.
Medborgarförslaget beslutas att lämnas till kommunstyrelsen för beredning.

Klas Gustavsson (V) lämnar in en motion om Bollstängsel i Bondstorp.
Motionen lämnas till kommunstyrelsen för beredning.

Kurt Enell (KD) lämnar in motion om Myllrande våtmarker.
Motionen lämnas till kommunstyrelsen för beredning.

Ewa Magnusson (L) tillsammans med Lars Seger (M) lämnar in en motion om friskvårdspeng för invånare med funktionsvariation.
Motionen lämnas till kommunstyrelsen för beredning. 

(S) har lämnat in en motion om Hållbarhetsprogram för Vaggeryds kommun som bygger på FN:s globala mål.
Motionen lämnas till kommunstyrelsen för beredning.

Vem är ansvarig för våra vandringsleder
Lennart Karlsson har ställt en fråga till kultur och fritidsnämnden angående vandringslederna.
Ewa Magnusson (L) besvarar frågan och informerar om vandringslederna i kommunen.

Mediacenter presenterar sin verksamhet

40 tjänstgörande ledamöter finns på plats vid kvällens fullmäktige.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *