Nyheter

Dramatisering av påskens budskap för elever

Nyheter Ortens kyrkor genomförde en påskvandring i kyrkan och församlingshem för årskurs 4 och 5. ”– Spännande och de var roligt klädda”, kommenterar eleverna från Tofthagaskolan som följde dramatiseringen spänt när vi var på plats… 

  [1/26]

  [2/26]

  [3/26]

  [4/26]

  [5/26]

  [6/26]

  [7/26]

  [8/26]

  [9/26]

  [10/26]

  [11/26]

  [12/26]

  [13/26]

  [14/26]

  [15/26]

  [16/26]

  [17/26]

  [18/26]

  [19/26]

  [20/26]

  [21/26]

  [22/26]

  [23/26]

  [24/26]

  [25/26]

  [26/26]

Missionskyrkan, Pingstkyrkan, Hagshult missionsförsamling och Svenska kyrkan anordnade dramatiserad påskvandring tillsammans för eleverna. 

– Det är jätteroligt att samarbeta och kunna bjuda in elever till kyrkans lokaler. Vi tror att barnen uppskattar att vuxna klär ut sig och spelar olika roller. Vi får genom detta möjlighet att berätta om innehållet i det kristna budskapet. Det är en del i skolans religionsundervisning och finns med i läroplanen. Barnen får i samband med dramat möjlighet att ställa frågor och vi hoppas att fler vill komma och ta del av vårt drama framöver, berättar Anne Karlsson församlingspedagog i Svenska kyrkan. 

Strax innan eleverna anlände från Tofteryd kommer vi till församlingshemmet. Här förbereder sig de tiotalet vuxna som har dagen till ära blivit bland annat lärljungar, Jesus, åsna, Maria och soldater. 

Från Pingstkyrkan finns nyinflyttade makarna Michael och Annelie Borg:
– Vi träffades en gång och delade upp våra roller. Vi har fått läsa på våra repliker och nu är vi här i dag. Det är ett roligt sätt att samarbeta, tycker vi. 

Skolbussen anlände utanför församlingshemmet och välkomnades in. Alla elever hade en biljett i handen. Tidsbiljetten som är ”en resa genom tid och rum” klipps innan eleverna går in i vapenrummet och träffar Maria (Annelie Borg) som berättar: 

– Nu ska vi resa till Jerusalem och vi ska fira påsk. Vet ni när Jesus levde? Det är ungefär 2 000 år sedan och nu låtsats vi att vi är i en tidsmaskin så jag vill att ni alla snurrar ett varv så dörrarna till kyrkan kan öppnas… 

Väntade i kyrkan gjorde lärljungarna och åsnan följde med barnen in utmed altargången. 

Framme vid altaret var filtar utlagda och mat- och dryckeskålar placerade… 

Jesus (Nicklas Gideskog) säger till sina lärljungar:
– Måltiden får en ny innebörd. Jag tror att jag blir gripen ikväll. Nu äter vi denna måltid tillsammans. En av er kommer att svika mig. 

En av lärljungarna undrar ”Vem skulle kunna göra det?”
– Den som doppar brödet tillsammans med mig, det är Judas, menar Jesus och berättar att brödet är symbolen för min kropp och bägaren är symbolen för att minnas mig. 

Lärljungarna undrar vad Jesus menar och frågar ”Ska vinet i bägaren påminna oss om Jesus?” 

Påskens tidsvandring fortsatte vidare till församlingshemmet där Jesus och lärljungarna skulle vila. Efter en liten kort stund kom soldaterna in och tog med sig Jesus till andra rummet där Pontus Pilatus satt i en guldsoffa. Barnen följde med spänning Jesus som fick bära korset in till kyrkan igen. 

Det hade blivit långfredag som var en sorgsens dag. Eleverna på Tofthagaskolan fick höra orgelmusik samt gråt och förtvivlan. 

På kyrkväggen visades påskdagen och att stenen för platsen var borta… Jesus: ”Ni måste berätta att jag lever!”

Maria (Annelie Borg);
– Det är så vårt drama slutar och passa på att fråga oss om sådant ni undrar över.

Eleverna svarade ja på om att man kände igen berättelsen, de var roligt klädda, någon undrade om soldatens kläder var av guld, att det var roligt, jag tror att jag kände igen någon, dramat var spännande samt någon av eleverna undrade var tog åsnan vägen… 

Påskvandringens rollerna gjordes av: 

Nicklas Gideskog – Jesus
Roland Oscarsson – Judas
Samuel Drewitz – Petrus
Michael Borg – soldat
Anneli Borg – Maria från Magdala
Jorma Takalo – Johannes
Martin Ahlqvist – Pontus Pilatus
Rebecka Säll – Johanna
Anette Svensson – åsna
Jenny Lindenmo Linck – soldat

Anne Karlsson skötte tekniken och Ing-Marie Åkerhag musiken under elevernas påskvandring i Skillingaryd kyrka och församlingshem där dramatiseringen startade på palmsöndagen och avslutades påskdagen. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *