Nyheter

Eniga om vindkraftsetablering

Nyheter I kommunstyrelsens arbetsutskott fanns frågan om vindkraftspark i väst. Samtliga politiker var eniga. "Det blev ingen diskussion alls"

Politiker sa ja till byggnation om sju vindkraftverk i västra delen av kommunen

Tjänstemännens skrivelse med förslag om att ”alternativ C” med sju vindkraftverk, inom de lämpliga områden som vindbruksplanen, anger fick politikerna att följa enigt.

– Det blev ingen diskussion alls. Vi har en vindbruksplan och därför fick alternativ C med sju vindkraftverk ett positivt besked. Dessa sju verk ryms inom vår vindbruksplan, säger Ulf Abrahamsson (C) vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Remiss har lämnats till miljö- och byggnämnden som också får säga sitt. Alternativ C följer vindbruksplanen och alla var översens. Man kan säga att det blir ett mindre antal verk, i ursprungliga ansökan fanns 27 stycken, som minskade efter vårt förslag med 35 dBA. Vi tog också ett beslut att vi inte skulle vara i det orörda området, menar Kenth Williamsson (S).

Nästa anhalt för ansökan är hos kommunstyrelsen, dit miljö- och byggnämnden har lämnat ett svar till efter morgondagens sammanträde. Ansökan ska därefter godkännas av kommunfullmäktige.

Här finns förra veckans artikel att läsa angående ansökan

Taggar

10 reaktioner på Eniga om vindkraftsetablering

Notera att rätt till väg inte kan upplåtas till förmån för ej uppförda vindkraftverk utan medgivande från markägaren / markägarna. Eftersom servitut för väg inte kan upplåtas t.ex. för en vindkraftsanläggning som inte är uppförd, så behövs därmed frivillighet för att få tillgång till byggplatsen med tunga maskiner och dylikt.

Mvh,

Känns lite märkligt om du nu är Clas-Erik Simonsbacka ifrån Bureå och sitter här och kommenterar?

Tycker det är otroligt bra att få vindkraft till kommunen!

Kan du Skillingarydsmannen förklara för mig vari det kuliga ligger i att vi får Vindkraftverk till kommunen?
Är det månne ljuden från dem som är kul.
Eller möjligen de breda stora vägar som skall dras genom skogen till byggarbetsplatsen.
Eller kanske alla döda fåglar som samlas runt dess bas.
För övrigt tycker jag att du kan stoltsera med ditt namn och inte vara anonym.
Så uppseendeväckande är inte din åsikt. Vore ju kul att veta vem du är.
Lasse Olsson
Ekesås

Fantastiskt bra för utländska investerare som kan förstöra naturen här och inte behöver göra några ingrepp som påverkar miljön i sina länder. De gnuggar händerna nu. Nu kan de se fram mot svensk vindkraftsel. Uttrycket die dumme Schweden passar in här.

Som kompletterande synpunkt till ”förlorad natur”. I Bayern säger miljöskyddslagen att man inte får bygga närmre än 10 gånger verkens höjd från bostäder. Den regeln finns inte i Sverige. Men moraliskt sett borde de tillämpa samma gränser hos oss, om de betraktar oss som jämlikt värda.

Centerpartiet har än en gång visat att de struntar i människorna ute på landsbygden. Totalt ofattbart att man kan säga ja till ett projekt som förstör livsmiljön för både djur och människor på landet. Hur tänker man ? På vilket sätt har Vaggeryds kommun nytta av dessa vindkraftverk ?

”förlorad natur”. Berätta vad du vet! Vilka ”oskyldiga” drabbas av förslaget? Vilka förutom de markägare som vill ha de där verken på sina marker är det som drabbas av vindkraftverkens avigsidor? Vi har ju fått en vindbruksplan som uppfyller rimligt ställda krav och om sedan någon tycket att de eventuella pengarna överväger gentemot miljöstörningen och risktagandet är det väl vederbörandes ensak, eller?? Jag tycker det var bra att man satte ned foten mot de ursprungliga väldigt orimliga och dessutom väldigt illa underbyggda förslagen.

Tragiskt. Ni politiker förstör livet för så många människor. Tror inte ni själva hade uppskattat att ha dessa kolosser i er närhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *