Nyheter

Efter tröga starten – nu börjar nya boendeformen ta fart

Nyheter Under våren invigdes den nya avdelningen på Furugården med pompa och ståt. Men några hyresgäster dök inte upp förrän i slutet av sommaren. – Det kom inte så många ansökningar att ta ställning till i början, berättar Marcus Pihl som är chef för hemtjänsten i Vaggeryds kommun.

Arkivbild

Efter en renovering så stod den ena av två nya avdelningar på Furugården klara under våren. Det är platsen för kommunens satsning på biståndsbedömt trygghetsboende. Enkelt uttryckt ett mellanting mellan ”vanligt” trygghetsboende och äldreboende.

PRO oroliga

PRO har i en skrivelse till socialnämnden uttryckt en oro för att kriterierna på 80 år och minst 50 timmars hemtjänst i månaden är för hårda.
”Vi befarar att de kriterier som är uppsatta direkt motverkar syftet med att bryta isolering”, skriver man bland annat och fortsätter:
”För de som uppfyller kriterierna vid ansökningstillfället riskerar boendet bli kortvarigt då vårdbehovet förmodligen kommer öka vid tilltagande ålder”.

Man föreslår att åldersgränsen ska flyttas neråt till 65+ och att hemtjänstbehovet ska sänkas till minst 25 timmar i månaden. I sitt svar till PRO hänvisar myndighetschefen Maria Nordgren bland annat till Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) krav om att när ett beslut har
fattas enligt socialtjänstlagen, skall det verkställas skyndsamt. Socialnämnden tilldöms vite om inte tillgång och efterfrågan kan balanseras.
”Om kommunen sänker åldern till 65 år och 25 hemtjänsttimmar/månad skulle det vara en påtaglig risk utifrån dagens låga bestånd av lägenheter (6 stycken) att kommunen inte kan verkställa biståndsbedömt trygghetsboende i skälig tid då allt för många uppfyller kriterierna. Det mynnar då ut i ett vitesförläggande från IVO”.

Trög start

Hon hänvisar också till att varje ansökan bedöms individuellt.
”Det är den sammantagna bedömningen som utgör underlaget för ett beslut. Det betyder att om behovet inte kan tillgodoses på annat sätt så kan både ålder och antal timmar vara lägre”.

En anledning till att kriterierna ansetts vara för hårda är att det inte flyttade in någon i det biståndsbedömda trygghetsboendet på ett bra tag. Marcus Pihl är chef för hemtjänsten i Vaggeryds kommun och han berättar att det inte kom in så många ansökningar till att börja med, men att det nu har flyttat in två personer i boendet och att det dessutom har kommit in fler ansökningar som ska bedömas av handläggare.
– Det finns möjlighet att det inom ett rätt snar framtid flyttar in några fler, berättar han.

Han berättar också att antalet avslag handlar om ”något enstaka fall”.

När hela det nya boendet är klart ska det kunna erbjuda 12 eller 13 platser totalt.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Efter tröga starten – nu börjar nya boendeformen ta fart

Invigning 13 april med buller och bång. Basunerades som att nu är det slut med ensamhet och otrygghet. Fyra månader senare så har två av kommunens äldre flyttat in. Verkar som kommunen inte känner sina äldres behov särskilt väl.
Myndighetschefen säger att man inte kan sänka ålderskravet för då är det för många som uppfyller inflyttningskraven och kommun får betala vite om det inte finns ledig plats inom 90 dagar. Sedan säger hon att det är en individuell prövning. Hur ska hon ha det? Bifall till alla eller bifall efter individprövning? PRO, snälla fortsätt granska och tryck på.

Det står cirka 100 i kö, för att komma i äldrevården då räcker väl inte sex platser långt, skulle väl vara tillsatta med en gång, svagt tycker en 82-årig pensionär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *