Nyheter

A E Comstedt åter i Skillingaryd

Nyheter Axel Emanuel Comstedt är åter i Skillingaryd efter att sonsonen Allan inlämnat en tavla målad av Bernt Sjögren till Östbo Historiska sällskap.  

Allan Comstedt har återbördat konstverket med sin farfar.

A E som han kallades var en välkänd person i samhället då han var folkskollärare och senare tillsynslärare mellan 1914 till 1943 och hade en rad engagemang i samhället.
Han var född 1883 i Barkeryd utanför Nässjö och hans hustru hette Helga Emilia Andersson. Sonen Helmer var nyfödd då familjen Comstedt flyttade från Barnarp till Skillingaryd 1914. De fick ytterligare två barn Margit ffödd 1917 och Olle född 1921.

Till en början bodde familjen i skolhuset som låg där nu matsalen ligger. 1934 byggde familjen en villa på den tomt där församlingshemmet ligger. Det var den första monteringsfärdiga villan i Skillingaryd. Leverantör var Borohus och villan kostade 40 000 kronor. Villan byggdes 1934 men förstördes av brand sommaren 1990. I huset på övervåningen bodde sonen Helmer Comstedt, gift med Ingeborg tillsammans med barnen Roland, Allan och Gerd. Sonen Helmer var rektor och skolchef och 1947 köpte Helmer Comstedt fastigheten av sin far.

A E var ordförande Tofteryds kommunfullmäktige under perioden 1923–1951 och ordförande i Folkskolestyrelsen 1940–1951 då han avsade sina uppdrag på grund av sjukdom. Han hade säkerligen inga fritidsproblem eftersom han även hade uppdrag som kassör i skolstyrelsen, föreståndare för Tofteryds skolbibliotek, ordförande i Skillingaryds allmänna nykterhetskommitté, kassör i Skillingaryds sjuk- och begravningskassa, kassör i Skillingaryds barnavårdsnämnd samt huvudman och revisor i Tofteryds Sparbank. A E gick bort 1958.

Östbo Historiska välkomnar förslag på var A E bäst kan placeras eftersom han förtjänar något bättre än en arkivplats. I arkivet finns även en tavla av KD Johansson gjord av samma konstnär. KD Johansson var Allans morfar och en välkänd handlare i Skillingaryd. En del av Skolgatan mot stationen kallas KD-gatan efter hans affär.

Här finns länk till ett tv-inslag där Allan Comstedt berättar

Jenny Larsen
Östbo Historiska Sällskap

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *