Nyheter

Direktrapport: Kommunens arbete med covid-19

Nyheter Klockan 11.00 börjar pressinformationen om rådande läge i kommunen. "Alla måste ta ansvar" "I skolan är det mer stabilt läge"

David Norrfjärd är kultur- och fritidschef i kommunen och även ledande i kommunens krisledningstab

Annika Hedvall, kommundirektör:
– Folkhälsomyndigheten har beslutat att förlängda råd fram till den 13 december och därefter kommer man att återkomma med nationella åtgärder. Vi vill också ge en lägesbild hur det ser ut hos oss.

– Vi ska avstå från alla fysiska kontakter som inte är nödvändiga. Inte vara i butiker och inte deltaga i arrangemang. Alla verksamheter ska vidta åtgärder. En grupp som blir drabbade är vår lokala handel. De gör allt de kan för att minska spridningen. I organisationen vidtar vi också åtgärder. Alla som kan arbeta hemma ska göra det. Vi genomför allt digitalt. Många har inte möjlighet att jobba hemma. Men vi anpassar arbetsplatsen för att man ska kunna hålla avstånd, förutsättningar för hygien och väldig tydlig information om att alla ska stanna hemma vid symptom. Länsstyrelserna i landet har gått samman och väljer att även sittande publik gäller åtta-personers gräns.

Socialchef Lotta Damberg

Socialchef Lotta Damberg:
– Vi har ingen smitta i våra verksamheter men vi har hög beredskap. Vi har gott om skyddsmaterial. Vi har ett ansträngt läge. Smittan är inte över. I dagarna har verksamheten inom äldreomsorgen fått ett särskilt fokus.. En granskning görs av IVO men det är inte vår verksamhet som fått kritik. Granskningen och kritiken är generell för länet. Vårdcentralen brister måste ställas till rätt huvudman, vilket är regionen. 

  Jag vill påminna att pandemin pågår med full kraft och jag vill att alla tar ansvar. Vi har fortfarande besöksmöjlighet på våra boende. Det är viktigt att vi alla hjälps åt. Vi har arbetat fram rutiner i våra verksamheter. Vi måste hjälpas åt mycket. Alla gör ett fantastiskt jobb och jag känner en stark tillit att alla gör sitt bästa kring den här pandemin. Vi måste fortsätta att hålla i och hålla ut. Viktigt att vi alla hjälps åt.

Skolchef Per-Erik Lorentzon

Skolchef Per-Erik Lorentzon;
– Vi har just nu i skolan ett mer stabilt läge. Vi går ut med information till vårdnadshavare. Om personal varit smittad, elev varit positiv, så meddelas det om personen i fråga varit i kontakt med någon de senaste 24 timmarna. Man måste vara hemma om man har symtom. Det har vi varit duktiga på att göra. Vi har ett stort personalbortfall, 10 procents bortfall just nu. På elevsidan är det ungefär lika mycket. Vi har valt att förlänga våra riktlinjer fram till jul. Stämmer bra med att länet gör detsamma nu.

David Norrfjärd, kultur- och fritidschef:
– Vi fortsätter med våra anpassningar. Fritidsgårdarna håller stängt. Allmänhetens åkning är stängd. Sim- och sporthalll är stängda. Biblioteken, som mötesplats, är stängd. Det går utmärkt att besöka våra verksamheter digitalt, såsom Miliseum. Vi har fördelat om vår bemanning som nu går in inom skola och sociala verksamheter. Föreningsverksamhet för barn håller igång. Tack för att ni tar ert ansvar alla föreningar. Ekumeniska arbetet återupptas med hjälpande hand. De åtgärder som vi vidtar nu gör att vi minskar smittspridning. Men just nu har vi en horisont till den 13 december.

Kommundirektör Annika Hedvall:
– Vi har stora utmaningar. Vi har fantastiska medarbetare. Vi vädjar till alla att hålla avstånd och omtanke. Vi måste hjälpas åt ska vi hålla den här perioden med strikta restriktioner kortare. 

– Jag är kritisk på hur media har hanterat granskningen som Ivo gjort. Man måste tänka på att vända sig till rätt huvudman, vilket i det här fallet är vårdcentralen, säger Lotta Damberg, socialchef.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Direktrapport: Kommunens arbete med covid-19

Mia, det du skriver förutsätter att något fel begåtts. Det är faktiskt tonen i hela ditt första inlägg. Att du dessutom pekar ut någon med namn, samtidigt som du inte skriver ut ditt egna säger en hel del.

Mats Oskarsson – Pekar ut? Jag kommenterar en artikel där Lotta Dammberg har uttalat sig offentligt! Och såklart har fel begåtts, annars skulle inte Ivo ha nån kritik att komma med!

Och jag behöver inte skriva ut mitt efternamn här. Det är min fulla rätt att vara anonym, vare sig du tycker om det eller inte!

Håller med dig Mia, det ser verkligen tramsigt ut när ansvariga inte verkar vilja ta något ansvar för brister. De borde välkomna en oberoende utredning, inte skylla på hur media hanterar information. Förhoppningsvis kommer Ivo att försöka få en mer nyanserad bild och intervjua undersköterskor och annan vårdpersonal som arbetar i de kritiserade verksamheterna. Annars är nog personal välkomna att skicka in sina egna berättelser med iakttagelser och upplevelser. De kanske, precis som verksamhetschefen tycks mena, känner att de blivit lyssnade på och fått förutsättningar att göra sitt bästa under rådande omständigheter.

Mia, man kan inte göra om och göra rätt, om man inte först utrett om man gjort fel.
Varför skulle man ” skylla ifrån sig” om man gjort rätt ?
Har du svaret?
Sedan har du rätt i att man ska ta reda på vad som hänt, för att veta vad som blev rätt och vad som eventuellt blev fel. -Av anledningen att inte göra samma misstag i framtiden.

Mats Oskarsson – jag skrev ”granska, utred, gör om och rätta till”. Vad i detta är fel menar du? Du skriver ju själv samma sak men använder andra ord och det är så man gör och uppenbarligen har ju något gått väldigt snett här.
Eller menar du att Ivo har fel i sin granskning? Och dessutom, en kommun ska inte gå ut offentligt och skylla ifrån sig och säga att det är vårdcentralen som har gjort fel och att media granskar på fel sätt. Det är tramsigt och ser bara dumt ut!

Angående Ivo:s kritik mot Furugården (för det är Furugården det gäller) så kanske man från Lotta Dambergs och kommunens sida ska vara lite ödmjuk och försiktig i sina uttalanden. Man ska nog akta sig mycket för att skylla ifrån sig på media, vårdcentralen och allt annat. Granska, utred, gör om och rätta till. Sedan kan man skylla ifrån sig, om det visar sig att ”anklagelserna” har varit felriktade!

Men Lotta ni har ju godkänt det på boende som Furugården. Där är det endast sköterskan som tog kontakt med läkare men ingen kom – bara via telefon – om bestämde vad som skulle hända. Var detta fel så varför sa ni inget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *