Nyheter

Efter fjolårets succé – Fabriksrundan utökar

Nyheter Fabriksrundan hade premiär förra året med 28 deltagande fabriker. I år har intresset varit stort och hela 48 fabriker i kommunerna Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Värnamo öppnar upp sina verksamheter och säljer sina produkter.

Bild på arrangörerna. Från vänster: Jennie Svensson, destinations- och näringslivsutvecklare, Vaggeryds kommun Karin Fritz, teamledare destinationsenheten, Värnamo kommun Johan Svedberg, turism- och destinationsutvecklare, Gnosjö kommun Emma Sjöberg, turismutvecklare, Enter Gislaved   [1/6]

Pressbild: By Rydens  [2/6]

Pressbild: By Shape Design  [3/6]

Pressbild: Josef Davidsson  [4/6]

Pressbild: Kateha  [5/6]

Pressbild: Recal  [6/6]

Evenemanget har utökats till två dagar och erbjuder unika möjligheter att besöka och shoppa hos många av alla fabriker med välkända varumärken som finns i Gnosjöregionen. Start under fredag eftermiddag, då drygt hälften av fabrikerna har öppet. På lördagen har alla fabriker öppet.

– Fabriksrundan är ett evenemang där vi lyckas sammanföra tillverkningsindustrin med besöksnäringen och i år har vi 24 olika erbjudanden på boendeanläggningar, restauranger och kaféer och vi hoppas att många tar sig tid att äta, fika och kanske stanna över natten. Att kunna förlänga säsongen med ett evenemang som Fabriksrundan är väldigt bra. Vi tror att vi även kan locka långväga besökare som kanske väljer att bo över flera nätter, säger Karin Fritz, teamledare på destinationsenheten i Värnamo kommun.

Heldag med unik shopping

Fabriksrundan har fokus på fabriksförsäljning hos tillverkande företag i bygden. Nästan 50 företag öppnar upp sina lokaler där du kan köpa utställningsexemplar, andrasortering, utgående sortiment och rabatterade produkter. Under dagen kan du följa med på rundvandring hos företagen, kika in bakom kulisserna, se demonstration av tillverkningen och handla.

– Tillverkningsindustrin och Gnosjöandan är unik för vår bygd. Att kunna erbjuda så många välkända varumärken och produkter under en dag tror vi kommer att locka många besökare, berättar Emma Sjöberg på Enter Gislaved.

Det är ingen slump att det finns så många företag i Gnosjöregionen, menar representanterna för de fyra kommunerna. De menar att näringslivet och företagandet utstrålar en påtaglig anda där ingenting är omöjligt, där drivkraft och utveckling ligger i fokus och samarbeten utan krav är en självklarhet.

– Här går kunskap, kvalitet och design hand i hand och förs över från generation till generation. Långsiktighet och hållbarhet är ofta ledord i tillverkningen. Här produceras gjutjärnspannan du lagar mat i, potatisskalaren du har i köket, mattan på jobbet och kanske väskan du bär på axeln varje dag. Vi är stolta över våra fantastiska fabriker och deras produkter som ofta exporteras världen över. Det här vill vi dela med oss av, säger Johan Svedberg, turism- och destinationsutvecklare på Gnosjö kommun.

Han och kollegorna är säkra på evenemanget kan bidra positivt på flera sätt. Får de många besökare och lyfter fram industrin, så kan det på sikt hjälpa till med kompetensförsörjning. Samtidigt som besöksnäringen kan locka hit många fler besökare så får industrin en chans att visa upp sig.

– Det blir en bra chans att se vad som gömmer sig bakom produkterna och varumärkena. Tillverkningsindustrin idag är ofta allt annat än smutsig, högljudd och tung. Vi har några av världens mest moderna fabriker här i vårt område vilket är väldigt inspirerande, fortsätter Johan.

Stor bredd bland företagen

Det finns en stor bredd bland de medverkande företagen i Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Värnamo kommuner. Produkter som möbler, lampor, mattor, strumpor, hudvård, smycken, knäckklubbor, köksredskap, inredning, träskor, markiser, stegar, kakel, golv, spabad, braskaminer och mycket mer kommer säljas under dagen. För att besökarna ska hitta till alla företag har arrangörerna tagit fram en digital karta med alla deltagande företag.

– Det här blir en rolig helg som livar upp hösten och många av de som kom förra året har redan planerat sin rundtur för i år! Det är ett evenemang som vänder sig till alla och en bra möjlighet att samla ihop familjen, kompisar eller tjocka släkten och göra nåt trevligt ihop. Vi tror verkligen på vår idé och hoppas på många besökare till helgen, säger Jennie Svensson, destinations- och näringslivsutvecklare i Vaggeryds kommun.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *