Ekonomisk utmaning för förskolan
Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde redovisades årets första månader i nämndkassan och det är röda siffror överlag
Totalt i kassan ses ett minus på 2 036 000 kronor när januari och februari summeras och det är de flesta poster inom gymnasieskola, grundskola, förskola och kost som har röda siffror. Marijo Corkovic (S) barn- och utbildningsnämndens ordförande;
– Det ser inte bra ut just nu. Förskolan har ett stort underskott för att vi behåller personal i vikariepool. Grundskolan har vi förstärkt med bland annat fler vuxna på Hjortsjöskolan.
Per-Erik Lorentzon, skolchef, kommenterar:
– Vi ser att det är rätt stökigt i våra siffror. Det är stora avvikelser på grundskolan och lite på gymnasiet. Förskolan behöver vi ha en större kommunal diskussion. Alla barn börjar vid samma tillfälle under våren och just nu har vi 876 barn i verksamheten. Förhållandet mellan budget och utfallet glappar rätt mycket mellan vår och höst. Vår budget anpassas efter hur många barn vi har i verksamheten på hösten men vi har fler barn på våren. Vi måste ha ett system i budgeten och vi diskuterar hur vi ska få in någon form av tröghet i prognos/budget. Det är stora utmaningar att få till en budget i balans.
Budgeten är satt på 824 barn i förskolan under varje månad i år. Utfallet i april månad är 899 barn och då ”glappar” det 75 barn jämfört med prognosen. Efter sommaren (när en del av förskolans barn börjat grundskolan är barnantalet nere på 770 och då ”glappar” det 46 barn mellan utfall och budget. Vid en tillväxt erhålls medel i förskott vilket då gör att man får pengar för mer barn än vad som faktiskt finns i verksamheten. Vid en nedgång blir det tvärtom.
Politikerna har nu önskat att man får ekonomisk information varje månad och inte varje kvartal, som tidigare.
