Nyheter

Dricksvatten, olyckor och bortsprungna barn

Nyheter Under Elmia Wood är det inte bara utställare, 50 000 mässbesökare och skogsmaskiner som är på plats. Kommunens räddningstjänst är en av många livsviktiga ingredienser 

Alla förberedelser är klara inför mässan i Bratteborg

Skillingaryd.nu träffar Mats Carlsson som jobbar som styrkeledare på räddningstjänsten i Skillingaryd. Det är fjärde gången Mats är med på Elmia Wood. Räddningstjänsten i Vaggeryds kommun har ingått i ett avtal att sköta säkerheten på området vad gäller brand, fylla dricksvatten och ombesörja brandtunnor. Under själva mässan kommer brandmännen använda sig av fyrhjulingar för att kontrollera området. 

– Besökarna på mässan är folk som jobbar i skogen och de är otroligt medvetna och kunniga inom området, så vi är inte oroliga, börjar Mats när vi sjunkit ner oss i räddningstjänstens soffa över en kopp kaffe. 

Vaggeryds kommun räddningstjänst bistår med fem personer varje dag. Ledningsbussen, som är en länsresurs, är med. I den här bussen finns en sambandscentral som räddningstjänsten brukar använda vid större bränder, till exempel JRAB-branden här i Vaggeryd och den har varit vid skogsbranden i Lanna.

– Brandmännen från Vaggeryd är de killar som har mc-kort och terrängkort, så dessa använder vi i huvudsak inne på området. Eftersom vi har lågt grundvatten tar vi eventuellt brandvatten från sjön. Dricksvattnet kommer med tankbilar från Jönköping, säger Mats.

– Skulle olyckan eller branden vara framme på mässområdet är det vi som jobbar inom området som ska ta första smällen och givetvis se till att det inte blir större. Vi kommer att ha kontroll över hela området med våra fyrhjulingar. Behöver vi anropa mer hjälp har vi brytpunkter utanför området där vi möter upp innan infart till mässområdet, förklarar Mats.

– Dels tycker jag det är kul att för en gångs skull kan man planera och förbereda. Elmia Wood är som ett scoutläger. Trevligt folk och alla är hjälpsamma. Mäktigt att vara en del i den här stora apparaten samtidigt som det är otroligt roligt att få vara med på det största internationella händelsen i vår kommun, tycker styrkeledaren.

– Det vi hjälper till mest med är att mässbesökare bli sjuka. Mässan har egna sjukvårdare inom området och vi kör dessa då till eventuell skadad person eller så är det barn som springer bort, då hjälper vi till att hitta dom, säger Mats.

– Det som gör mig mest orolig är att många sover ute på parkeringsplatsen och där ser jag de stora riskerna. Vi brandmän är kvar en stund efter stängningsdags och kontrollerar men vaktbolaget har kontroll dygnet runt, säger Mats.

Förberedelserna är klara på stationen och Mats är tacksam för sina kollegor som har bytt jouren med han så Carlsson kan vara i skogarna kring Bratteborg resten av veckan.

Mats Carlsson är styrkeledare på räddningstjänsten i Skillingaryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *