Nyheter

Ekonomiska problem för flyktingarna: Inga pengar på två månader

Nyheter Att komma som flykting till Sverige är inte helt problemfritt. Anja och hennes son som kommit från Ukraina har inte fått någon ekonomisk hjälp över huvud taget sedan de kom till Sverige i mars och att få börja skolan har inte varit helt lätt.

Tack vare familjen Kleinas och deras grannar och påtryckning på kommunen har pojken precis i dagarna fått börja på Hjortsjöskolan. Men det är mycket oro kring att börja skolan: om att inte förstå språket, vara helt själv från ett annat land och komma in i en klass på högstadiet.

Förra veckan skrev vi om den rysk-litauiska familjen som öppnat sitt hem för ukrainska flyktingar. Läs artikeln här.

Enligt EU kan personer få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt det så kallade massflyktsdirektivet. De barn och ungdomar som har fått tillfälligt uppehållstillstånd har samma rätt till utbildning i Sverige som asylsökande barn och ungdomar. Dessa barn bör tas emot senast en månad efter ankomsten till Sverige.

Anja och hennes son har tidigare fått komma till Medborgarskolan i Jönköping för att läsa svenska tre dagar i veckan hos en pensionär som ideellt har två grupper med ukrainare som hon lär svenska.

När det gäller ekonomin kan Vaggeryds kommun inte hjälpa till ekonomiskt. Däremot har Anja fått komma och hämta kläder och likande på mötesplatsen. Som det är nu har hon har inte en krona och Migrationsverket har gett henne avslag på grund av ett missförstånd som är överklagat. Men allt tar väldigt lång tid. 30 euro var vad hon hade på sig när hon kom till Sverige och det är alla pengar hon haft.

Uppmaningen från Vaggeryds kommun till kommuninvånarna är att verkligen tänka sig för innan man tar emot flyktingar i sitt hem, att man helst inte ska göra det. Det finns 150 platser på Talludden som är iordningsställda men de kan inte börja användas då man inte fått klartecken från Migrationsverket.

Anja kan ha rätt till en ersättning på 71 kronor per dag om hon har ordnat eget boende, men bor de i Migrationsverkets bostäder är ersättningen 19 kronor per dag. Däremot får de åka buss kostnadsfritt om de visar upp passet. Så länge de inte fått klartecken från Migrationsverket kan de inte få någon hjälp.

– Mina två största bekymmer är jobb och boende. Utan familjens hjälp vet jag inte hur de ska bli framåt. Om det löser sig med jobb och boende kan jag tänka mig att stanna i Sverige och blir det inte så vill jag åka hem till Ukraina i framtiden. Jag är jätteglad och tacksam för Evgeniia och grannen Pernilla som har hjälpt oss jättemycket och jag har verkligen hittat nya vänner och slipper vara ensam, berättar Anja från Ukraina.

Anja vill gärna hitta ett arbete i närområdet och är öppen för förslag. Hon har i Ukraina arbetat som revisor och i en statlig hjälporganisation som hjälpte människor med bidrag på grund av kriget.

Grannen Pernilla har nu startat en insamling där pengarna går till Anja och enligt Anjas önskemål även till andra familjer som kommit och behöver ekonomisk hjälp.

Evgeniia, Anja och sonen Timur. Foto: Martina Ojala

Taggar

Dela


4 reaktioner på Ekonomiska problem för flyktingarna: Inga pengar på två månader

Hör bara av er, finns en organisation för hjälparbete i kommunen, hör bara av er så löser vi det som behövs i klädväg och dylikt.

Stort tack till Rose-Marie Axelsson som har skänkt mycket fina kläder till Anja och Timor.
Så snällt av dig!

Stort tack till er alla hittills som har skänkt en gåva till familjen från Ukraina! 💛

I samband med detta reportage om Anja och hennes son Timur så startar vi en insamling till förmån för dem.
De är i behov att sommarkläder i storlek M och skor i storlek 38 och 42.
Ni kan lämna kläderna på Folkparksgatan 3 eller Folkparksgatan 5.

Ni får gärna skänka en slant till familjen via Swishnummer: 0705640819
Märk: Ukrainska familjen.

Vi hoppas att Anja och Timur kan få en bra framtid med hjälp av oss alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *