Nyheter

Dragkamp om budgeten

Nyheter Strategiska plan och budgeten gicks igenom på kommunfullmäktiges sammanträde. När mörkret lagt sig utanför hade tre budgetar presenterats och debatterats med votering som avslutning.

Martin Damberg (V) tyckte inte om alla budgetförslag  [1/13]

  [2/13]

  [3/13]

Stig-Göran Hultsbo (MP) är redo på replik  [4/13]

Jan-Olof Svedberg (SD) aviserar om tid i talarstolen  [5/13]

  [6/13]

  [7/13]

  [8/13]

  [9/13]

  [10/13]

Roger Ödebrink (S) debatterar budget  [11/13]

  [12/13]

Två stod i kö  [13/13]

– Det sker en viss ökning i barnomsorgen, då vi tror att det kommer att födas fler barn. Vi har en miljard i omslutningen, vi har 805 miljoner i finansiering och 693 miljoner kronor i kommande investeringar under 2019 och 2020, säger Jörgen Hansson, Vaggeryds kommuns ekonomichef.

– Det går bra för Vaggeryds kommun. Skolan levererade goda resultat. Vi har en fiberutbyggnad som är ett framgångsexempel. Kommunala bolag går bra och har stark ekonomi. Vi fick en mätning när det gäller företagsklimat där vi har gått upp till en fyra på en sexgradig skala, som visar på ett bra företagsklimat. Vi har blivit en attraktiv kommun. Vi har hittat ett bra giv med medborgardialog. Enbart några axplock lämnar jag här, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande som är stolt över det politiska hantverk.

– Det som skiljer våra budgetar är att vi prioriterar de mjuka nämnder, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, de får inga besparingskrav. När det gäller driftbudgeten satsar vi även på löneutveckling. Vi lägger 500 000 kronor på en bibliotekstjänst bland annat, 100 000 på våra idrottshallar. Skattehöjning gör vi på 20 öre, säger Kenth Williamsson (S).

– Innan vi börjar debatten kan väl alla få lägga sina förslag. Besparning på tekniska på 1 miljon, på övriga har vi följt besparningskravet. 2,7 miljoner extra till socialnämnden. Våra idrottsplatser är i stort behov av renovering, 600 000 kronor till Movalla och 400 000 kronor till Vaggeryds IP, menar Jan-Olof Svedberg (SD) som visade upp sitt budgetförslag inför ledamöterna.

Martin Damberg (V) lämnar yttrande i talarstolen att han inte kommer lägga sin röst på alliansen förslag även om Gert Jonsson (M) pratade fint om kommunen inledningsvis.

– Hur lägger partierna på central nivå? Det utgår vi ifrån. Jag har kikat på alliansens tankar, allt från att man vill göra alla hjärtefrågor samtidigt som man vill spara. Det tillhör ett sådant här möte och valår att man ska fajtas om det här. Martin nämnde att det var en positiv beskrivning, men det finns faktiskt moln på himlen. Personalen är en grej, inom skolans värld är det inte lätt att få behöriga lärare. De molnen spricker inte upp när man ska göra besparingar. Det dom är intressant så ser vi inte hur hanteringen i nämnderna är, menar Roger Ödebrink (S).

 Votering på vilket som skulle vara motförslaget gjordes först, antingen (S) eller (SD)-s budgetförslag. (M), (C), (MP), (L), (KD) avstod från voteringen och (S)-förslaget blev således motförslaget till kommunstyrelsens förslag.

Voteringen på vilken av budgetarna, av (S) och femklöverns, avstod Lennart Karlsson och Klas Gustavsson samt hela (SD)-gruppen. Fullmäktige beslutade således för femklöverns budget de kommande åren.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *