Nyheter

Empartiet debatterar landsbygdsfrågor

Nyheter En landsbygdskommun utan landsbygdspolitik skriver Klas Gustavsson från Empartiet

Arkivbild

I den allmänpolitiska debatten på senaste kommunfullmäktigemötet betonade flera ledamöter vikten av en levande landsbygd. Flera partier går till val med löften om utveckling av landsbygden om man ska tro det som sades på kommunfullmäktiges möte i måndags. Vad gör då dessa politiker i praktiken? Under dagens kommunstyrelsemöte avslogs det två viktiga landsbygdspolitiska motioner.

Först avslår man förslaget om stöd till ansökan om skogsdikning. Skogsdikning innebär en rejäl effektivisering av skogsmark i form av ökad tillväxt och tillgänglighet. Denna motion hade inte inneburit några större kostnader kommunen men en stort stöd för skogsägarna. Skogen står för 10% av Sveriges exportinkomster och många arbeten och ekonomiska effekter i vår kommun.

Nästa bakslag för landsbygden kommer när kommunstyrelsen avslår motionen om kommunal skottpeng på vildsvin. Vildsvinen orsakar stora skador för lantbruket och i år får vildsvinens framfart ännu större konsekvenser på grund av den torra sommaren. En skottpeng på vildsvin hade gett en positiv och stödjande signal till de jägare och lantbrukare som försöker reglera den växande vildsvinsstammen.

I båda dessa motioner var det endast Empartiet som gav stöd till motionerna och slutsatsen är därmed enkel. Det är bara Empartiet som har en tydlig och praktisk landsbygdspolitik.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Empartiet debatterar landsbygdsfrågor

Ja, Klas, det var ett annorlunda sätt att uttrycka sin besvikelse över avslagna motioner. Det hade varit ärligt att skriva hela sanningen, inte halva. Är det något mer, där ni inte ger mer än halva sanningen i era uttalanden?

Hur kan du påstå att Vaggeryds kommun är en dålig landsbygdskommun på grund av du fått avslag på dina två motioner.
Stöd till Skogsdikning
Skottpeng på vildsvin
Ingen av dessa är något som kommunen har något ansvar för.
Jag tycker att Vaggeryds kommun är en riktigt bra landsbygdskommun.
Vi har en riktigt fin levande landsbygd att ta vara på, visserligen var en del ute och snurrade vad gäller landsbygdsskolorna, men kommunen tog ju till sig av kritiken och gjorde precis som en annan känd lokalpolitiker brukar säga.
Gör om gör rätt.

Ken Frick
Liberal

Hur tänker man byråkratisera skottpengen?Skall grisen lämnas in på kommunkontoret för att få ut bidraget och vem skall ha köttet? Skogsdikningkan man inte göra hur som helst! Vissa våtmarker måste finnas.Fråga skogsstyrelsen!

Jag tror att kommunens landsbygdsbor vill ha:
Fiber, bra vägar, närhet till en bra förskola och skola, möjlighet till hemtjänst samt möjlighet att bygga hus var man vill.

Markavvattning och skottpeng tror jag inte finns på listan. Detta är dessutom frågor som markägarna har möjlighet att råda över själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *