Nyheter

En möjliggörare med guldkant

Nyheter Pack & Montage AB ger människor möjligheten att förverkliga sina drömmar. Ett nytillskott ska nu hjälpa bolaget att ta nästa steg. 

2015 såg Värnamoföretaget Pack & Montage AB dagens ljus. Sedan dess har bolaget vuxit så det knakar. I dag har bolaget mer än 30 anställda och nya skräddarsydda lokaler på över 2 500 kvadratmeter uppe på Bredastens industriområde.   [1/9]

Företaget arbetar med packning och montering av olika företags produkter.  [2/9]

Packningen av varor inleds med ett ordentligt lager lim.   [3/9]

På ovanvåningen i ett hörn står en hemmabyggd robot, byggd av Oliver, Johansson. – Jag började bygga på roboten i somras. Det började som rester från ett skrotupplag till att i dag stå här som en fungerande robot. Jag har byggt allt, från rörkonstruktionen till kretskorten, säger han.   [4/9]

Roboten ska bistå ett företag med gradning på gjutna produkter. Ett arbete som för en människa tar uppemot tio minuter per enhet ska nu kunna göras på cirka en minut.  [5/9]

2022 uppmärksammades företagets arbete med utmärkelsen ”Årets möjliggörare”. Priset delades ut av Värnamo Näringsliv, Teknikcollege, Campus Värnamo, Arbetsförmedlingen och Gummifabriken i samband med den stora jobb- och utbildningsmässan Jobb GPS.  [6/9]

– Det bästa med det här arbetet är att man får se glada och lyckliga människor som får en möjlighet att visa vad dem kan, säger Jan Johansson.  [7/9]

Företaget har tillgång till två stora lagerutrymmen.   [8/9]

Bild ovanför på samma lagerutrymme.   [9/9]

2015 såg Värnamoföretaget Pack & Montage AB dagens ljus. Sedan dess har bolaget vuxit så det knakar. I dag har bolaget mer än 30 anställda och nya skräddarsydda lokaler på över 2 500 kvadratmeter uppe på Bredastens industriområde. 

– Vi jobbar med fullfjädrad personal samtidigt som vi försöker att hjälpa folk som står långt från arbetsmarknaden. Alla ska ha rätt att försörja sig själva, det är inte människovärdigt att leva på bidrag och vi hjälper vår personal med så mycket vi kan, säger Jan Johansson och Ros-Marie Bergstrand, företagets grundare. 

Som en direkt anspelning på namnet arbetar företaget med packning och montering av olika företags produkter. 2022 uppmärksammades företagets arbete med utmärkelsen ”Årets möjliggörare”. Priset delades ut av Värnamo Näringsliv, Teknikcollege, Campus Värnamo, Arbetsförmedlingen och Gummifabriken i samband med den stora jobb- och utbildningsmässan Jobb GPS. Motiveringen lyder: 

”Med ett socialt engagemang och stort fokus på människan som individ anpassar man sin verksamhet utifrån kundernas önskemål men framför allt utifrån personals förutsättningar och förmågor. Under sina sju år i branschen har företaget fokuserat på att utveckla verksamheten och ökat sin orderingång och personalstyrka. Genom en sann arbetsglädje får de anställda uppleva en bra arbetsgivare som utvecklar sin personal och bygger verksamheten på just deras förmågor. Här utesluter man inte någon och ser i stället till möjligheterna med att anställa personal med olika förmågor”. 

– Det bästa med det här arbetet är att man får se glada och lyckliga människor som får en möjlighet att visa vad dem kan. En kille som jobbar här har läs- och skrivsvårigheter, det vill säga är analfabet. En dag kommer han till mig och säger att han vill ta ett truckkort. ”Ja, du förstår ju att det är teori och annat när det gäller sånt här så det kan bli lite tufft”, säger jag då. Jag ringde till ett bemanningsbolag som lyckades ordna fram möjligheten för honom att ta ett truckkort. Det gav honom mersmak. Något senare kommer han till mig och säger att han vill ta ett svenskt bilkörkort. Han menade på att han kan köra bil, men jag svarade att det är jättesvår teori så jag började diskutera saken med Transportstyrelsen. Efter många turer gick de med på att han fick göra provet muntligt med en persisk tolk och han lyckades, trots att han inte kan läsa eller skriva ta ett bilkörkort. Det är sådana ögonblick som är det absolut bästa med mitt jobb: att få ge människor möjligheten att visa vad dem går för, säger Jan Johansson. 

Och nu ska verksamheten med hjälp av robotteknik ta nästa steg i utvecklingen. På ovanvåningen i ett hörn står en hemmabyggd robot, ägnad åt att hjälpa ett företag med gradning på gjutna produkter. Ett arbete som för en människa tar uppemot tio minuter per enhet ska nu kunna göras på cirka en minut. Bakom roboten står Jans son Oliver.

– Jag började bygga på roboten i somras. Det började som rester från ett skrotupplag till att i dag stå här som en fungerande robot. Jag har byggt allt, från rörkonstruktionen till kretskorten. Allt som återstår innan roboten är helt i drift är att få i gång dess mjukvara. Jag älskar att bygga och meka med saker och jag lämnar ingenting åt slumpen. Det är riktigt häftigt att få stå här och titta på en robot som jag själv har byggt från ingenting, säger Oliver Johansson. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *