Nyheter

Efter valet: Oklart vem som ska styra

Nyheter Rösträkning och mandaten är klara. Vem som kommer att styra kommunen under kommande mandatperiod kunde inte ledande politiker tala om under torsdagmorgonen. "Det finns olika spelmöjligheter"

Vem blir kommunstyrelsens ordförande?

375 röster i ”onsdagsräkningen” är klara och det har ”bara påverkat decimalerna” i kommunvalet, inte ökat eller minskat antalet mandat för respektive parti. Sista kommunfullmäktige med sittande ledamöter är första måndagen i oktober och nyinvalda kommer att träffas sista dagen i oktober där fullmäktiges ålderspresident inleder sammanträdet. 

Gert Jonsson (M);
– När fullmäktiges presidium är klart väljer man också en valberedning. Valen görs i november och nya kommunstyrelsen ska, förhoppningsvis, vara på plats när nya året inleds. Det kommer att bli en diskussion fram och tillbaka, ska kommunen styras i minoritet eller majoritet? Det finns ett antal spelmöjligheten, mer kan jag inte säga…, menar Gert Jonsson.

Kenth Williamsson (S) berättar att partiet har sittning på måndag.
– Där ska vi se ut vem som ska vara ansvarig för dialogen med andra partier och se om det finns något intresse av att styra tillsammans, eller vilka partier vi kan tänka oss att jobba tillsammans med. 

Gert Jonsson (M);
– Det har varit en valrörelse och en debatt. Men nu måste alla inse att vi har ett valresultat och då hoppas man att bidraga med en bra och kreativ samtalston, vi måste kunna hålla konstruktiv samtalston. Flera av oss har gemensamma frågor som vi gemensamt behöver ta ansvar för. Sverigedemokraterna har sagt att man går i opposition och det får man respektera. Vi moderater har gått till val för att leda kommunen. Det här är ett annorlunda parlamentariskt läge. Det ska vara genomtänkta beslut och man måste tänka till. I historien, vad jag vet, har vi inte haft ett mer oförutsett parlamentariskt läge. Sverigedemokraterna klev in på på banan och blev stora, det har vi inte sett tidigare, så spelplanen ritas om. Vi pratar mycket med länets övriga kommuner, det finns ett liknande läge och vi sitter i samma situation. 

Gert Jonsson och Kenth Williamsson är överens om en sak under torsdagsmorgonen:
– Det här är spännande och är en helt ny utmaning. 

Enligt valmyndighetens hemsida är mandatfördelningen, totalt 41 stycken, i kommunfullmäktige som följer: 

Socialdemokraterna 13
Moderaterna 8
Sverigedemokraterna 7
Kristdemokraterna 4
Centerpartiet 4
Empartiet 2

Liberalerna 2
Vänsterpartiet 1

Taggar

Dela


7 reaktioner på Efter valet: Oklart vem som ska styra

Är inte det en offentlig handling? 🤔 Varför vill kommunen dölja det som vanligt när det inte blir så bra – då döljer vi det och glömmer.

”Sverigedemokraterna har sagt att man går i opposition”
Varför ställa upp i ett val om man inte vill styra?

Enkelt. För att man vill inte ta ansvar! Bygger man sin politik på att ge enkla svar på svåra frågor så kan man locka till sig 20 procent av väljarna! Dessa 20% procent har förmodligen aldrig lärt sig källkritik utan tycker att SD är partiet att hålla sig i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *