Nyheter

Direkt från kommunfullmäktige

Nyheter I kväll är det kommunfullmäktige i Folkets hus i Vaggeryd med start klockan 17.00. Flera motioner och medborgarförslag få sina slutbesked samt årsredovisningen både gällande miljö och ekonomi ska godkännas. Vi direktrapporterar från kvällen.

Arkivfoto från kommunfullmäktige

Diverse valärenden gjordes och kvällens kommunfullmäktige avslutades kl 23.20 i Folkets Hus i Vaggeryd

Redovisning av motioner och medborgarförslag som inte är slutbehandlade
Kenth Williamsson (S); Motion nr 2 har inte hänt någonting… Snart är mandatperioden över.

Organisation av ekonomiskt bistånd

Beslutet blev enligt kommunstyrelsens förslag. (C), (SD) och (EMP) har reserverat sig till förmån för Ulf Abrahamssons förslag.

Jan-Olof Svedberg (SD); Otroligt trygghetskänsla för alla som går på AME.
Gert Jonsson (M); Ärendet har beretts och ska vi följa Ulf resonemang så har vi ett enad socialnämnd. Det här hade inte varit möjligt om inte socialnämnden hade sagt ja till detta.
Ulf Abrahamsson (C); Vi kan till och med sänka budgetdelen. KS de kan sänka några miljoner till, jag förstår inte logiken i det här. Det här är ett hån mot socialtjänsten. Motsägelsefullt.
Jan-Olof Svedberg (SD); Yrkar bifall till Ulfs förslag.
Kenth Williamsson (S); Fått ut dessa i sysselsättning, andra kommuner har lyckats väl. Bifall till kommunstyrelsens förslag.
Lennart Karlsson (-); Jag yrkar på Ulfs förslag. Jag är väldigt orolig för det här.
Ulf Abrahamsson (C); Även om jag står här hela natten så kanske vi inte vinner det här. Grundläggande fel är att kommunstyrelsens tar över en sån här förvaltningsdel.
Gert Jonsson (M); Yrkar bifall.

Ordförande Christer Holmgren läste upp kommunstyrelsens förslag, där även Jan-Olof Svedberg (SD) Ulf Abrahamsson (C) och Pelle Philip (C) hade reserverat sig från kommunstyrelsens tidigare beslut.

Riktlinjer för ekonomistyrning och god ekonomiska hushållning
Votering. Fullmäktigeledamöterna röstade för återremiss till kommunstyrelsen. (C) och (SD) lämnar reservation på beslutet.

Pensionspolicy med riktlinjer för pension
Enligt kommunstyrelsens förslag.

Överenskommelse gällande Biogas i Jönköpings län

Votering och återremiss av överenskommelse gällande biogas.

Ulf Abrahamsson (C); Det här är fullmäktige. Vi säger inte bara ja till vad kommunstyrelsens förslag. Det här är en vital fullmäktigedel.
Roger Ödebrink (S); Att våra fossila bränslen kanske inte räcker. Ja det är klart man kan tycka, men det räcker inte. Vi måste på något sätt dra i alla halmstrån så länge vi ska köra bil. Vi konsumerar på ett helt annat sätt.
Johnny Wackt (KD); Biogasen kommer inte att räcka till. Det finns inte material och det är inte lönsamt. Satsa på el. Yrkar återremiss.
Jan-Olof Svedberg (SD); Biogasen räcker inte till.
Carina Ödebrink (S); Vi måste bidra till en cirkulär ekonomi. Man säger att det är biogas och el som gäller. Man talar mot bättre vetande.
Allan Ragnarsson (M); Jag är påläst.
Carina Ödebrink (S); Jag blir lite lätt beklämd. Jag har inte sett att det inte står något om detta i kommunstyrelsens protokoll? Men att stå här i talarstolen att diskutera det här. Har ni koll på vad som händer i Sverige? Man ska inte bara stå och tycka i talarstolen.
Jan-Olof Svedberg (SD); Det finns ingen tillgång till det här nu. Räcker det inte till allt, så är det helt meningslöst. Jag stöttar Allans återremiss.
Jenny Larsen (KD); Jag ser det här som en linjeinriktning och det sker teknikutveckling i området.
Ulf Abrahamsson (C); Egentligen skulle jag vilja be Allan beskriva vad han menar. Vi försöker också köra på något annat, men det finns inte. Blir det så pass utbyggt så kommer det inte finnas till alla.
Roger Ödebrink (S); Yrkar bifall till förslaget. HBO pratade du om Pelle, det är ett ersättningsbränsle till diesel. I åkeribranschen jobbar vi med dessa. Problemet är att det finns inte tillgänglighet till oss alla. Produktionen finns inte.
Kent Williamsson (S); Yrkar bifall. Det här handlar om cirkulärt bifall.
Gert Jonsson (M); Vet inte hur vi ska hantera en återremiss. Det här gäller ju Jönköping. Vi har att ta ställning till en överenskommelse mellan regioner och övriga kommuner.
Pelle Philip (C); Jag är inte negativ till det här, men det jag tänkte är lite annat. Vi pratat aldrig om HBO diesel. Naturlig diesel. Vi pratar aldrig om det. Jag föreslår återremiss.
Carina Ödebrink (S); Vi behöver också göra vår läxa. Det finns en del synpunkter på åtagande.
Allan Ragnarsson (M); 2% av matavfallen kan göras om till biogas. Vem satsar flera hundra miljoner på något man inte vet. De alternativen vi har är solenergi och vindkraftverk, det sistnämnde håller vi på att säga nej till. Yrkar återremiss till Jönköpings Energi.
Carina Ödebrink (S); Glad att vi kommit så här långt. Vi måste samordna det i länet. Regionen måste ta det här och nu är vi där vi är. Jag skulle vilja nyansera. Det klart att det handlar om teknik, men det handlar inte bara om kommunala  fordon utan även invånarnas fordon.
Gert Jonsson (M); Tanken är att busstrafiken ska köra på annat bränsle än diesel. Och då måste man kunna tanka. Vi måste ha en överenskommelse. När det väl. Blir en biogasmack här så ska vi successivt inom fem år är tanken att vi ska tanka där.

Plan för hantering av extraordinära händelser och samhällsstörningar
Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag
Gert Jonsson (M); Våra roller när det väl händer. Det här är ett genomarbetat förslag. Yrkar bifall

Klockan 21.30 är enbart Ken Frick, Hankabo, ensam åhörare tillsammans med kanslichefen Torbjörn Åkerblad.
”De tröttar ut oss” är Ken;s kommentar.

Ny renhållningsordning för år 2018 – 2022
Kommunfullmäktige beslutar i enligthet med kommunstyrelsen förslag.
Ulf Abrahamsson (C); Vi sa inte nej till FNI utan systemvalet. Yrkar varken bifall eller avslag.
Kenth Williamsson (S). Det som Gert säger är att det varit lite oenighet om vi skulle gå med i ett samarbete i detta. Vi valde att komma tillbaka till GGVV gruppen och det var den stora förändringen.
Gert Jonsson (M); Yrkar bifall. Det är FNI som gäller och vi ska göra som de andra kommunerna. Är det här särskilt mycket billigare? Miljömässigt och teknikmässigt är det. Viktigt att vi återanvänder mer.

Miljöbalken för kommuner lästes upp av ordförande.
Kommunstyrelsens förslag är att anta den nya renhållningsordningen.

Revidering av miljöprogrammet, del 2 Mål och strategier för Vaggeryds kommun
Kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag.
Kenth Williamsson (S); Yrkar bifall. Vi vill bygga ut laddningsmöjligheten, vi måste skapa förutsättningar för anställda. Jag tycker att man ska skapa så goda förutsättningar som möjligt.
Gert Jonsson (M); Yrkar bifall. Vi ska uppmuntra till olika lösningar. Nu kanske jag kastar in eld i brasan. Fjärrvärmen. Det gäller att tänka till även på Logpoint och nya travbaneområdet. Mot bakgrunden vill jag yrka bifall.
Stig-Göran Hultsbo (MP); Yrkar bifall. Det har blivit mer lättläst programmet. Det här publika går fram. Det vänder sig också till det övriga samhället.

Lina Larsson; Går igenom de nya målen. Vi har fört in de mål att vi ska vara drivna i att skaffa en laddstruktur. Vi ska minska körsträckan med fossila bränslen med 20%. Vi ska uppföra solceller på all nybyggnation, vi ska även ställa krav på energi- och miljökrav, främja cykeltrafiken i kommunen, skapa möjligheter till pendelparkeringar. Målet är att säkerhetsställa dricksvattenförsörjningen. Vi ska öka andelen lövskog på kommunalägd mark. Vi ska öka kunskapen om allemansrätten för våra invånare. Målet ska vara att minska förekomsten av gifter i barns vardag. Mål att andelen ekologiskt  mat i kostorganisationen ska öka, ställa krav på kemikaliekrav vid upphandling.

Miljöredovisning 2017 för Vaggeryds kommun
Kenneth Åberg (S); Jag har all respekt för dig Pelle och din kunskap inom jordbruket. Men våra insekter är hotade. Man måste ha respekt för den vetenskapen som konstaterar detta. Jag är lekman men läskunnig. Insekterna har minskat markant då det saknas föda. Alla har en roll i ekosystemet.
Lennart Karlsson (Empartiet); Vår största naturtillgång vi har är vattentäkten på västra strand och med ovanlig riklig mängd. Jag hoppas att ingen nu börjar nacka på yttre skyddsområden. Vi får inte fysiskt riskera vårt viktigaste livsmedel. Yrkar bifall.
Pelle Philip (C); Ni pratar om gifter, men ni kan inte precisera vilket gift. Jag ser att folk handlar ekologiskt och när man kommer fram till disken finns där friterade äppelskal. Ingen driver frågan. Ni tar inte ekonomiskt ansvar i grönstrukturplanen. Jag vill ta bort punkten om ekologiskt livsmedel? Får jag det? Nähä, då får jag bifalla förslaget.
Jan-Olof Svedberg (SD); Vi får inte göra åtgärder som kostar massa pengar. Särskilt det här med att köpa ethanolbilar och så kör vi på bensin. Då sjunker staplarna. Vi måste använda våra grejer. Biogas… Det gäller att det utnyttjas. Yrkar varken avslag eller bifall.
Kent Williamsson (S): Yrkar bifall. Det största steget vi tog var när vi anställde miljöstrateg.
Ulf Abrahamsson (C); Yrkar bifall. Första gången som vi har en miljöredovisning som är lätt att läsa, lätt att fastna i den. Finns detaljer som jag är tveksam till och det är mycket bra dokument. Jag saknar en sak. Faktum är att går vi till beslut så har vi ställt oss bakom det här. Det här kan bli en hyllvärmare. Det är inte bara minusekonomi i en miljöredovisning.
Stig-Göran Hultsbo (MP); Yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag håller med Kenneth, bra om vi hade större diskussioner om det här. Hur ska vi jobba med miljö i kommunen över tid? Det vore intressant med fullmäktigediskussion över 10 – 15 år.
Kenneth Åberg (S); Bra att vi har en miljöstrateg. Det här är något som borde ha en större dialog än förra punkten. Jag känner att den åldern, jag nått och många av er andra, kan man se bakåt till Rio 1992, miljömål, långa marschen att vi lever på jorden med begränsade resurser.
Gert Jonsson (M); Jag yrkar bifall till förslaget. Oerhört arbete. Jag tycker att det har haft effekt. 50% är närmare genomförda. Klart att vi kunde kommit längre, men vi har gjort ett bra jobb. Elfordonsflottan har flyttats fram.

Lina Larsson miljöstrateg informerade om miljöprogrammen, fossilfri fordonsflotta, vindbruksplanen, solceller, miljöhörnan, arbetet med giftfri förskola och grönstrukturplanen. Lina informerade om mål och strategier som de kommer att arbeta med under året.

Revisionsberättelse för 2017 – Beviljande av ansvarsfrihet
Bo Holst, revisor; Det finns en tabell i revisionsberättelsen där man jämför utfallet. Man säger i texten att man gör en iakttagelse och rekommendation att vi noterar att KS inte gör någon analys jämfört med årets utfall utan enbart gentemot budget. Vi har tittat på de finansiella målen. KS har själv konstaterat vilka mål man inte har uppfyllt. Vi föreslår att fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för både nämnder och styrelser. Vi har tittat på upphandling i bolagen och man följer lagstiftningen. Gå igenom lokalförsörjningen. Gå igenom missbrukarvården och kvalitén för grundskolan.
Fullmäktige godkände revisorernas berättelse. 

Årsredovisning och bokslut avseende verksamhetsåret 2017 för Vaggeryds kommun och kommunkoncern
Gert Jonsson (M); Först ett klargörande. 2% gäller som överskottsmål. Det är viktigt med tanke på de investeringar vi har framför oss. Man ska heller inte ta med de pengar som vi inte vet kommer. Vi kan göra lite, men inte allt. Vi fick en häftig flyktingsanströmning. Det hade vi aldrig rett ut om vi inte hade samverkat. Jag är stolt över hur den här kommunen samverkat.
Kenth Williamsson (S); Jag fick nästan intrycket att dig Gert, att du trycker på att jag menar att personalen inte gör ett bra jobb. Det har jag inte gjort. Hur ser femklövern på att VSBO inte har byggt något under mandatperioden.  Hur kommer det sig att sjukskrivningarna ökar trots de förändringar vi gör?
Ewa Magnusson (L); Vi har ett gott samarbete i kultur- och fritidsnämnden. Alla i våra verksamheter, ideella eller tjänstemän, gör ett fantastiskt jobb.  Vi ser att i vår verksamhet har vi en låg sjukfrånvaro. När det gällde målen handlade om att vi inte fick tillgång till byggnad på Slätten. Vi tittar på andra alternativ för Bissefällarns utställning. Vi har en investering i vår nämnd är tillgången till simhallen. Vaggeryds simhall – hur länge håller den? Vi måste, under nästa mandatperiod, satsa på Vaggeryds simhall. Fantastiskt föreningsliv i vår kommun, kultur, kyrkan, idrott, nykterhetsrörelsen.
Roger Ödebrink (S); I BUN gör vi ett överskott på nästan 500 000, bra tycker jag. Det visar att vi har använt pengarna. Hur mycket kan man lita eller tro på det här med statsbidrag. Vi kan konstatera att vi fått mycket bidrag. Vi får studenter som gör praktik hos oss. Det gäller att vi verkligen vågar detta dels för att behålla den personalen vi har samt att vi kan rekryterar.
Ulf Abrahamsson (C); En klar markering gjorde vi att det blir tuffare framöver. Även från (C) håll kanske vi missade något, men ni missade vårt budskap vi hade 2016, att vi skulle lugna ner tempot.
Gert Jonsson (M); Vi har satsat på en extra planarkitekt och jag tycker att vi jobbat hårt med planer. Det gäller att ha långsiktig framförhållning. Vi tog ett enhälligt beslut här i fullmäktige. Det är inte så lätt i en högkonjunktur. Ert (S) jobb är att kritisera, så det får vi kanske acceptera, men vi har jobbat hårt.
Jan-Olof Svedberg (SD); Antar att ni i (S) ville att vi skulle rösta på er budget.
Kenth Williamsson (S); Bland annat sa du Ulf att VSBO inte är så dominerande. Jag skulle gärna se att det byggs mer i Skillingaryd. Det är svårt för VSBO att bygga allt. Vi behöver långsiktigare perspektiv. Vi gjorde ingen annan förändring angående röstning av budgetar, (SD). Jenny Larsen, du tyckte målen var högt ställda, men om man tittar på undersökningar om aktuell hållbarhet så visar det inte att våra mål är höga, då skulle vi inte fallit.
Pelle Philip (C); När det gäller medborgarens syn på socialnämnden är man mer positiv än tidigare. Medarbetare har mycket bättre och tydligare mål. Det är helt enkelt för det goda samarbetet, det är otroligt stimulerande.
Ulf Abrahamsson (C); Intressant att lyssna på oppositionsrådet och kommunalrådet. Jag ser ingen skillnad, tycker att det varit en bra ekonomisk presentation och den ger bra information. Jag tycker vi ska prata budget. Vi höll. Oavsett vem som förlorade budgetarbetet. Skillingaryd har haft en svag utvecklingsdel. Därför är det nu viktigt att VSBO går in och gör den här markeringen att även södra delen är mogen för byggnation. SÅM; Vi backade en gång, tyvärr backade vi in och ut igen, ingen stängde dörren. Jag har inga belägg för vad jag säger. 8 tjänstemän i de här fyra respektive kommunerna som SÅM nu är 11 tjänstemän. Det här är inte effektivt.


Stig-Göran Hultsbo (MP); Yrkar bifall till KS förslag. Ni vet ju varför vi inte har byggt något under mandatperioden. Grannar satt sig emot, överklagan. I år kommer VSBO igång med 112 lägenheter i år.
Jan-Olof Svedberg (SD); Yrkar bifall till KS förslag. När Kenth sa när han gick upp var det precis som jag tänkte säga. Vi borde ha haft ett mål på 2%. Hur vi ska klara nästa mandatperiod ska vi inte ta upp här, men hur ska vi reda ut det? Angående budgetförslag som Kenth hade uppe hade vårt förslag gett fler tjänster. Man gick ut med att ett samarbetet med vårt parti var otänkbart.
Jenny Larsen (KD); Yrkar bifall till KS förslag. Vi har ett gott resultat. Vi har haft många utmaningar. Inte helt lätt år och vi har haft verksamhetsförändringar. När det gäller skolresultaten så är det något vi inte kan ducka för. För något år sedan låg vi i topp och nu dippar vi i botten. Varför har vi inte kunnat göra något? Vi jobbar med det här framöver och framför allt ska vi blir bättre på att göra analyser. Vi behöver ta fram indikatorer för att se vad som händer och var börjar det gå snett. När det gäller ekonomiskt så går vår nämnd nästan mitt i prick. Det är främst förskolan som går minus. Förskolan har haft en omställningen till yngre barn och det kräver mer personal.
Gert Jonsson (M); Det här med samsyn trodde jag att vi hade det. Vi redovisar utifrån det beslutet vi tog i budgetarbetet. Jag vill att vi ska hålla oss till årsredovisningen.
Kenth Williamsson (S); Ett fantastiskt arbete alla som gör årsredovisningen. Vår personal gör ett stort jobb. När det gäller budgethanteringen reserverade vi oss för denna. 1% är för lågt mål med tanke på de investeringarna som väntar. Det kommer vi att få igen längre fram. På bostadssidan är det många privata som har byggt, tack vare dessa klarar vi oss. Något som jag tycker är roligt är medborgardialogen vid ÖstraStrand. Värt att uppmärksamma. Bra vatten är viktigt och det ska vi vara rädda om. En sån investering är hållbar. SÅM är faktiskt en bra satsning. Visstidsanställningar har ökat mycket, 155 personer till 221 personer. Viktigt att vi jobbar mycket för heltidsanställningar. Mertid och övertid har ökat bland framför allt undersköterskor. Personalomsättningarna har ökat.
Pelle Philip (C); Det finns inget skäl att ge VSBO 1 miljon. Man borde gett ett koncernbidrag istället.
Gert Jonsson (M); Det är med stor stolhet jag ser resultatet. Budgetarbetet är vi glada för. Socialnämnden är den nämnd som haft störst ekonomiska utmaningar. Vi sticker ut en del att vi har skruvat rätt på skruvarna. BUN har också gjort en bra politiskt styrning. Att kunna växla upp är ett bra tecken. Ett enigt KS beslut för att ge en bra signal till VSBO var att ge dessa 1 miljon kronor, jag har fått den passning senare, men det får jag ta.
Vi har ökat med 196 personer. Vi har ökat lika mycket som Hoks samhälle under denna mandatperioden. Ganska jämn befolkning.
Skolresultatet var dåligt i nian. Medarbetarnas motivation sticker ut. Vi har gjort ett stort jobb och hanterat det bra. Bifall till kommunstyrelsens förslag.


Jörgen Hansson, ekonomichef, föredrog ärendet. Rekordår för 2017 och förutsättningarna har varit goda. Alla nämnder klarar sin ekonomiska ram. Årets resultat på 8,9 miljoner kronor. Vi har den lägsta skattesatsen och vi är starka ekonomiska.

Medborgarförslag – Gör det möjligt att bebygga området norr om Sturegatan
Gert Jonsson (M); Bifall till kommunstyrelsens förslag. Det är med mötesanteckningar med i handlingar från plankommittén.

Fullmäktige beslutar enligt KS förslag.

Motion – Tillgänglighetsanpassa och trafiksäkra busshållplatser
Jenny Larsen (KD); Jag vill bara tacka för en snabb behandling och yrka bifall.
Jan-Olof Svedberg (SD); Jag ser dagligen att pengar läggs för att göra iordning dessa, höga trottoarer. Det ska praktiskt fungera också. Vi vill ha nytta för pengarna.

Fullmäktige beslutar enligt KS förslag.

Motion – Hållbarhetsprogram för Vaggeryds kommun
Kenth Williamsson (S); Vi tyckte det skulle vara viktigt att ta fram ett hållbarhetsprogram. Får man ihop frågorna i ett program är det lättare att nå resultat.
Gert Jonsson (M); Kommunstyrelsen i sin helhet ska få utbildning i detta. För vår del är det bra om vi kan bifalla detta.
Kenth Williamsson (S); Viktigt att vi är överens. Bra att vi tagit mål inför 2018. Angående jämnställdetsfrågorna så räcker det inte bara med mål utan vi måste skapa oss program som håller. Vi måste jobba efter programmen. Där har vi en läxa att lära oss.

Beslut enligt KS förslag. 

Inkomna motioner och medborgarförslag
Motion – Information om stöd gällande markavvattningstillstånd, inlämnad av Klas Gustavsson (-), lämnades till KS för beredningen.
Motion – Korttidsboende på Talludden, inlämnad av Lennart Karlsson (Empartiet), lämnades till KS för beredning.
Medborgarförslag – Hastighetsbegränsning på Bondstorpsvägen, lämnades till KS för beredning och besvarande
Motion – Vill ha alternativ inom omsorgen, inlämnad av Stefan Ottosson (KD), lämnades över till KS för beredning.

Ingen skriftlig allmän fråga har inkommit och ingen muntlig från allmänheten. 

40 ordinarie ledamöter är på plats och tre icke tjänstgörande ersättare, 14 åhörare finns på plats. 

Ikväll är det dags för kommunfullmäktige, här är kvällens punkter;


Motion – Hållbarhetsprogram för Vaggeryds kommun
Motion – Tillgänglighetsanpassa och trafiksäkra busshållplatser
Medborgarförslag – Gör det möjligt att bebygga området norr om Sturegatan
Revisionsberättelse för 2017 – Beviljande av ansvarsfrihet
Årsredovisning och bokslut avseende verksamhetsåret 2017 för Vaggeryds kommun och kommunkoncern
Miljöredovisning 2017 för Vaggeryds kommun
Revidering av miljöprogrammet, del 2 Mål och strategier för Vaggeryds kommun
Ny renhållningsordning för år 2018 – 2022
Plan för hantering av extraordinära händelser och samhällsstörningar
Överenskommelse gällande Biogas i Jönköpings län
Pensionspolicy med riktlinjer för pension
Riktlinjer för ekonomistyrning och god ekonomiska hushållning
Organisation av ekonomiskt bistånd
Redovisning av motioner och medborgarförslag som inte är slutbehandlade
Valärende
Delgivningar

Taggar

Dela


2 reaktioner på Direkt från kommunfullmäktige

Var väl ett helt normalt fullmäktigesammanträde. Har räknat till två talare från södra delen Kenth Williamsson och Jenny Larsen medan det var tio talare från norra kommundelen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *