Nyheter

En halv miljon till sommarpraktik

Nyheter Det var kommunstyrelsens arbetsutskott överens om och öppnar upp för fler praktikplatser inom kommunens verksamhet för ungdomar i åldrarna 17 och 18 år till årets sommarlov.

Kommunala bostadsbolaget hade många feriepraktikanter i tjänst förra sommaren. Arkivbild

Förra året avsatte kommunstyrelsen pengar som användes till en extra satsning, som motiverades av det ansträngda konjukturläget där unga på egen hand hade svårt att få sommarjobb. Då delfinansierade staten ett bidrag till feriepraktik. Om så är fallet även i år är i skrivande stund oklart, men politikerna tror att konjunkturläget till sommaren kommer att vara densamma som förra året och har nu avsatt pengar till att få ut ungdomar i praktik under sommarlovet.

Att erbjuda sommarjobb inom kommunens verksamheter har alltid funnits, men praktik har det nu avsatts en halv miljon till. Praktiken innehåller fyra veckor och 75 kronor i timlön.

– Vi var överens om att vi erbjuder så många som möjligt som är födda 2003 och 2004. Praktik är praktik och är en fyraveckorsperiod där man får praktisera i vår verksamhet. För detta får ungdomarna 75 kronor i timmen, det blir väl ungefär 9 000 kronor för en praktikplats. Det är otroligt viktigt att ungdomarna får komma ut och känna på arbetslivet och i dessa tider är det än så viktigare, menar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Kenth Williamsson (S) berättar att sommarjobb är något annat och då styr kollektivavtal.

– Praktik är praktik, men när vi lyfte det här förslaget tycker vi det är konstigt att man satsar mindre pengar. Det ska vara 500 000 kronor i extra anslag, inte bara 500 000 som redan är avsatta för feriepraktiken. Därefter kommer vi att hantera sommarjobben. Det är mycket viktigt att unga får en sysselsättning så man får en bra start i livet, menar Kenth Williamsson (S).

Totalt var det 78 ungdomar förra året som fick en feriepraktik. Det var 33 ungdomar fler än 2019.

Taggar

Dela


1 reaktion på En halv miljon till sommarpraktik

Man får använda det ord som låter mest kreativt sommarjobb låter bättre än sommarpraktik och att man satsar låter bättre än budgeterat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *