Nyheter

En bonde med framtidstro

Nyheter I en orolig tid behövs en tro på framtiden och en ambition att förse landets invånare med närproducerad mat. På Gärahovs gård utanför Vaggeryd arbetar Axel Willman hårt för att bidra till Sveriges livsmedelsförsörjning.

Axel Willman gjorde tillsammans med familjen en stor investering för några år sedan med en stor modern och verksamhetsanpassad ladugård. Efter att ha tagit ett steg i taget finns det nu 125 mjölkkor och 125 kvigor på gården och det är vad man mäktar med utan att bygga ut ytterligare. Just nu är det tuffa tider med dyra drivmedel, dyr el och ökade kostnader för foder och gödsel.

– Det är viktigt att lantbruket får stöd som gynnar konsumentledet, säger Axel Willman. Han menar att det är viktigt att påtala att det stöd som är på väg till lantbruket är för att kompensera för det faktum att lantbrukets kostnader inte fullt ut går att lägga hos konsumenterna i form av ökade priser på maten. Enligt regeringen behövs stöden för att hålla nere inflationen. Hushållen har i samma utsträckning fått ökade kostnader avseende el, drivmedel och en hög inflation.

Situationen i vår omvärld

– Det är en speciell situation med anledning av kriget i Ukraina, menar Axel Willman. Han påpekar att Ukraina normalt är en världsledande exportör av spannmål. Till det ska läggas att Indien utfärdat exportförbud på spannmål orsakat av den torka som drabbat landet. Motsvarande signaler kommer nu från USA, det har medverkat till att. världsmarknadspriset på vete är rekordhögt.

Gärahovs gård är självförsörjande när det gäller ensilage och till stor del med spannmål som foder. Däremot tvingas man köpa 300 ton av proteinbaserat foder och där har prishöjningar slagit hårt mot gården ekonomi, hittills omkring en miljon kronor per år.

Mer än bara att vara bonde

För att driva ett lantbruk fodras det många kompetenser. Du ska kunna bondeyrket, du ska se till att djuren mår bra, du ska ha koll på god miljö såväl ute som inne, det skadar inte att vara ekonom och ha ett samhällsintresse för att hänga med i svängarna när nya regler och lagar ska beslutas.

– Det är mycket att hålla koll på, enligt Axel Willman som avslutar med att det är ett mycket tufft jobb samtidigt som man ska kunna ha ett liv vid sidan om med familj och andra intresse.

Taggar

Dela


1 reaktion på En bonde med framtidstro

Imponerande utveckling av familjen Willman i modernt jordbruksföretagande. Ett mönsterföretag.
Glädjande nog så finns det ytterligare lantbruk i kommunen som drivs i samma anda. De har insett betydelsen av att samarbeta, därav framgångarna.

Pelle Philip fd LRF ordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *