Nyheter

Eleverna får inte plats i Vaggeryd: Två skolalternativ presenterades

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde fick politikerna information om att elevantalet ökar mycket i Vaggeryd. – Vi måste klara av tillväxten, säger förvaltningschefen och lämnade över två alternativ: bygga ut nya Götafors skola eller förtäta Hjortsjöskolan.

Förvaltningschef Per-Erik Lorentzon informerade politikerna att elevantalet ökar i Vaggeryds tätort och skollokalerna räcker inte till framöver

Frågan om framtida skollokaler i Vaggeryd ska diskuteras i partigrupperna innan nämndmötet i januari och diskussionen på sammanträdet flyttades således fram…

Per-Erik Lorentzon berättar:
– Vi följer våra prognosstaplar och vi ser att vi ökar mycket i Vaggeryds tätort. Vi måste klara av tillväxten. Nya Hjortsjöskolan blir jättefin, men den räcker inte till. Det finns två strategier: antingen bygga ut Götafors skola eller förtäta Hjortsjöskolan. Något av dessa alternativen måste vi göra till hösten 2025. Om Götafors nya skola ska byggas ut så måste den omfatta en idrottshall också. Det är och blir många som ska bussas för idrottslektion.

Marijo Corkovic (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, kommenterar:
– Barnen finns redan i vår verksamhet. Vi måste planera för att alla ska få plats 2029/2030, då vi enligt prognos ska göra plats för 1 112 elever. 

Per-Erik Lorentzon förvaltningschef:
– Ska det vara 250 barn i Götafors eller är det extrem homogen grupp som flyttar till Västra strand? Jag själv hade nog förespråkat en större F–3 skola på Yggen. Det här är en stor fråga för nämnden i januari månad och budgetberedningen i mars. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Marijo Corkovic (S) fördelade ut uppgiften till respektive partigrupp

Två alternativ presenterades för att möta tillväxten i Vaggeryds tätort:  

Bygga ut nya Götafors
Fördelar: Avlastar Hjortsjöområdet, möter efterfrågan hos vårdnadshavare och bättre fördelning kök och matsal.
Nackdelar: Dyr lösning, ytterligare en byggperiod, klasser måste flyttas, finns det långsiktiga behovet?

Förtäta på Hjortsjöområdet
Fördelar: Billigare lösning, klasser behöver inte flytta, extra paviljong nyttjas längre, medför att Yggen blir treparallellig.
Nackdelar: Hjortsjö belastas ännu mer, hur blir det med skolgårdsytan, hög belastning på kök och matsal, trångt på högstadiet 2025/2026. 

Partigrupperna kommer samlas och ta ställning till förslagen, och prognosstatistiken som finns tillgänglig. 

Fotnot: Under läsåret 2023/2024 fins 175 elever på Götafors nya skola och 786 elever på Hjortsjöskolan. Läsåret 2026/2027 har elevantalet ökat från dagens 961 elever till 1 112 elever. Då räcker inte nuvarande Götafors skola till eller planerat nytt mellanstadium på Hjortsjöskolan…

Taggar

Dela


9 reaktioner på Eleverna får inte plats i Vaggeryd: Två skolalternativ presenterades

Oj vad konstigt detta hade inte politikerna räknat med. Vad tror de när de hela tiden vill göra kommunen större och större, det drar ju med sig mycket annat, vård, skola med mera. Mellanstadiet som bara står på Hjortsjöskolan och inget händer, trodde att det skulle rivas för flera år sedan på sommarlovet då inga barn var där.

De som föds i dag den 7 december 2023 med föräldrar skrivna på adresser inom kommunen kan förväntas behöva barnomsorg om cirka 12–15 månader. De behöver obligatorisk plats i förskoleklass (F) i augusti 2029.
Utöver det behövs en reserv om gissningsvis cirka 10 procent årligen för inflyttande. När fängelset är klart inflyttad i Hörle kommer Klevshult att behöva mer än 150 procent utbyggnad i barnomsorg och lågstadiet.

Lägsta siffror, BUN, barn- och utbildningsnämnden har med säkerhet långt bättre planeringsinstrument än en vanlig almanacka och med bättre antalsnoggrannhet.

Problemen ligger väl snarast i att Hjortsjöskolans nybyggnad inte är påbörjad ännu och inte kommer att klara ursprunglig tidsplan.
Detta kombinerat med att Yggenskolan blir försenad gör att det som planerats inte håller och vi får fortsätta med tillfälliga lösningar.
Skolan gör nog vad den kan – det är dags att vår politiska majoritet visar lite jäklar anamma och ser till att tagna beslut och löften hålls.

Tycker det väldigt märkligt att man inte har koll. Vår nya ordförande verkar inte ha koll på sin verksamhet han nu är ordförande över han som suttit i nämnden så länge borde det ju inte vara nån nyhet att vi har dessa barn i vår verksamhet.

Chrille. Du har dålig koll på hur en kommun är organiserad. Det är inte antalet barn som blivit överraskande många. Det är skolbyggnation som blivit efter sig i tidsplan. Och det är inte skolstyrelsens ordförande som styr den arbetsplanen. Om du lyssnar på fullmäktigedebatter så skulle du upptäcka vem som har koll på siffror och antal barn och vem borde ha koll på byggprocessen. Om du inte kan avstå från att kasta skit så kasta skiten på rätt politiska instans Vem göder du med din spydighet?
Heder åt skolpolitiker som gör sitt bästa för att det ska finns lokaler. Vad är ditt eget förslag?

Alla barn som behövde förskoleplatser för några år sedan, trodde ni att de skulle gå upp i rök efter det?

Hur kunde man inte vete hur mycket plats som behövs till hösten 2025 när man planerade nya Götafors? Konstigt nog vet man redan nu hur många barn man har 2029/2030.
Om man bygger ut Hjortsjöskolan finns det väl knappt någon skolgård kvar. Jag vill då inte ha mina barn där med allt stök som finns där

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *