Nyheter

Direktrapportering från kommunfullmäktige

Nyheter Ikväll rapporterar vi direkt från kommunfullmäktige som avhålls i centrumlokalerna i Vaggeryd.

Vattenverket
VA-chefen Jonathan Rosenkvist ger fullmäktige information om varför det planeras/måste byggas nytt vattenverk i Vaggeryd. Jonathan meddelar också om inte politikerna tar beslut om vattenverk idag, då försvinner nuvarande upphandlingen och ny måste göras.

Ulf Abrahamsson (C), Gert Jonsson (M), Stig-Göran Hulstbo (MP), Lennart Karlsson (V), Kenth Williamsson (S)  yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag om att bygga vattenverket trots ökade miljoner. Pelle Philip (C) yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag som reserverar sig i protokollet.

Motioner och medborgarförslag
Medborgarförslag om väg vid Västra strand. Lämnas till kommunstyrelsen för beredning.
Medborgarförslag om Bondstorpsvägen framtida utseende. Lämnas till kommunstyrelsen för beredning.
Medborgarförslag Plank runt ställverket vid campingen och plantera klängväxter. Lämnas till kommunstyrelsen för beredning.
Medborgarförslag om cykelpumpar i tätorterna. Lämnas till kommunstyrelsen för beredning. 
(KD) Kurt Enell och Jenny Larsson lämnar in motion om tillgänglighetsanpassning och trafiksäkra busshållsplatser. Lämnas till kommunstyrelsen för beredning.
(V) Claes Gustavsson lämnar in motion om landsbygdsutveckling i Bondstorp och att man planera för nybyggnation i Bondstorp. Fullmäktige överlämnar detta till kommunstyrelsen för beredning.

Allmänpolitisk debatt
Kvällen börjar med allmänpolitisk debatt.  Tre minuter per parti, därefter debatt tid och då gäller två minuter per mandat

Efterföljande het debatt om skola, biblioteket i Skillingaryd, budget, att inte höja skatten, att folk flyttar till kommunen…

(S) Kenth Williamsson; Vi är övertygade om att ett solidariskt samhälle blir bäst för oss att växa och leva i. Välfärdsmiljarderna på regeringsnivå. Lokalt ökade vi också nämndernas pengar. För oss är personalpolitik viktig. Det finns en del att utveckla detta. Vi ser att femklövern inte har samma ambition som oss. Det här är inte socialdemokratisk politik.

(M) Gert Jonsson; Jag vänder ljuset mot kommunfullmäktiges mål, kommunen ska vara god att leva och bo i. 105 nya invånare och det är en stark indikator att vi är en attraktiv kommun. Vi är på väg framåt. Det stora intresset av vår kommun gör att vi har svårt att få fram bostäder till alla. Kärnan i mitt inlägg är en expansion och det handlar om att få fram lokaler till barnen och bostäder.

(KD) Jenny Larsen; Informerar om arbetet i BUN.

(L) Ewa Magnusson; Vi tror att vi kan göra många insatser för den enskilde, utan att det behöver kosta för mycket. Personalpolitiken. Att kunna ge bra förutsättningar för att kunna arbete. Vår motion om stadieindelning i skolan, där vi nu jobbar mot kursplanen. Kosten är viktig. Tillagning så nära enheten som möjligt. Nationell fråga, jag tycker att vår kommun ska gå före när det gäller LSS.

(C) Pelle Philip; Vi vill, som alla andra, vara en god och attraktiv kommun att leva i. Tätort som landsbygd ska utvecklas. Vi vill inte att fortifikationsverket ska begränsa vår utveckling. Näringslivsfrågor behöver stärkas. Vi tycker att man ska stötta och ställa krav på invandring med inriktning på praktikplatser och komma in snabbare i samhället. Ge undersköterskor fasta tjänster. Vi vill satsa på arbetsplatsens utformning. Utveckla äldrevården.

(V) Lennart Karlsson; Skattebetalare. Vi har ökat befolkningen, ändå höjer vi skatten. Diskuterar Västra Strand, Karlavägen och Vattenverket som kostar mer. Det går inte hålla på så här.

(SD) Jan-Olof Svedberg; Personalpolitiken vill jag prata om då jag inte tycker att jag får gehör för detta. Vi hade med ett tydligt mål och det var det enda mål som inte var påbörjat. I kommentarer till detta stod det att det skulle förtydligas. Fokus på mätning. Vi måste ta tag i detta på riktigt. Sjukskrivningar kostar för mycket pengar.

(MP) Stig-Göran Hultsbo;  Det är roligt att börja debatten och givetvis börjar vi med den viktigaste frågan. Vi måste ställa om för att lämna över ett bra samhäll. Vi börjar med kollektivtrafiken. Det påverkar oss mycket på lokalnivå hur regionen sköter hanteringen. Det har blivit sämre med åren. Tvärtemot vad de resande ska förvänta sig. Inställda tåg. Sämre busstider. Så ska det inte vara. Resenärerna måste kunna lita på kollektivtrafiken.

 

39 fullmäktigeledamöter och fyra ersättare finns på plats ikväll.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *