Nyheter

En halv miljon för duschombyggnation

Nyheter I september 2019 lämnade Kenth Williamsson (S) in en motion om att trygga duschrum och att enskilda duschbås ska installeras i alla sim- och sporthallar som kommunens skolor använder. Motionen gick vidare till kommunens nämnder och skulle avslutas i kommunfullmäktige. Nu har frågan varit uppe i tekniska nämnden igen.

Pixabay

Tidigare, i december 2019, avslog tekniska nämnden förslaget med hänvisning till att pengar saknades. ”Att gå in i befintliga dusch- och våtrum kräver noggrann genomgång för att inte förstöra nuvarande tätskikt. Barn- och utbildningsnämnden får göra en utredning och ansöka om budgetmedel, därefter verkställer tekniska nämnden detta arbete” var svaret till kommunfullmäktige då. Kultur- och fritidsnämnden yrkade också avslag, medan barn- och utbildningsnämnden tyckte att förslaget var en bra idé. Delad syn på motionen där kommunfullmäktige fick ta beslut. Där blev det ett bifall och ledamöterna gav tekniska nämnden i uppdrag i april månad att räkna fram kostnadsförslag. I september lämnade tekniska nämnden över ärendet till förvaltningen, som fick i uppdrag att räkna ut ett förslag på kostnader.

Nu har förslaget utretts och kommit fram till förslaget att bygga separata bås med lättväggar i duschutrymme, där det finns gemensamma duschar i kommunens anläggningar.

– Vi lämnar förslaget vidare och har kommit fram till att det kostar 40 000 kronor stycket. En total kostnad på 560 000 kronor. Vi lämnar det här vidare till kommunfullmäktige. Säger de ja drar vi igång arbetet, säger Jerry Karlsson (L), ordförande i tekniska nämnden.

I Vaggeryds sim- och sporthall är det sex utrymmen, Skillingaryds Arena fyra stycken och i Skillingaryds sim- och sporthall fyra utrymmen som behöver byggas om. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på En halv miljon för duschombyggnation

Duschväggar för en halvmiljon? Vad ska nästa steg bli skilje väggar i matsalen? Är det inte bättre att ta tag i problemet, och ställa sig frågan varför är det eller har blivit en så otrygg plats. Efter att ha varit gemensamma duschutrymmen i så lång tid. I en otrygg plats så finns inte respekt för andra. Om man behöver sätta skiljeväggar för att det ska bli tryggare. Vad ger det för signaler till barn och ungdomar. Jag kan också sitta och lyssna på elever och se ett problem, det behöver man inte vara pedagog för. Frågan är vad har ni som pedagoger och förebyggande gjort åt att elever känner sig inte trygga som är det viktiga. Alla måste lära sig att respektera andra för det är en grundsten i samhället. Sätt ner foten direkt när elever inte respekterar andra. Om man inte respekterar andra och måste bygga bås eller murar för att vara trygg, vart är då samhället på väg? och vad visar vi kommande generationer.

Bra arbete av Kenth att driva denna fråga vidare! Dock är förslaget inte från honom utan får alla pedagoger och förebyggande personal som har sett detta problem under flera års tid, genom bland andra samtal och utvärderingar av enkäter med elever.

Sedan är detta inget nytt för vår kommun heller ”lilla sporthallen” i Vaggeryd har redan nu något liknade vad man i artikeln kallar trygga duschar. Kan inte tänka mig att de kostar 40.000 kronor stycket. För det priset borde vi kunna hjälpa till trygga duschutrymmena hos åtminstone våra större föreningar.

Inte en dag för tidigt. En bland de största punkterna i otrygga platser för skolelever.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *