Nyheter

Drygt 60 har provtagits för conornavirus

Nyheter

Smittskyddsläkare Malin Regnér. Foto: Region Jönköping, Lis Almnäs

Till och med fredag 6 mars 2020 har drygt 60 personer i Jönköpings län provtagits för coronaviruset.

– Under veckan som gått har det skett en snabb spridning av coronavirus både i världen och i Europa. Vi märker ett ökat antal frågor per telefon och ett ökat antal patienter som vi behöver provta, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

På infektionskliniken, Länssjukhuset Ryhov, har det sammanlagt fram till och med fredag 6 mars, provtagits drygt 60 personer, där nästan hälften av provtagningarna har skett den här veckan.

– Patienterna hanteras av infektionskliniken och det finns en plan för hur man ska öka provtagningen ytterligare om det är så att vi behöver provta fler framöver, säger Malin Bengnér.

Under den här veckan har Region Jönköpings län också startat en så kallad epidemigrupp.

– Där samlas en rad ledningsfunktioner för att planera för hur vi ska kraftsamla och jobba framöver. Vi arbetar utifrån olika scenarier, med olika antal sjuka individer. Vi diskuterar hur vi ställer om vår verksamhet för att kunna hantera smittspridning på begränsad nivå, kraftig eller kanske ännu kraftigare nivå, säger Malin Bengnér.

Samtidigt betonar hon att det i dagsläget handlar om enstaka fall av coronavirus.

– Det är inte osannolikt att det kan dyka upp fler enstaka fall i Jönköpings län, personer som varit i ett riskområde eller som haft nära kontakt med någon som rest i riskområde. Det planerar vi för och är beredda på, däremot ser vi varken i Sverige eller i vårt län någon lokal smittspridning av coronavirus i nuläget, säger Malin Bengnér.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *