Nyheter

En vecka med miljösmart matsedel

Nyheter Lördagen den 24 mars är det internationella ”Earth hour”, då man släcker ner sin belysning en timma för att värna om miljön. Barn- och utbildningsförvaltningen uppmärksammar detta istället med en ”Earth Week”.

Arkivfoto

Matsedeln på skolan och förskola under kommande vecka kommer att se lite annorlunda ut… Den kommer att vara miljösmart.

– Till veckan kommer vi ha en miljösmart matsedel i skola och förskola. Vi har valt att fokusera på tre av våra traditionella miljökvalitésmål; begränsad klimatpåverkan, giftfri miljö och hav i balans. I praktiken innebär begränsad klimatpåverkan att vi satsar på att öka upp det gröna nästa vecka med bland annat rotfrukter och baljväxter. Vi har valt rätter som barnen känner igen och tycker om, som till exempel tacos där vi bytt ut nötfärs mot kycklingfärs för att minska klimatpåverkan. Vi har svårt att stänga av strömmen i köket under ”Earth hour” så vi valde att göra en temavecka med miljösmart mat i stället. Maten har stor påverkan och det är viktigt att vi gör medvetna val, berättar Therese Lundell, kostchef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Skolmatsedeln ser ut som följer;
Måndag – MSC (Marine Stewardship council) märkt fisk med potatis och äggsås (MSC arbetar för att säkra världens fisketillgångar).
Tisdag – Earth Taco med eko grönskaker (Gjord på kycklingfärs)
Onsdag – Morotsbollar med bulgur och kall sås (Svenska morötter, röda linser, råris, majs och ost)
Torsdag – Grönsakssoppa med ostsmörgås
Fredag – Mexikansk frestelse (Gjord på sojafärs)

Fotnot; Lördag 24 mars klockan 20.30 – 21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *