Nyheter

Elever och boende smyckar Tor och Idun

Nyheter Konstnären Jasmine Cederqvist, Remida, Kulturarva, boende och kommunens elever sätter färg i trappuppgångarna i nya kvarteret i Vaggeryd

Konstnären Jasmine Cederqvist och Remidas Kerstin Nordenstam  [1/26]

Eleverna hälsas välkomna till gårdshuset intill huset Idun  [2/26]

  [3/26]

  [4/26]

Eleverna visade sig vara välkända hos Jasmine...  [5/26]

  [6/26]

  [7/26]

  [8/26]

Joel och Mohamad har tagit varsin plåt, skrivit sitt namn på baksidan och strax är de igång  [9/26]

  [10/26]

  [11/26]

  [12/26]

  [13/26]

  [14/26]

Jasmine förbereder  [15/26]

  [16/26]

  [17/26]

  [18/26]

Finns många kvar...  [19/26]

Ann-Sofie Taus tog en promenad med hundarna efter fikat  [20/26]

Tor  [21/26]

Idun  [22/26]

Gert Arvidsson från Hyresgästföreningen var fikaansvarig i gårdshuset  [23/26]

  [24/26]

Ann-Sofie och de två fina vovvarna som vara på plats i gårdshuset  [25/26]

Boende och elever har hjälpts åt  [26/26]

När vi anländer till gårdshuset i nya kvarteret i Vaggeryd valde Kerstin Nordenstam och Jasmine Cederqvist att bära in borden inomhus, då det var lite kyliga vindar. Konstnären Jasmine är välkänd från tidigare projekt i kommunen och nu har hon två veckor på sig, tillsammans med elever och övriga, att göra utsmyckning i huset Tor och Idun.

Spillbitar har hämtats från WWSL i Skillingaryd och aluminiumplåtarna kommer från Linto i Hok, lokalproducerat material som boende och elever ska göra till sitt egna konstverk. Temat på de konstnärliga alsterna är vikingatiden och gudarna, naturligtvis. Men det är inte bara elever som jobbar med utsmyckningen.

– Jasmine är så duktig och vi klickade direkt. Det här var en utmärkt idé och jag har försökt få med resten av de boende här, men det har gått sådär, en del har nappat på idén men karlarna är svårflörtade. Jag blev för nyfiken helt enkelt när jag såg att det var verksamhet i gårdshuset, så jag har varit här varje dag och jobbat. När man suttit ensam i ett hus tidigare välkomnar man lite gemenskap, säger Ann-Sofie Taus som tar en kopp kaffe tillsammans med Hyresgästföreningens representanter och sina två små vovvar.

Kerstin Nordenstam på Remida berättar;

– Kulturarva har varit på skolan och berättat om vikingatiden och när eleverna har bildlektion finns dom här och hjälper oss att smycka trappuppgångarna. Just idag på förmiddagen kommer sexorna från Hjortsjöskolan, i eftermiddag är fritidshemselever och nästa vecka kommer elever från Åkers skola. Idun heter ett av husen här, som är trygghetsboende, och Idun var trygghetsguden och åt man äpplen på ”Idun-tiden” blev man inte äldre.

– Tio våningar ska vi utsmycka och ett konstverk per våning blir det. Vi använder oss av samma modell som vid fåglarna vi satt på hyreshuset i Skillingaryd. Plåtar är målade och sedan får barnen och de som bor här i huset smycka med sitt och temat är Vikingatiden, säger Jasmine Cederqvist.

När klass 6E från Hjortsjöskolan kommer till gårdshuset blir det full fart. Här ska klippas och klistras under elevernas bildlektion.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *