Nyheter

Elever rymde – skolan stängs

Nyheter Allvarliga brister i Svenarums skola gjorde att informationsärendet blev beslutsärende hos barn- och utbildningsnämnden. Svenarums elever flyttar till Hoks skola. En stor del till beslutet är bland annat att barn rymde från klassrummet.

Arkivbild

Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden berättar: 

– Ärendet har inte varit med i arbetsutskottet utan detta kom som ett informationsärende direkt till nämnden angående sammanslagningen av Hok- och Svenarumselever. På nämndmötet blev det en beslutspunkt. 

Varför var det så bråttom?

– Det här började egentligen med att det inte fungerar i en av klasserna i Svenarum. Det har uppstått farliga och allvarlig situationer där bland annat elever inte befunnit sig i klassrummen. Det är mycket allvarligt när barnen rymmer från en skola. I dag är det två klasser i Svenarum, F-1 och 2-3. Totalt går där 31 elever. 

– Vi har också en helt ny personalgrupp i Svenarum och barnen har inte de som de tidigare haft runt sig. Nu ser man att det är så allvarligt att det här inte fungerar längre, berättar Jenny Larsen (KD). 

En pensionär finns på plats och stöttat upp tillfälligt, men ingen stadig lösning har gjorts. Förvaltningens förslag var att slå ihop klasserna med Hoks elever. 

Så sent som i midsommarveckan lovade du som ordförande att det skulle finnas behöriga lärare i Svenarum inför höstterminen, vad hände där?

– Det var en person som hann att säga upp sig innan hon började. Och de här allvarliga bristerna på skolan startade när höstterminen drog igång, menar Jenny Larsen (KD). 

Varför blev det inte längre handläggning på ett sådant här viktigt beslut?

– Anledningen var att vi ansåg att vi kunde gå till beslut direkt då man inte kan lyckas rekrytera personel på en månad, till nästa nämndmöte. Vi tror inte att det skulle göra någon skillnad på beslutet om vi skulle avvakta. SD ville att vi skulle avvakta, men vi övriga var eniga om att ta beslut under onsdagen. 

En votering gjordes när beslut skulle tas och L, KD, S och M röstade för att flytta eleverna till Hok, SD avstod och C röstade nej. 

– Nu väntas ett omtag för att Svenarums skola ska fungera igen och vi kan inte flytta eleverna fram och tillbaka. Vi beslutade under nämndmöte att inriktningen ska vara att starta upp förskoleklassen till läsåret 2023/2024 igen i Svenarum. Föräldrarna i Svenarum informerades i torsdags. 

På Hoks skola blir det nu sex klassrum istället för fyra. F-klassen får 23 elever med två personal, årskurs 1 har 19 elever med en personal, årskurs 2 får 22 elever, årskurs 3 har 16 elever, årskurs 4 har 23 elever och årskurs 5 blir 15 elever. 

Taggar

Dela


Läs mer

Intagningarna till Svenarums skola pausas

14 reaktioner på Elever rymde – skolan stängs

Tänker att antingen var det så här BUN ville ha det, eller så har rektorn inte varit tydlig med problemet då det tydligen har funnits pengar i våras till resurs om jag förstått det rätt.

Till BUN och förvaltningen!

Det bär oss emot att föra en diskussion i detta forum men när man inte bjuder in bygdens folk till informationsmöte och inte ens föräldrar till barnen i förskolan som också kommer att bli drabbade av ert beslut är detta enda möjligheten att göra sin röst hörd. Ert beslut gör att vår livsnerv och vår stolthet i bygden försvinner, det som är så viktigt för levande landsbygd. Politiker ni kanske glömmer Kommundialogen, mötet i Svenarums församlingshem 2019, där vi skulle lista det som vi var stolta över och en av de viktigaste sakerna var skolan och förskolan.

Varför denna snabba beslutsgång? De problem som ni nu anser måste lösas med dessa så drastiska åtgärder kan inte kommit som en överraskning, se tidigare inlägg från föräldrar, som att flytta barnen till Hok. Varför har ni inte agerat tidigare? Hade ni stöttat den lärare som kom att säga upp sig och som önskade en ytterligare resurs så hade inte detta läge uppstått, varför gjorde ni inte detta? Nu anställde man en lärare som inte kunde hantera situationen. Varför stöttade ni inte skolans rektor med att lösa problemen? Det har varit behörig lärare som ville söka tjänsten i Svenarum (fast det är en landsbygdsskola) men som fick till svar att det bara var ett vikariat, då väljer man hellre en fast tjänst någon annan stans. Nu finns det plötsligt pengar att anställa ytterligare en rektor (mycket kompetent) men jmf den kostnaden mot en resurs. Med denna snabba flytt av elever löser man inte grundorsaken, nu flyttar man problemen till Hoks skola. Vad händer efter jul, finns det behöriga lärare, vem får då ansvaret för skolan?

Detta händer några veckor efter valet. Den lokale KD-politiker som delade ut personlig valinformation i Svenarum om vad han står för och sedan röstar tvärt emot i BUN han har nog förbrukat sitt förtroende hos många i bygden. Hade ett företag gjort så finns det något som heter falsk marknadsföring men det gäller nog inte politiker för man kan lova vitt och brett inför ett val men sen behöver man inte leva upp till det.

Var finns våra föreningar som ska värna och stå upp för vår bygd? T ex Hagafors-Svenarums Samhällsförening och LRF, var är ert engagemang i skolfrågan? Gäller även andra lokala politiker.

Svenarums skola är unik, utemiljön är i särklass, så varför ska inte den kunna få fortleva. Ett axplock från kommunens hemsida:
”I Svenarums skola går elever i förskoleklass till och med år 3. Skolan har nära till skogen och på vintern är skidbacken bara ett stenkast bort”

Låt detta få gälla även i framtiden!

Nu bör arbetet snarast starta upp med en plan för att återuppbygga Svenarums landsbygdsskola detta i dialog och samverkan med föräldrar, förvaltning och representanter från bygden.

Det är bra att barnen får behöriga lärare nu tycker jag. Barnens bästa borde väl vara det viktigaste i detta fall och om det inte funkar att få dit utbildad personal fungerade det ju inte. Extra resurser får ju inga andra skolor heller så där är ju förvaltningen rättvis.

Peter: Vad har du för kunskap om att barnen i små skolor får det sämre? Jag har haft ett bra liv, utbildat mig och har ett jobb. Inte stannade jag i utvecklingen.
Tofthagaskolan är ett levande exempel på en fantastisk skola där barn och elever stortrivs vilket är en viktig grund för att få positiva och nyfikna elever. Hoppas kommunen tänker om och vågar satsa mer till nästa gång så att lärarna vill stanna.

L- jag skrev absolut inte att de får det sämre. Jag skrev att det är bra att de får pedagoger. Toftahagaskolan är ett bra exempel på en lyckad verksamhet till viss del. Fast den drivs av att föräldrarna bidrar. Nåt liknande kanske kan göras i Svenarum, Åker med flera. Fast som kommunal skola är det svårt med den elevpeng som finns, att driva en hållbar skola. Det ska ju inte vara så att tätortsbarnen ska betala ytterskolorna?

L, det handlar ju inte om att en liten skola leder raka vägen till att man ”får det sämre” resten av livet. Liten skola är kopplat till svårigheter att rekrytera och behålla. Gissar att det är ett antal år sedan vi båda gick i grundskolan. Det var annorlunda då, det gäller både konkurrensen om de behöriga lärarna och deras lojalitet till en specifik arbetsplats. Bättre förr? Ja, kanske.

Tofthaga är en jättefin skola men som någon påpekar så är förutsättningarna helt andra och har så varit i många år.

Äntligen ett beslut som kommer att bli mycket bra. Jag är så trött på alla små skolor som inte få någon kvalitet. Bygg en riktig skola i Hok med bra skolgård så att våra barn får en bra arbetsmiljö

Tänk så kunde man ha räddat både personal och skola redan i våras.
En fin skola med potential om den bara skötts rätt. Fina miljöer, borde vara en dröm för pedagoger att jobba där.
Att dessutom meddela oss föräldrar att beslutet kommer att bordläggas en månad och sedan ta beslut direkt? Skulle inte bland annat KD satsa på Svenarum? Vad hände där?
Hoppas nu att de satsar pengar/resurser och anställer en rektor som ser till att sammanslagning blir bra.

Väldigt synd att skolan stängs, tänk om ledningen satt in en resurs i våras så hade det räddat kvar läraren som inte orkade mer så skyll inte på eleverna! Kunde varit en fin skola med rätt förutsättningar.

Rubriken här är olycklig. Elever rymde visst men det är vuxnas ansvar och otroligt dåligt ledarskap som har lett till detta beslut. Lägg det inte på barnen, de får inte hjälp att navigera rätt i en skola där förra klassläraren signalerade för mer resurs och hjälp. Denne fick inte hjälp utan att sade upp sig och drog också med sig ytterligare en trygg vuxen som sade upp sig. På grund av att BUN och skolchefer skyller på att budget ligger redan och så vidare. Detta påkallade vi i juni månad.

Vad kostar inte den nya rektorn som får blixtinkallas istället?
(Den nya rektorn är erfaren och mycket trygg ledare)

Jag är ändå optimistisk och försöker se möjligheter i denna flytt. Om Svenarum startar igen, se då till att göra läxan och lägga en bra grundplåt Jenny och BUN.

C reserverade sig mot beslutet. Risk för permanent nedläggning även om det i beslutet står att F-klass ska starta hösten 2023. Vi kan inte stänga våra landsbygdsskolor när det uppstår lärarbrist. Ett så viktigt beslut borde fattas efter noggrann utredning och tas upp i fullmäktige.
Här borde förvaltning jobba vidare för att hitta bra lösning i stället för att stänga verksamheten.
Formellt sett har inget fel begåtts vid sammanträdet men det blir tydligt att politiken ser olika på det. Goda avsikter på kort sikt får betydande konsekvenser på lång sikt.

Äntligen! Stäng igen skolan för all framtid. Den skolan har verkligen gjort sitt, det var en bra skola för oss som gick där på 80-talet. Sedan har det bara gått neråt. Och jag vet vad jag snackar om! Mobbning, pennalism, svågerpolitik och ”alla är med i samma kyrka”. Dt är dags att det görs nåt radikalt.

Vi föräldrar fick besked om att vi skulle få tid att tänka och komma med frågor kring Per-Erik Lorentzon förslag om att slå ihop skolorna. Dessa frågor skulle gås igenom den 12 oktober tillsammans med oss föräldrar, så att vi tillsammans kunde komma fram till en bra lösning som BUN – barn- och utbildningsnämnden – skulle få del av. Nu sitter BUN i onsdags och beslutar detta trots att skolledningen sagt att frågan kommer att bordläggas då vi föräldrar var oeniga. Vi fick information om att sammanslagningen skulle gälla detta läsåret med utvärdering inför nästa läsår. Ändå tar BUN beslut. Sedan lägger de även till en ändring i efterhand om att barnen inte kommer att få komma tillbaka till Svenarum till läsåret 23/24. Var finns samverkan i detta?

Ni skyller på att barn har rymt från skolan. Är det deras fel att ni inte kunnat lösa bemanningen? Men hur är ni vuxna i skolledningen som ljuger och nu är glada över att Svenarum får flytta? Per-Erik skriver själv i beskedet att han är glad över att BUN har lyckats besluta detta så fort. Ni visar ingen respekt för oss som tycker detta är ett tråkigt besked. Man kan ju tro att ni medvetet drivit Svenarums skola åt detta hållet för att bli av med den.

Hur ska man kunna lita på er? Ni rymmer från det ni lovat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *