Nyheter

Emil på Tallnäs: Vi har haft ett fantastiskt år

Nyheter Stor ökning när det gäller bokningar, besökare och evenemang på stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd. – Vi får bra respons, väldigt roligt, säger Tallnäs vd Emil Qvarnström…

Linda Isaksson lyfter upp butiken på gården  [1/6]

  [2/6]

Tallnäs kapell blev namngivet under året och heter nu Evas kapell.  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

Arkivbild från tidigare temakväll där Elise Lindqvist berättade  [6/6]

I julveckan tog vi oss till stiftsgården Tallnäs och träffade Emil Qvarnström som summerar året på gården: 

– Det har varit ett fantastiskt år för oss, verkligen. Främst vad gäller besökare, bokningar och evenemang. Det känns verkligen jätteroligt att vi fått sådan bra respons. Vi har en helt annan plattform nu än tidigare. Vi syns, hörs och är engagerade. Vi jobbar med dynamisk prissättning vilket betyder att priserna anpassas efter hur det bokas, berättar Emil.

På stiftsgården är det ett tiotal fast anställda och lika många därtill hjälper till vid toppar. Den äldsta är 75 plus och den yngsta 16 år. ”Fantastisk arbetsplats som har sådant spann på åldrar”, menar Emil och fortsätter: 

– Totalt har vi serverat någon form av julmat till strax över 3 000 personer och det har gått åt 5 000 ägg i olika former. Det har varit helt fantastiskt men samtidigt en utmaning för oss. Det här med ”Vi-tillsammans-dagar” med kommunen var ett eldprov för oss i december. Vi har aldrig haft ett sådan uppdrag när det gäller catering och vi serverade 1 060 personer totalt under tre kvällar. Det här tog tempen på oss, kan vi detta? Mäktar vi med det? Har vi resurserna? Allt gick bra och det är kul att vi prövar vår kapacitet och allt var väldigt uppskattat. Hur man planerar? Ja, det är listor, listor och listor. Som att ha med osthyvel till exempel, säger Emil och skrattar till men säger i nästa andetag att ”allt löser sig, det finns ju att köpa i Vaggeryd”. 

Bokningarna på stiftsgården, totalt sett, har ökat under 2023 med 43 procent. 

– Vi får till oss att man söker sig till andra sammanhang än storstäder. Man vill ha det lite enklare, lite pittoreska men ändå hög standard. Vi har gjort ett aktivt val att exempelvis inte ha tv på rummen. Man ska komma ut hit till Tallnäs och känna att det finns ett lugn. Vi har under året utökat vår service med att vi har kvällsbemanning och det har fungerat jättebra. Vi kan nu erbjuda middag på kvällen, man kan handla i baren och bara det att gården är öppen, det lyser i rummen och det har uppskattats i våra gästrecensioner. Vi har gått från betyg 7,2 till 8,4 totalt sett under året och det känns bra att vi är på rätt spår. 

I gårdens butik har man gått från knappt ingenting till en mysig butik med lite av varje och försäljningen ökat med 900 procent under året, men det är inte så konstigt menar Emil då ”man ska komma ihåg att innan var det inte så mycket att handla”. 

– Frida och Linda har verkligen lyft butiken. Den ska vara levande, aktuell och ska passa in i vårt koncept här på Tallnäs. Nu tittar vi på att utöka den ytterligare och en del är ”Kyrkkaffe” som vi lanserar under 2024. Hemgjort och hemlagat. Vi vill ha en verksamhet där det händer något hela dagen. Ett kafé här ute hade passat bra. Det kommer inte vara världens största utbud men det ska finnas möjlighet att komma ut hit och ta ”Kyrkkaffe” under eftermiddagarna. 

Emil summerar året som varit:
– Jag är nöjd. Vi har skapat en massa tillfällen för gemenskap med de evenemang vi arrangerar. Vår syn är att vara kyrka, vi är ändå en del av kyrkan och det försöker vi värva in. Vi har ett talesätt att vi ska vara där gästen är – därför är vårt koncept brett. Det är det som är så bra med en stiftsgård, vi når människor som aldrig satt sin fot i kyrkan. Vi är inte påtryckande utan vi jobbar subtilt med kristendom och andligheten som finns på gården. När vi hade vårt 70-årsfirande i somras namngav vi vårt kapell. Det blev ”Evas kapell” efter Eva Spångberg. Rätt i tiden att vi har ett kvinnonamn på kapellet. Eva skulle fyllt 100 år i år och hon har gjort krucifixet som vi har i kapellet, så det blev väldigt passande, summerar Emil Qvarnström, vd på Tallnäs, som ser fram emot ett nytt spännande år på stiftsgården utanför Skillingaryd. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Emil på Tallnäs: Vi har haft ett fantastiskt år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *