Nyheter

Direkt från kommunfullmäktige

Nyheter I kväll är det kommunfullmäktige i Folkets Hus i Vaggeryd med start klockan 17.00. Vi direktrapporterar från kvällen.

Delgivningar
Jan-Erik Aronsson
(SD) avsäger sin plats som ersättare till barn- och utbildningsnämnden med omedelbar verkan. Jan-Olof Svedberg (SD) blir ny ersättare.
Lars-Olof Hindersson (SD), avsäger sin plats i socialnämnden. Jan-Erik Aronsson (SD) blir ny ersättare.

Redovisning av medborgarförslag och motioner som inte är färdigbehandlade
39 medborgarförslag och motioner är inte slutredovisade.
Kenth Williamsson (S); Jag kan konstatera att det är många som inte är hanterade. 2,5 år gammalt förslag. Det tar alldeles för lång tid. När det gäller arbetsmiljö eller personalpolitik så känns det som att vi måste höja tempot. Blir inte bra när det blir liggandes så länge.

Kommunfullmäktige godkänner redovisningen.

PKS – Finansiering av fördjupad uppföljning av volym- och kostnadsutveckling inom hemsjukvården
Gert Jonsson (M); Det har gått några år sedan vi gjorde det här avtalet. Det här blev inte riktigt vad vi räknade med. Det drog iväg rätt rejält. I det här avtalet skrevs det in att vi skulle göra en utvärdering. Framöver har vi en utveckling att vi får allt fler äldre. Beslutet ska sägas upp där beslutet togs, därför tar vi upp det här. Vi är överens om förslaget i alla kommuner.
Kenth Williamsson (S); Vi vill också yrka bifall till ks förslag. Vi vill förhandla fram ett bättre avtal. Kommunen har fått en kostnadsöverföring.

Carina Ödebrink (S); Jag yrkar bifall till förslaget som kommer från kommunstyrelsen. Jag tycker att det är bekymmersamt. Det ena var hemsjukvården och kollektivtrafiken. Kommunerna blir irriterade även om man har organisationen. Kommunerna måste vara med på banan och det är inte bra att det hamnar i sådana här låsta lägen.
Jan-Olof Svedberg (SD); Jag yrkar bifall. Frågan är egentligen vad vi har för möjlighet vid en eventuell förhandling. Det kan man fundera på. Då kanske möjligheterna inte så stora och då kanske det inte är fel att ta höjd för att vi inte får ett bättre avtal.
Gert Jonsson (M); Vi måste ha en fördjupad dialog. För brukaren spelar det ingen roll om det är kommunen eller regionen som ansvarar, hon eller han vill ju ha hjälp. När det gäller avgifterna har vi diskuterat det här mycket. En del har och en del har det inte.
Kenth Williamsson (S); Jag kan bara konstatera att kommunen har fått en summa pengar för att göra en viss verksamhet.

Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag att säga upp avtalet.

Solidarisk borgen samt regressavtal mellan medlemskommuner för kommunalförbundet SÅM
Kommunstyrelsen förslag är att gå i borgen på100 miljoner kronor. Fullmäktige säger ja till förslaget.

Delårsbokslut 2017
Jörgen Hansson, ekonomichef; +15,5 miljoner kronor är prognosen på helår. Delårresultatet är 21,9 miljoner kronor. Stabilt i alla nämnder samt även positivt resultat i VSBO och Vaggeryds energi. Sjukfrånvaron är hög, men rikets snitt är högre. Högst inom socialförvaltningen och lägst inom kultur- och fritidsförvaltningen. Soliditet på 37%. Vi har mycket bra balansräkning.  Vi har fått in 82 miljoner i skattebidrag hitintills i år, vi hade budgeterat 69 miljoner, det förklarar resultatet. Hemtjänsten ger ett underskott på 1 miljon kronor. Om man ser på äldreomsorgen har vi en balans. Vissa år blir det +, vissa år blir det -.
Sakfrågor;
Pelle Philip (C); Hur förvaltar vi kapitalet?
Jörgen Hansson, ekonomichef; Vi har förvaltare. Avkastningen på detta redovisas inte via resultaträkningen utan det görs som en avsättning för att möta det ökade pensionsuttagandet.
Gert Jonsson (M); Yrkar bifall till ks förslag och det innebär satsning på Bratteborgs ryttarsällskap.
Kenth Williamsson (S); Kan börja där Gert avslutade tycker jag detsamma att vi kan göra satsning i Bratteborg. Bidragen ser väldigt olika ut och man får lägga mycket administration på att söka. När det gäller helårsprognosen pekar det också på ett överskott.
Ewa Magnusson (L); Yrkar bifall. Vi träffar nu alla föreningar i kommunen. Biblioteksverksamheten blir ett mindre underskott. Vi har bytt utlånings- och registreringssystem och det har blivit en högre kostnad men nu också även mycket bättre. Vi har ett underskott på kulturskolan.
Jenny Larsen (KD); Yrkar bifall till ks förslag med Gerts tillägg.
Ulf Abrahamsson (C); Yrkar bifall. Jag delar dina påstående du har satt Kenth, det är en underbudgetering. Däremot har vi inte kommit till samma slutresultat. 1,5 miljon till Bratteborg gör att investeringen totalt där ute blir 4 miljoner. Vi hjälper till och föreningen gör mycket, tillsammans blir det bra.
Gert Jonsson (M); Vi kunde ta tag i detta av olika skäl, det här med skjutfältsfrågan, det gjorde att det tog ytterligare fart och skruv. Det finns nog inte en enda patentlösning.
Roger Ödebrink (S); Yrkar bifall. Jag har ingen avsikt om Bratteborg, men jag tycker det är märkligt att man lägger in en sån stor delårsrapport. När man sitter i opposition måste man kritisera om något. Jag ser med tillförsikt fram emot resten av det här året.
Kenth Williamsson (S); Det är så att budgeten är en kvalificerad beräkning. Ulf; det kändes roligt att vi tycker likadant. Vet inte om det är mig eller dig det beror på. Kul att vi hamnar lika i åsikter.
Ewa Magnusson (L); Jag vill lyfta något som är viktigt i vår kommun. Det är de föreningsägda anläggningar, däribland Bratteborgs ryttarsällskap. Det här handlar om jämnställdshetsarbete från vår nämnd. Ewa fortsatte att informera om att 2015 biföll riksdagen en motion från (L) angående bullerservitut.
Ulf Abrahamsson (C); Fortfarande pågår det dubbelarbete i våra nämnder. Nu ändrar vi på detta. När det gäller vissa frågor, som är bekymmersamma, så är det ingen penningfråga. Sen när vi kommer in hit, så måste du föra in de åsikter själv.
Lennart Karlsson (V); Våra idrottsplatser har fått ett oerhört lyft för gräsplaner och jag hoppas att de kan fortsätta sin fantastiska verksamhet.
Ewa Magnusson (L); Sättet som vi kan lösa det här praktiskt tillsammans med föreningen är jag mycket nöjd med.
Anki Löfstedt (M); Jag vill delge er lite mer aktuella siffror. Vi har ett minus på 850 000. EKB verksamheten visar överskott på 4 miljoner så nämnden har därmed ett överskott. På en månad har vi drygt en miljon mindre än augusti månads utfall. Vi har problem att få tag på folk. Den korta sjukfrånvaron har minskat.
Gert Jonsson (M); Med lite nytt blod i systemet och med en ny kommundirektör tror att vi hittar lösningen.
Kommunstyrelsens förslag har klubbats igenom och Bratteborgs Ridsällskap får 1,5 miljoner till nybyggnation av nytt stall.

Motion; Kvalitetssäkra skolskjutsverksamheten
Gert Jonsson
(M); 100 000 kronor har tekniska utskottet för skolkörning. Vore bra med någon form av inspel från tekniska i det här ärendet. Yrkar bifall.
P O Toftgård (C); Nu är jag tvungen att svara. tekniska har givetvis svarat detta. Vi har följt detta som vi gjort tidigare. Det är BUN som har verksamheten. Yrkar bifall.
Kenth Williamsson (S); Jag yrkar också bifall till den här motionen.
Jenny Larsen (KD); I den här motionen handlar det mer om att sätta upp skyltar, här ska man vara i tid, vilka säkerhetsaspekter som finns.
Ewa Magnusson (L); Viktigt att hela kommunen ska leva. Vi tycker att vi skyndsamt ska hantera dessa skolskjutsar ihop med hållplatser. Yrkar bifall.
Roger Ödebrink (S); Tror att vi är överens alla partier här inne. Det handlar om kompetens och i den här resonemanget är just nu att få med entreprenörer, tekniska och väghållare.
Ulf Abrahamsson (C); Du är helt rätt inne Roger. Den frågan som egentligen stannar här, trafiksäkerheten vid av och påstigningen. Nu handlar motionen om kvalitetssäkra. Bra motion. Yrkar bifall.

Kommunfullmäktige beslutar att bifalla motionen och ge barnoch utbildningsnämnden i uppdrag att utreda och presentera kvalitetsmål för skolskjutsverksamheten. Mål som sedan ska fastställas av kommunfullmäktige.

Inkomna motioner och medborgarförslag
Motion från (V); Ergonomiutbildning till barn- och utbildningsnämndens kostorganisation. Hänskjuts till kommunstyrelsen för beredning.
Medborgarförslag; Jag föreslår att kommunen köper in eller hyr en mobil fartkamera. Hänskjuts till tekniska utskottet för besvarande. Svaret delges sedan i kf.
Medborgarförslag; Ta fram en friskvårdsplan och friskvårdsbidrag för anställda. Hänskjuts till kommunstyrelsen för beredning och svarande och sedan delges i kf.

Interpellationer och frågor
Lennart Karlsson (V); Till kultur och fritid; Vem har ansvaret för vandringslederna görs iordning. Ewa svarar med att hon väntar till nästa sammanträde och svarar.
Jan-Olof Svedberg (SD); Jag sitter med i vindkraftsgruppen. Sista sammanträdet vi hade när vi hade representant med från Länsstyrelsen. Där fanns bara representanter från delvis av partierna. De stora partierna är inte med. Har vi representation från alla partier? Jag riktar frågan till ordförande i Ulf Abrahamsson (C).
Ulf Abrahamsson; Det var en klurig fråga. Vet inte om jag är rätt person att svara. Bättre att fråga de som inte var med på mötet. Jag tog mig friheten att skriva till nästa möte ”obligatorisk närvaro”. De som inte var på plats sitter här ikväll, så jag hoppas de hör uppmaningen.

Lena Larsson informerar om verksamheten inom Smålands Turism.

I kväll är det 41 tjänstgörande ledamöter och 4 icketjänstgörande ledamöter på plats.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *