Nyheter

Enbart F-skattare får hyra torgplats

Nyheter Ett medborgarförslag inkom till kommunfullmäktige i november förra året gällande att föreningar, skolklasser och privatpersoner borde ha möjlighet att hyra marknadsborden som finns vid torgen i Vaggeryd och Skillingaryd. Tekniska nämnden yrkar avslag på förslaget.

Arkivfoto från jordgubbsförsäljning

Sex stycken torgplatser finns i kommunen, två i Skillingaryd och fyra i Vaggeryd. Syftet med dessa är att erbjuda plats för saluhandel. På torgplatserna i Skillingaryd erbjuder tekniska kontoret torgbord men på torget i Vaggeryd finns inga torgbord, utan där hyr man själva platsen. 

Kommunens torgplatser hyrs ut för försäljning via ansökan på en särskild blankett till tekniska kontoret. För att få hyra torgplats krävs det att den som ansöker har F-skatt. Jerry Karlsson (L), ordförande i tekniska nämnden, berättar mer: 

– Vi har tagit beslut tidigare att man ska ha en F-skattsedel. Vi kan inte hyra ut till någon övrig. En förening eller skolklass har möjlighet att söka polistillstånd och då får man ha eget bord eller vagn. Vi yrkar avslag på medborgarförslaget. 

Enligt tekniska nämnden är kommunen inte unik på något sätt, utan flera kommuner i Sverige ställer krav på att torghandlaren ska ha F-skattsedel. Vissa kommuner kräver även att torghandlaren ska genomgå en kreditprövning innan man upplåter torgplatsen. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *