Nyheter

EMP: Kommunal skottpeng på vildsvin

Nyheter LRF kommungrupp har bett varje parti, som finns representerade i kommunfullmäktige, att svara på några frågor som berör den gröna näringen med inriktning mot vår kommun. I en artikelserie presenteras partiernas svar. Empartiets tur att svara på frågorna

– Att rösta i val och vara med och tycka till är en fundamental del av ett demokratiskt samhälle. Vad ni röstar på har vi inom LRF ingen åsikt om, men vi vill uppmana alla att gå och rösta, säger Roger Andersson som är ordförande i LRF kommungrupp. 

1. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att bidra till en ökad och hållbar produktion av mat? 

Vaggeryds kommun ska köpa närodlad mat till sina verksamheter inom vård, skola och omsorg. Kommunal skottpeng på vildsvin och dovhjort för att få ner viltskadorna inom jordbruket. Förbättra infrastrukturen på landsbygden. Hållbar matproduktion inkluderar ekonomi, miljö och sociala faktorer så kommunen har ansvar och makt på många sätt i denna fråga. Se även svar på fråga 4.

2. Hur ställer ni er till byggnation på landsbygden? 

Vi är positiva till byggnation på landsbygden. Nybyggnation ska dock anpassas efter befintliga bostadsområden och näringsverksamheter. Kommunen ska ej upplåta ängs- och åkermark för byggnation. Strandskyddet ska bevaras.

3. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att rusta upp lågtrafikerade vägar på landsbygden för att klara dagens trafik? 

Empartiet ska påverka regionens infrastrukturplan så att följande vägar prioriteras:
• Förbifart Bondstorp.
• Förbifart Hok.
• Utveckling av Diagonalen Tranås-Smålandsstenar varav delen Skillingaryd-Bredaryd är den som har mest tung trafik.
• Utveckling av länsväg 651 Nissastigen-Torsvik E4.

4. Hur vill ert parti arbeta för att det ska vara attraktivt att bo och leva på dom mindre orterna/landsbygden i vår kommun? 

Bevara landsbygdsskolorna. Utveckla länsvägar och allmänna kommunikationer. Ge fortsatt stöd till enskilda vägar. Arbeta för fortsatt bredbandsutveckling, bättre mobiltäckning och att elledningar läggs i marken. Utökad polisiär närvaro och stöd till grannsamverkan mot brott.

5. Varför ska man rösta på ert parti? Motivera med max 100 ord. 

Vi är ett lokalt parti utan riktlinjer och tvingande partibeslut från Stockholm vilket ger oss frihet att driva kommunal politik på riktigt. Vi har ett väldigt starkt kommunalt självstyre i Sverige och det ska vi utnyttja!
• Vi vill bygga ut äldreomsorgen. Behovet ökar och ingen ska sakna vård och omsorg i rätt tid och i rätt form.
• Skydda vattnet. I Vaggeryd har vi god tillgång till vatten av hög kvalitet både i form av vattentäkter och för rekreation. Detta måste bevaras!
• Kommunikation och infrastruktur med bilen i fokus. Bilen står för 85% av alla persontransporter i vår kommun och vi måste anpassa våra satsningar efter detta. Tåg, buss och cykelsatsningar är bra men bilen är den som gör att livet i en landsbygdskommun fungerar.
• Föreningslivet är den viktigaste kultur och fritidsverksamheten i kommunen. Fortsatt stöd till föreningar.

Källa: LRF Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


4 reaktioner på EMP: Kommunal skottpeng på vildsvin

Kommunal skottpeng på vildsvin och dovhjort är ett rent bisarrt förslag. Begriper förslagsställarna vad de talar om? Hur många dovhjortar har vi i kommunen? Jag har sett två, och dem värnar vi om. Vildsvinen – är de ett problem i Vaggeryds kommun? Möjligen lokalt, men då finns det bättre metoder än skottpengar. Jägare erbjöd bönder hjälp med riktad jakt, men det blev det väl ingen efterfrågan på. Då skall man inte gnälla. Jag har hört om exempel där bönder tvärtom velat ha bra betalt för att släppa till den erbjudna hjälpen. Antalet vildsvin minskar nu också generellt, även utan skottpengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *