Nyheter

Efterlängtad läsning: Årsskriften är här

Nyheter Ibland får man ”ståpäls” som när det går bra i idrott. Eller som när Byarums Hembygdsförenings årsskrift dimper ned på redaktionen.

Omslaget pryds av Anders Starks målning om Folkets Park, ett folknöje som upphörde för exakt 50 år sedan

Tisdag eftermiddag och kväll betydde genomläsning av flera artiklar och skummande av övriga i årets upplaga om nästan 200 sidor. Boken är alltid efterlängtad och inte bara en hyllvärmare. Man blir varm inombords när man får ta del av bygdens historia och extra kul när det är sådant man själv kommer ihåg lite lätt och som nu kommer upp till ytan igen.

Som vanligt är det ett förstklassigt arbete av Kåre Boberg och övriga i redaktionskommittén. Kåres pappa Nathan var på sin tid drivande i arbetet med årsskiften och han blev tillsammans med två andra först att få kommunens kulturpris. Det är bara att hoppas att kommunen valt att när priset inom kort delas ut för 40:e gången låter Kåre Boberg bli mottagare. Eller att det blir 2019 då 50:e hembygdsboken i följd kommer ut.

Man fängslas av de välskrivna berättelserna om framför allt personer i bygden. Gunlög Johansson har tecknat ned vad nu 103-åriga Britta Johansson minns, kallad Syster Britta..

Sven-Gunnar Sundkvist ger en lång och fin berättelse om smedstugorna i Götafors och Gun Gennemark berättar om människor hon mött.

Lars-Evert Eskilsson har flera gånger skrivit i vår tidning och är flitig i hembygdsboken. Som alltid läsvärt.

Kåre Boberg har som vanligt med artiklar om för 50 år sedan och det senaste året.

Sedan är det ett stort antal andra intressanta artiklar och det känns som att redaktionskommittén med dess medarbetare överträffar sig själva varje år. I denna hembygdsbok får man veta mycket om Vaggerydsbygden och dess människor. Det är framför allt 1900-talshistoria men även från senare år. Detta gör att man lätt känner igen sig och kan ta till sig det mesta.

I redaktionskommittén har förutom Kåre Boberg ingått Magnus Dauhn, Anne-Marie Flor, Gunlög Joakimson, Gunilla Johansson, Håkan Johansson, Siv Sandahl och Christer Svensson.

Totalt i boken är det drygt 20 artiklar av ett 15-tal olika författare.

1968 var året då bron överLagan byggds mot Södra Park där snart villa efter villa byggdes. Nathan Boberg var framme med kameran och förevigade brobygget.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *