Nyheter

Eleverna tillbaka i fritidshemmen

Nyheter Vid elev- och barnomsorgsrapporten hos kommunala nämnden såg man att eleverna vid fritidshemmen ökat kraftig. – Under pandemin såg man en kraftig nedgång, nu är barnen tillbaka i fritidshemmen, säger förvaltningschef Per-Erik Lorentzon.

Arkivbild

En uppföljning av antalet barn i förskola, fritidshem och grundskola görs under varje sammanträde i barn- och utbildningsnämnden. 

Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef, berättar mer om rapporten: 

– Vi följer barnantalet i kommunala förskolan. Just nu renoverar vi Nyckelpigans förskola i Vaggeryd och barnen är tillfälligt i gamla Götafors skola, där de kommer att vara under Nyckelpigans renovering. Vi ser att vi har koll på läget i norra delen av kommunen gällande förskoleplatser. I Skillingaryd renoverar vi Fågelfors och vi ser att vi har legat lite tajt där. Fastigheten kommer att få ny ventilation och när det är gjort kan vi flytta in två avdelningar där. 

– När det gäller fritidshemmen ser vi att barnen är tillbaka efter pandemin. Det är en kraftig ökning om man jämför med för två eller tre år sedan. 

– Elevkullarna är lite varierande och vi har 160 till 220 elever per årskull. Vi ser också att det inte lika många nyfödda som tidigare och detta kan komma att påverka förskolan framöver. Vet inte om det är tillfällig karaktär men det är en inbromsning i båda tätorterna, menar förvaltningschef Lorentzon. 

Arkivbild från förskolans dag i Vaggeryd

I rapporten ses att i kommunal förskola finns 47 avdelningar med plats för max 776 barn. 1 september var det 23 barn i Bondstorp, 50 i Byarum, 17 i Klevshult, 61 Hok/Svenarum, 357 i Vaggeryd och 219 i Skillingaryd. 22 barn står i kö fram till december månad och kvarstående platser i förskolan ses totalt under höstterminen vara fem till antalet. Trångt med förskoleplatser ses resterande av höstterminen i Skillingaryd, Klevshult och Byarum. 

I fritidshemmen totalt sett i kommunen var lägsta nivån sommaren 2021 då 609 barn fanns inom fritidshemmens väggar och i september 2023 ses siffran vara 782 barn. 

September månads siffror i grundskolan F-9 finns totalt 1 978 elever varav 114 av dessa går på alternativ grundskola. I Vaggeryd finns 947 elever, Skillingaryd 701 elever, Hok 123, Klevshult 20, Bondstorp 10 och Byarum 49 elever. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *