Nyheter

Djurbesöken vi minns

Nyheter Från bärsärkande vildsvin till världskända valrossar. Fler djur än älgar har skapat rabalder i städerna.

Från bärsärkande vildsvin till världskända valrossar. Fler djur än älgar har skapat rabalder i städerna. Bilder: Press

I helgen stannade Värnamo och våra läsarsiffror nådde rekordnivåer när tre älgar befann sig i centrum. Djur på fel platser engagerar, det är en sak som är säker. Här kommer fler djurbesök vi minns:

De gyllene betarna

”Nyp mig i armen!”, ”Du måste skämta” och ”Hjälp”. En och annan besökare satte nog McDonalds-maten i halsen den där fredagskvällen i Gränbystaden utanför Uppsala i november 2022. Rätt som det är dyker ett vildsvin (!) upp på restauranggolvet. Ett vittne berättar för Upsala Nya Tidning att svinet krossade en ruta och sedan sprang in i köket.

– Då öppnas dörrarna och folk springer ut som tokar, säger vittnet till tidningen.

Ett tjugotal gäster ska ha lämnat restaurangen, som tvingades stänga. Det var en anställd som med en stol i handen fick vildsvinet att ge sig i väg, rapporterar Omni.


Det exotiska besöket 

I maj 2015 var två påfåglar på rymmen i Mariestad. Flera privatpersoner hade sett paret i trädgårdar i centrala delarna av staden utan att bli infångade. På söndagen kom en av påfåglarna till rätta efter att ha flugit in i Metsä Tissues verkstad i Mariestad.

– Jag jobbade ute och var på väg in i byggnaden. Då flög påfågeln in och jag stängde porten. Jag trodde nästan att det var två stycken påfåglar och vi letade lite. Det var lite roligt. Jag blev minst sagt förvånad, säger Fredrik Lindblom i en intervju med Expressen.


Det bevingade toalettbesöket

Hockeymålvakten William Jupiter fick en smärre chock när han en julimorgon upptäckte en fladdermus i toalettstolen.

– Den måste ha flugit runt här när jag låg och sov och sedan hamnat i toaletten, säger William Jupiter i en intervju med SVT Jönköping.

William visste inte vad han skulle göra, men han ville iallafall inte röra vid den. Han ringde till länsstyrelsen, där de först inte tog honom på allvar.

– Nej, han trodde jag drev med honom men sedan kom han förbi i alla fall.

Presskommunikatören Jens Mattsson på länstyrelsen i Jönköping tog emot det väldigt ovanliga samtalet.

– Det var första gången vi fick ett sådant samtal. Jag åkte och fiskade upp den, en lite udda uppgift. Den var väldigt blöt, så den har legat på en duk för att torka upp lite, säger Mattsson i samma intervju.


Freyas gästspel 

I mars 2022 kunde bohuslänningarna knappt tro sina ögon när de fick se en valross ligga på en brygga på Smögen.

– Han ligger där och solar sig och har det bra, säger Smögenbon Gösta Karlsson i en intervju med SVT Väst.

Havsakvariet Havets hus i Lysekil identifierade senare valrossen som den världsberömda Freja, som hade besökt flera länder. Freya väckte stor uppmärksamhet vid sitt besök i Nederländerna när hon klättrade upp på en ubåt som låg i hamn, berättade Martin Stjernstedt, akvarietekniker på Havets hus i en intervju med P4 Väst.


De revolterande makakerna 

Sommaren 2020 barrikaderade invånarna i den thailändska staden Lopburi sig efter att stora flockar med makakapor tagit över gatorna. Vanligtvis fick de frukt och grönsaker av turister som besöker Phra Kan-templet, men efter coronapandemins utbrott hade turisterna uteblivit och makakerna livnärde sig på skräpmat som de fann på gatorna.

– Mat som människor äter innehåller mer energi och gör det möjligt för aporna att reproducera sig snabbare, säger Pramot Ketampai, chef för Phra Kan-templet i en intervju med SVT Nyheter.


Fotnot:
Snabbmatsrestaurangen McDonalds kallas i folkmun för ”de gyllene bågarna”, därav rubriken gällande vildsvinshistorien.

Taggar

Dela


Läs mer

Älgar mitt i centrala Värnamo
Film från älgbesök

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *