Nyheter

Dragkampen om pengarna

Nyheter Viktiga debatten om programbudgeten 2020 gjorde fullmäktigekvällen lång. Ett måttband och dragkamp får symbolisera våra politikers budgetdebatt som avslutades med votering om tilläggsyrkande för cykelvägens byggande till Linnesjön Del 2 av 2.

Dragkampen började klockan 18.40

Efter att ekonomichefen Jörgen Hansson redogjort för programbudgeten var det våra politikers tur.

Först ut var kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M);
– Vi kan göra fler saker samtidigt men vi skruvar nu ner något. Vi har en stark framtidstro. En budgetdebatt ska handla om framtiden, men jag vill ändå vända blickarna bakåt i backspegeln. När jag började mitt ordförandeskap i kommunstyrelsen 2016 tog vi fram ett strategiskt tillväxtnivå och vi skulle rusta oss för framtiden. Vi hade trögt att komma igång med viktiga investeringar. På skolsidan hade vi fått fram modulskola och vi hade ett klassrum som vi byggde om i elverkets lokaler. Vi var inte så särskilt framme när det gäller Logpoint. Lokalplanen för skolan var framme. Så småningom kom vi igång i Hok och byggde där också. Hösten 2016 diskuterade vi vård- och trygghetsboendet Mejeriet. Vi satte en peng för det här och satte redan då 160 miljoner. Det tog hela 2017 och vi fick in politiska förslag så uppstarten skedde inte förrän september 2018. 2017 tog det fart på allvar, de kom igång och byggde Gästgivaren och vi gasade på när det gäller Logpoint. Vi tog tag i förskolan samt gamla surdegar, då vi hade vite på våra skolor och vi startade renoveringen på både Fågelforsskolan och Hjortsjöskolan. Vi fick igång och började bygga tillagningskök, det har vi pratat om länge men det var inte förrän 2018 vi började. Vi tog många beslut och många pengar beslutades om. Den skattefinansierade var 270 miljoner vi hade satt peng på. Vi hade affärsdrivande verksamhet och vi ska komma ihåg att våra bolag, Vsbo, satsat väldigt hårt. Vi har haft ungefär 750 miljoner i våra delar av tillväxt. Allt är inte förbrukat men det har varit historiska beslut. Alla objekt kommer nu att slutredovisas i kommunfullmäktige.

...och avslutades tre timmar senare

– Vi har nu gått igenom allt som inte är påbörjat. Utifrån denna redogörelse  och alla skattefinanserade verksamhet felade det och det blev omöjligt att hantera. Vi gjorde ett rejält omtag och nollade för att skapa det nya området. Det byggdes ingen ny F-6 skola vid Västra strand, ingen ny högstadieskola i Vaggeryd, vi har inte byggt någon ny skola sedan 2004, då det var Sörgårdsskola och slutsumman var då 25 miljoner. Kommunen har fått en ny skola, Tofthagaskolan. Vi blir fler och växer och vi måste ha nya skolor. Behovet är akut men vi måste göra det det rätt, vi måste göra detta klokt. Jag tycker befolkningsmålet är intressant. Vi har en stark attraktionskraft, våra skatteprognoser stämmer, men vi måste ta hand om det här och vi måste välkomna alla med bra kommunal service och vi måste få plats med barnen i skolan. Vi tror på en Tor-effekt i Vaggeryd där det blir 80 nya lägenheter klara. Vi har ett stort inflyttande till landsbygden och Vaggeryd, nya Sörgårdsområdet i Skillingaryd gör att det finns en stor framtidstro, säger Gert Jonsson (M).

Kent Williamsson (S);
– Det var intressant att höra dig Gert, du säger att vi kommer att hålla oss inom budgeten när det gäller Mejeriet, statsbidrag, samma bidrag som ni tog bort på riksdagsnivå. Vår politik gör skillnad även i vår kommun. Nu kommer en ny budget att besluta om. Det är första gången jag är med som vi beslutar om både investerings- och programbudget. Det visar på bristen av politisk styrning. Femklövern har nu förtydligat sin driftsbudget. Nu syns det hur mycket som ska sparas i varje nämnd. Besparingar görs trots ökade statsbidrag. Nu ska det sparas ytterligare pengar. Våra undersköterskor har de lägsta lönerna och vi djupdök i skolans rankning. Detta trots att vi tillhör en kommun som har goda ekonomiska förhållanden. Tittar vi på andra kommuner som ligger i glesbygdens Sverige, men trots detta lägger man sig på lägre nivå när det gäller lönerna. Investeringarna skulle överstiga 100 miljoner kronor. Vi ville veta varför budgeten är underfinanseriad samt en snabb redogörelse för hur det kunde hända. Innan den är klar så är det svårt att veta vad som hänt, debatterar Kenth Williamsson (S).

Thomas Axelsson (KD) debatterar

– Ni bildade en teknisk nämnd, vilket vi motsatte oss. Någon risk- och konsekvensanalys har vi inte heller sett. När femklövern inte lyckas privatisera restaurangen på Mejeriet så ökade budgeten med 20 miljoner. Vi reserverade oss mot det. Vi anser det är en velighet när det gäller skolorna i kommunen. Vi bestämde att vi skulle bygga en ny skola vid Fenix, sedan var det Västra strand och nu är såväl både Götafors skola och Sörgårdsskolan nollad i budgeten. Jag tror man diskuterade två skolor i Vaggeryd till och med. Det här gör det rörigt för andra parter. Vi måste tillbaka till ett stabilt arbete. Investeringsutrymmet har minskat och det riskeras att flyttas fram. Behoven är stora på sina håll. För vår del är det viktigt att löften om investeringar ska hållas och en bättre driftbudgeten inte kommer som en överraskning. En stor del av de investeringar som görs är för att vi blir fler. Vi vill höja kvalitén på verksamheten och skapa möjligheter för industrimark. En budgetberedningen har haft täta kontakter med barn- och utbildningsnämnden när det gäller behovet av skolor. Nu kommer det att planeras nog innan beslut tas. Vi ser fram emot ett modernt omsorgsboende i Skillingaryd som kommer att lyfta vår äldreomsorg. Det är brist på tomter i tätorter, nya områden planeras men det hinner inte göras klart. För övrigt yrkar vi bifall till (S)-förslaget och vi yrkar till bifall till förslaget med investeringsbudgeten med cykelvägen till Linneryd, men vi står inte bakom de besparingar på programnivå, säger Kenth Williamsson (S).

Thomas Axelsson (KD);
– Först vill jag yrka bifall till kommunstyrelsens förslag. Det har varit en lång resa att skapa programbudgeten. Vi har haft en pragmatisk syn. Vi tycker att vi har gjort prioriteringar. Nämnderna har önskat vad de vill göra, men allt kan vi inte tillgodose. Jag tycker också de tjänstemän på ekonomiavdelningen gjort ett fantastiskt arbete. Jag tycker att Jörgen gjorde en pedagogisk förklaring hur en budget byggs upp. Jag vill berömma nämnderas arbete och de har bidragit, barn- och utbildningsnämnden har varit exemplariska i sin framställning där man även påvisat effektiviseringar. Jag tycker att ni i oppositionen lämnat många förslag och trots detta säger ni kanske något helt annat ikväll, vi har faktiskt varit överens tidigare. Vi har en otrolig tillväxt i vår kommun. Programbudgeten är offensiv, vi måste möta det som möter oss. Trots varningar om lågkonjunktur så är den offensiv vår budget. Vi vet inte vad vi får för bidrag från staten. Vi har bestämt att vi inte ska höja skatten. Det är bra att våra globala mål finns med i vårt budgetarbete. Investeringsstoppet som gäller är det viktigt att poängtera att viktigt dra i handbromsen då pågående investeringar inte höll och vi tog ett snabbt beslut. Handlingsplan finns, även om andra hävdar motsatsen, men nu går det igenom hur och hur det kommer framöver att se över när investeringar görs. Jag tycker att vi har varit handlingskraftiga. Alla ryktesspridning är beklämmande och vädjar om att ni väntar med att sprida rykten, både när det gäller politiker och invånare. Ni tyckte att det var fel beslut att flytta teknisk nämnd. Tycker du gör det enkelt för dig, det tar tid att lära sig rutiner när man flyttar enheter mellan sig, säger Thomas Axelsson (KD).

Tomas Strand (S);
– Återigen har vi en budgetdebatt. Det är bra. Det är ett viktigt tillfälle att vi i en demokratisk samling får vara med och bestämma. Det är också bra att man reflekterar. Det är bra att reflektera för Gert Jonsson (M) själv sa att det kommit 6 miljoner, med undermening att ”det kan bli mer”. Det kan vara bra att reflektera. Det var låtsaspengar och fiktiva medel. Men Gert, där hade du fel igen. Om det nu kommer 6 miljoner, så är det bra när vi har så mycket investeringar, men man kan också säga att har vi 2% överskott, så kan man vara offensiv och freda de områden där våra barn och äldre är. Med de 6 miljonerna som vi får extra. Ni kan säga att ni fredar barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnd som betyder så mycket för våra barn och äldre. När ni nu vet att vi får mer statsbidrag och allt tyder på att nämnderna gör ett plus. Varför ska man då lägga besparningarna nästa år? Varför är det viktigt att bespara socialnämnden 2,5 miljoner nästa år? Varför var det så viktigt att minska socialnämndens budget? Varför minskar ni nattpatrullen? Undrar Tomas Strand (S).

Tomas Strand (S) vill gärna prata nattorganisation

Marijo Corkovic (S);
– Jag ska börja med att börja lite bakåt gällande barn- och utbildningsnämndens budget. Jag ser besparing och inte effektivisering. Budgeten i barn- och utbildningsnämnden var att vi skulle spara. Budgeten gick minus 3,7 miljoner och sedan sätter de vår budget på 0 miljoner. Hur mycket har nämnden sparat? Enligt mig = 0 kronor. Vi hade cirka 4 miljoner som vi skulle spara och nu visar det sig att nämnden visar minus, men mellan 2 – 3 miljoner. Nu ska vi rota i fonden igen. Hur mycket har vi sparat 2019? Nu kommer det roliga som jag har varnat flera gånger för att man kan inte göra besparingar på våra barn. Nu är det minus 5,5 miljoner. Den som jag vet är det alltid minus på skolskjutsar, då vi aldrig budgeter extra skolskjutsar. Då blir det ytterligare en miljon minus. Sedan kommer det som skrämmer mig. Att få nämndens budget i balans, då måste förvaltningen minskas med fyra tjänster i våra förskolor och skolor. Oavsett att vi vet att befolkningsökningen är stor, så lägger vi en besparing på 4 miljoner kronor. Om vi tittar på nästa år är resursfördelningen hög. Femklövern ger till växande verksamhet på minus 275 000 kronor. Det är inte noll, det är minus. Nästa år, om nämndens ska hålla sin budget i balans, så är det fyra tjänster som ska bort. Vi har hela tiden pratat om vi behöver fler behöriga lärare, nu ska vi ta bort dem. Om vi är tvingade att göra så – vi har sagt att vi ska vara en attraktiv kommun? Kan vi säga att vi är attraktiva när vi sänker våra skolor och förskolor, säger Marijo Corkovic (S).

Gert Jonsson (M);
– Ja vi måste reflektera. När Jörgen var här så visade han ett årshjul hur vi jobbar och vi jobbar med det här hela året. Det är inte mer än två månader bort när vi ska skicka över planeringen. Hur ska nämnderna ta emot (S);s planeringsförutsättning. Ni har en teknik att ni använder samma pengar två gånger. Man kan bara använda pengar en gång. Samtidigt vill ni vara med och öka. För att hantera er budget, så måste man höja skatten, vilket ni också förordar. Ni tycker att kommunen har låga löner, svårt att rekrytera. Tvärtom säger man att man rekryterar bra. Vi har inte svärt att rekrytera. Vi ligger bra till i löneutvecklingen. Det är något som ni själva målar upp. Det handlar om att vara lite försiktig. Samma (S) politik kan anklagat att vi investerar för mycket och sedan när vi försöker göra en effektiv verksamhet så måste vi ha mer än ett visst antal miljoner på nedersta raden. Vi stärker oss inför framtiden. Vi kan lägga effektiviseringar och ändå ha en bra verksamhet. Det blir ett hopplöst läge om (S) skulle styra. Vi håller emot kostnadsökningarna. Fasligt tur att vi har spelutrymme, ni har redan placerat ut statsbidragen. Vi kan bedriva bra verksamhet.

Jenny Larsen (KD);
– Skolan är viktig, vi är mer eller mindre överens. Tror att vi har en del diskussioner kvar ännu. De kommande investeringar ska betalas och vi kanske inte alltid ha den här konjunkturen vi har idag. Marijo; det här med fyra tjänster vet jag inte vad du sett. På onsdag tittar vi på antalet lärare och grupper och utifrån det så klarar vi vår budget. Programbudgeten ska vi inte ta förrän senare och jag vet inte vad du vår dessa fyra tjänster ifrån. Vi kommer att satsa på skolan framöver, säger Jenny Larsen (KD).

Marijo Corkovic (S);
– Jag är rädd att jag som vanlig ledamot att det ska bort fyra tjänster för att vi ska hålla budget i balans. Märkligt att du inte vet det. Hur ska vi få vår budget i balans att vi redan nu har minus 5,5 miljoner, säger Marijo Corkovic (S).

Tomas Strand (S);
– När jag satt och lyssnade på Gert Jonsson (M) tänkte jag ”tomma tunnor skramlar mest”, till och med att du slirade på skattehöjning varje år. Nu var det nödvändigt. Men de extra miljonerna kan ni freda båda de tunga nämnderna. Varför ska vi ytterligare spara? Vad är det så bra med att minska nattorganisationen? Det gäller att ha nyanseringar i debatten särskilt när det gäller de mjuka nämnderna vi är rädda om. Ingen annan i femklövern går upp och pratar om varför man drar ner på nattorganisationen. När jag hörde Axelsson så undrar jag vilken verklighet han lever i när han säger att det är nollsummespel när det gäller statsbidragen. Välfärdsmiljarder har tillförts även vår kommun. Låt de två tyngsta nämnderna vara i fred, säger Tomas Strand (S).

Thomas Axelsson (KD);
– Min namne Thomas – Jörgen tog de här skillnaderna i statens bidrag. Du tar upp det här i varje debatt när det gäller nattorganisationen, det var inte ekonomiska utan att mätningar som visar annat, säger Thomas Axelsson (KD).

Tomas Strand (S);
– Du har fel, inga mätningar visar neddragningen hos nattorganisationen, lämnar Tomas Strand snabb replik på.

Roger Ödebrink (S);
– Så här låter det varje gång. En del grejer funderar man på lite extra. Lite märkligt att man inte upptäckt det här tidigare. Det är stora summor. Framtiden får utvisa vad det beror på, men jag kan tycka att det är lite märkligt. Axelsson tog upp det här med ryktesspridningen, den har ni lyckats med rätt bra själva, där man kastar rätt mycket skit på tjänstemännen, det vore klädsamt att vänta med det här. Om det nu är sånt här läge framöver med både drift och investeringar så har man inte skapat ett bra klimat med tjänstemännen, det var ett gott råd bara. Jag ska inte kommentera skolan, jag kommer däremot tillbaka när vi har budgetuppföljning. En annan reflektion när man läser de här förslagen. Vi har pratat om BUN och socialnämnden. Jag ser på tekniska som jag är ersättare i. På Jörgens papper var det 5% som tekniska verksamheter är. När jag började i politiken var det någon som sa att när det gäller landsbygd och skolor samt vägar ska man inte vara inne och rota i. Nu ser jag att man ger sig in i budgetanpassning till enskilda vägar. Det vore intressant att höra från majoriteten och framför allt landsbygdspartierna vad är det som motiverar detta beslut? Om landsbygden får mindre så får vi som åker på asfalten mindre här också. Det ska snöa mer innan vi går ut och plogar på genomfartsvägarna. Jag har svårt att få ihop det, säger Roger Ödebrink (S).

Kenth Williamsson (S);
– Sist skatten höjdes var det ni i femklövern höjde. Vad är era satsningar när det gäller Agenda 2030? Vi gjorde en särskild mellanstadiesatsning och det går mot mål fyra, när det eller satsningar på 2,7 miljoner extra till personalen så är det mål 5 jämställdhet. Vi satsar 400 000 för en stadsarkitekt och 150 000 lägre avgift hos kulturskolan. Det är fullmäktiges övergripande mål, säger Kenth Williamsson (S).

Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Några övriga kommenterar; våra prioriterade mål kan ni läsa i handlingarna. Vi har några planerade verksamhetsförändringar. Vi börjar med de nedersta lägenheten på Mejeriet, i marknivå, resten är det 2021, man kan misstolka det som står i handlingarna. Kommunfullmäktige har tilldelat förstärkning av specialistsjuksköterska, socionom och kompetensutveckling av förvaltningen. Furugården; Kastanjen fyra stängs då renoveringsbehovet är stort. I mitten av november visar socialnämnden ett plus. Det är viktigt med rätt antal medarbetare på avdelningen. Tillsammans med föreningar och civilsamhället ska vi vara det förebyggande valet, säger Ann-Katrin Löfstedt (M).

Anna-Karin Slunge (S);
– Först som vuxen förstår man att vuxenutbildningar är viktiga, hur tänker man när man planerar för neddragning för vuxenutbildning, det tycker jag inte vekar hållbart. Vi ställer oss inte bakom den här driftsbudgeten utan vi vidhåller vårt egna motförslag på punkt 1 och vi yrkar att cykelvägen till Tofteryd ska tas in till ett tillägg i investeringsbudgeten så att den blir av, säger Anna-Karin Slunge (S).

Gert Jonsson (M) mäter pengar. En meter och några miljoner

Gert Jonsson (M);
– M;s förslag till pengarna till kommunen är större på riks än (S). Nu är det (S) som gäller. Nu ska jag försöka vara pedagogisk. Jag tar fram ett måttband. En meter är graderat i millimeterskala. Vi pratat om 80 millimeter till de stora nämnden och ni är på millimeternivå och diskuterar.

Ulf Abrahamsson (C);
– Du retade inte mig Roger, men du väckte mig. Jag tycker att Gert Jonsson och Thomas Axelsson gjorde ett bra framförande. Jag tyckte att Kenth också hade bra funderingar, men de siffertalen som du redovisade för Corkovic, känner jag inte igen. Det snurrade lite för mig och jag fick eller får inte ihop det. Har man samma utgångsläge så kan man göra olika prioriteringar och beslut. Jag vet inte hur jag ska svara dig, Strand, jag sitter inte i socialnämnden, men när jag får svar från våra i socialnämnd så finns det inget behov av platser i Furugården. Enskilda vägar förstår jag inte hur tekniska tänkt. Vinterväghållningen, där Jonsson var på tv, till och med. När vi gjorde upp med dåvarande trafikverket skulle saltförbud av miljöhänsyn. Undantaget var upp mot bron mot Båramo. Man har skrivit avtal med en entreprenör att ha en ren asfaltsväg genom byn och att man nu ska backa tillbaka till något som redan är beslutet är väldigt konstigt. Vad som är rykte eller sant, hur mycket ska politiken få, hur klartänkta är vi? Det smyger sig i papper i dokument. Direkta fel kan bli dumt ”tillagningskök slättens förskola, i samband med investeringsstoppet ska vara ett mottagningskök” Det är helt fel, problemet är att när vi får reda på det i budgetberedningen med fullmäktigebeslut att bygga förskola med tillagningskök har nu blivit tre avdelningar och inget kök. Det klart vi måste ha ett kök. Det är därför det finns fyra miljoner under kommunstyrelsen. Det blir en massa rykten ute men det är viktigt vad vi säger men även att våra tjänstemän skriver rätt i handlingarna, säger Ulf Abrahamsson (C).

Roger Ödebrink (S) vill lämna en replik;
– Det är lá gött Ulf att vakna till när man sitter man handlingarna i knäet. Jag poängterar ledning och styrning att det är viktigt från politiken, säger Roger Ödebrink (S).

– Snabb replik, jag håller med dig till 100%. När ska vi styra? När ska vi sätta ner foten och få en styrning? Undrar Ulf Abrahamsson (C).

Elizabeth Orellana Bravo (V);
– Jag vill också vara med i sandlådan. Jag vill prata om personalpolitik och mätning av effektiviseringen. Den mätningen man gör med brukaren tar 1,5 minut. Därefter tar man beslut om antal personal. Vi vill gärna att någon kan ändra det här. Ska vi nå det här målet om delaktigheten så måste vi lyssna på personalen, säger Elizabeth (V).

Kenth Williamsson (S);
– Spännande med måttband och andra instrument för att förklara den egna budgetens förträfflighet. Jag tror att verkligheten är lättare. Ekonomiska biståndet behöver tydlighet, säger Kenth Williamsson (S).

Atcha Adinda (L);
– Jag funderar på det som Marijo pratat om när det gäller Sörgårdsskolan och Götafors skola, den oron delar jag med dig, där det är för många elever. Vi har investeringsstopp och jag förstår också varför. Men när kostnaderna stiger så är det klart att vi ska kunna ta paus innan man kan fortsätta bygga. Men vi håller på att reda ut det här innan vi säger vilka skolor som kommer att byggas och när. När du pratar om tjänster som ska besparas nästa år. Vi har inte hört något om de fyra tjänster du nämner, vet inte vem du har pratat med. Hade det varit så att förvaltningschefen hade den idén så hade vi fått reda på det. När man pratar om effektivisering och andra pratar besparing. Vad är besparing och vad är effektivisering. Man pratade om när man gjorde rankning i lärarförbundet och sa att Gnosjö kommun hade bästa skolan, men nu när skollresultatet kommer och man ser de elever som går ut nian, då ser man att Gnosjö ligger näst sist i länet. Vår kommun har mycket högre och det inte är inte bara löner eller hur mycket man investerar i skolan. Oavsett hur mycket pengar man stoppar i skolan, företaget, kommunen, så gäller det att se över kostnaderna hela hela tiden. Om man skulle sätta in pengar varje gång det går dåligt, så går det inte göra. Man ska se över kostnaderna för att se över vad som kan göras bättre. Det är inte alltid det behövs pengar, menar Atcha Adinda (L).

Marijo Corkovic (S);
– Konstigt att ni inte vet, tiden får se vem som talar sanning. Vad innebär effektivisering?

Tomas Strand (S);
– Gert, jag tycker att du gjorde ett gott försök med måttbandet. När jag pratar så pratar jag inte måttband utan människor, kött och blod. När femklövern valde att ta bort 1,5 tjänst i nattorganisationen så får det effekter givetvis. Det var mycket oro bland personalen och allmänheten och elva personer slutade. Att det sedan ändå fungerar så beror det på att vi har en oerhört lojala medarbetare. När det gäller Furugården att vi aldrig fick chans att prata om det i gruppen. Möjligen hade vi kommit fram till samma beslut. Men vi hade inte fått chansen att diskutera det. Den stängningen av Kastanjen var nödvändig för att finansera Mejeriet, men nu är det sju på kö in till Furugården. Du Gert sa så här tidigt i våras, nu behöver vi inte lägga några besparingar i nämnder. Nu säger du annat igen, nu har vi annat läge i vår. Jag tror på dig när jag ser att det blir så, säger Tomas Strand (S).

Dragkampen var lång och het

Jan-Olof Svedberg (SD)
– Vi lägger inga yrkande här, vi ska inte förlänga omröstningen. Stora klasser till höstterminen, upp till 35 elever i höst. Det är inte bra. Det är riktigt dåligt. Vi har inte pengar att investera i dagsläget, men vad blir det för kostnader framöver, det är inte bra. Jag var tvungen att gå ner till Gert, jag har letat och tittat, men ett lass grus kunde jag inte hitta, tack för ordet, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

Lennart Karlsson (EMP);
– Jag vill prata om det jag tycker att vi har missat. Vi gör inga fördjupningar. Mejeriet, där finns ingen driftsbudget på den. Det ska vara ett ”projektår”. Vi ska väl inte tävla med andra kommuner, nu ligger vi efter och får stoppa investeringar. Vi måste fördjupa oss? Har vi kollat så att det är billigare att ha ett särskilt boendet, både mänskligt och ekonomiskt? Nattpersonalen har vi minskat, vi har inte lyssnat på det, antingen uppdatera eller strycka LEAN, för det fungerar inte här, säger Lennart Karlsson (EMP).

Magnus Thelin (L):
– Strand säger att det är skillnad mellan de olika. Jörgen hade en redovisning angående framtida visioner. Ingen av (S) pratar om effektiviseringar och besparningarna, vi måste möta den kommande generationen. Jag yrkar bifall, säger Magnus Thelin (L).

Roger Ödebrink (S);
– Nja, Magnus, du säger att du sällan hör någon (S) går upp och sparar och effektiviseras. Vi såg inte röken av besparningarna. Hade vi fått vara med, så kanske vi hade hittat smarta förslag, men vi fick inte vara med i den processen. När man vill jobba med de här effektiviseringarna så kanske man ska se hur man jobbar, menar Roger Ödebrink (S).

Kenth Williamsson (S) vill att cykelvägen tilläggsyrkande ska finnas med i budgeten, summan finns i handlingarna.

Kommunfullmäktige beslutade att anta nämndernas beslutade mål 2020 och beslutade fördelning av medel på programområdesnivå för 2020 samt att kommunfullmäktige beslutade att omprioritera investeringar.

Tilläggsyrkande angående cykelvägen mellan Skillingaryd och Linnesjön avgjordes med votering där 20 röster lämnade ett ja (till kommunstyrelsens förslag) mot 14 nej (där (S) vill ha tilläggsyrkande för cykelvägen), medan sex röster avstod (SD) samt Anna-Maria Toftgård (C) lämnades, till att avslå tilläggsyrkande om cykelvägen till Linnesjön.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Dragkampen om pengarna

En effektivisering kan ju också vara att göra rätt saker, samtidigt ta bort sådant som inte betyder något.
Effektivisering= Samma nytta med mindre resurser,
Besparing= Minskad verksamhet, antingen sådan som är nyttig, eller inte är det.
Där emellan finns betraktarens ögon.
Kommunens verksamhet behöver effektiviseras, samtidigt måste vi ta bort verksamhet som INTE behövs. Det arbetet måste fortsätta i all evighet, annars faller samhällskontraktet, då medborgarna inte längre vill vara med och betala, jämför med södra Europa…

Effektivisering brukar som Marijo beskriver i skolans värld vara en besparing istället tyvärr.

Det är väl ingen nyhet för någon att välfärden har “utmaningar”. För att klara den anser SKL att välfärden måste “effektiviseras”. Man vill öka produktionen utan att kvalitén försämras vilket dock ska ske utan att resurserna ökar i den takt de borde få öka.

Vad blir summan av en effektivisering? Jo, det blir hårt arbete, men för vilka? Politikerna? Kanske lite ansträngande, men de som drabbas mest jo t.ex. barnen i förskola/ eleverna i skolan liksom pedagogerna.

För mig är effektivisering bara ett finare ord för besparing/nedskärning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *