Nyheter

En omfamnande promenad

Nyheter För IOGT/NTO-föreningen i Vaggeryd börjar nu verksamheten åter rulla i de mer beprövade spåren. Kåre Boberg berättar om gårdagens höstpromenad.

Famnarna hos Thore Ohlsson och Kjell Karlsson räckte inte till för att omfamna tallen vid Löveryd.

På lördagen var det dags för föreningens sedvanliga höstpromenad som arrangerades i den allra nordligaste delen i Vaggeryds kommun.

Med Thore Ohlsson och Jonny Oscarsson som ciceroner och vägvisare utgick vandringen från Jorarps by. Vandringen följde till stor del Jorarps-barnens klassiska skolväg till Ekeryds skola (fram till 1959 då skolan avvecklades). På väg ut gjordes ett stopp i fritidsbyn vid Ekeryds-gölen där det medhavda kaffet intogs i den strålande höstsolen. Med Jonny Oscarsson, som är bosatt i Ekeryd,  i spetsen fortsatte strövtåget till Ekeryds station med flera intressanta stopp på vägen. Eventuella kunskapsluckor om det gamla stationssamhället fylldes sannerligen. Därifrån följde sällskapet skolvägen genom skogen tillbaka till Jorarp.

Avslutande hållplats blev den berömda tallen vid Löveryd där 1819-års kolossala storbrand nådde sitt slut vid sjön Eckerns södra punkt. Denna brand, den största i kommunens historia, förstörde alla gårdar och all mark från någonstans i trakten av Ekeberg söder om Lunden (andra källor anger området vid nuvarande travbanan som startpunkt för branden) ända fram till Eckerns sydspets. Kvar som minne finns den flerhundraåriga gamla tallen som markerar branden slutpunkt. Sannerligen ett träd med historia.

Text och foto: Kåre Boberg

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *