Nyheter

En kyrka som tar ställning

Nyheter I en av Hasse Alfredsons mest kända monologer (Ringaren ur Gröna Hund) nämns pastor Jansson, "en värdig representant för den svenska statskyrkan, han har inga bestämda åsikter om nånting". Detta mot bakgrund av att pastor Jansson kandiderade i biskopsvalet.

Någon statskyrka har vi ju inte längre, sedan tjugotalet år. Det är bra. Men har vi några bestämda åsikter, vi som är eller vill bli förtroendevalda i Byarums pastorat?
Den lokala kyrkopolitiken är nästan helt osynlig i media, vilket ger få tillfällen för väljarna att lära sig något om den. Men du som bläddrar igenom valmaterialet som delats ut under hösten kan se en tydlig skillnad. Socialdemokraterna vill ha en kyrka som tar ställning.
Att kyrkan ska fortsätta arbeta med sina fyra grundpelare – att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva mission och diakoni – är att slå in öppna dörrar. Det vi röstar om i kyrkovalet är hur vi ska göra detta.
Flera av våra punkter handlar om att välkomna nya människor till kyrkan, oavsett bakgrund. Det handlar om en bred och avgiftsfri ungdomsverksamhet men också om mötesplatser för vuxna där man talar om livsfrågor och har möjlighet att lära sig mer om kristen tro. Tröskeln ska kännas låg för den som inte har en kyrklig tradition med sig från början.
Att kyrkan ska vara en god arbetsplats är självklart. Vi socialdemokrater sätter fokus på det förebyggande arbetsmiljöarbetet, som handlar om både fysisk och psykosocial arbetsmiljö, för såväl anställda som ideella medarbetare. Alla ska känna sig delaktiga och ha möjlighet att förstå vad som händer i kyrkan.
De sociala frågorna ligger nära våra hjärtan. Kyrkan ska vara utåtriktad och en aktiv del i välfärdsbygget. Mötesplats i Skillingaryd och Vaggeryd är lysande exempel på hur diakonin möter människor på olika ställen i livet. Låt oss utveckla samarbetet med kommunen och med andra organisationer.
Kyrkovalet i Byarums pastorat 2021 handlar om att vara nöjd eller att vilja fortsätta utvecklas. Rösta på Socialdemokraterna den 19 september.
Peter Fransson (S)
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *